Najvýznamnejší zdroj vápnika – mak. Recept na makové mlieko
Strach z menopauzy živený najmä médiami a farmaceutickým priemyslom sa podvedome dostal do hláv mnohých žien, strašenie osteoporózou hlodá ako červ a človek začne premýšľať aká prevencia by bola vhodná. Samozrejme, aby to nebolo príliš drahé, neničilo pečeň, bolo to účinné a nemalo vedľajšie účinky. Jeden taký liek existuje. Makové mlieko. Skôr ako vám prezradím recept na jeho výrobu pozrite sa maku na dušu.
Mak siaty je bohatým zdrojom vápnika obsahuje ho 12 násobne viacej, ako kravské mlieko, ale aj iných minerálov, vitamínov a nenasýtených mastných kyselín. 100 gramov zrelého maku siateho obsahuje: 41,56 g tukov, 28,13 g sacharidov, 17,99 g bielkovín, 19, 5g vlákniny, minerály a vitamíny.
——
—
Po prečítaní ste sa, dúfam, v duchu ospravedlnili kráľovi zvanému Mak, že ste doteraz netušili, aký dôležitý je pre váš život. Napraviť to môžete už dnes. Okrem makových závinov, či plniek a posýpok, využijete ešte možnosť pitia makového mlieka a vnútorného aj vonkajšieho užívania makového oleja.
Recept na makové mlieko:
Do fľaše alebo do pohára vložíme mak a zalejeme ho vodou, najlepšie filtrovanou, v pomere cca 1:5. (pokojne však môžete experimentovať a prísť na iný pomer lahodiaci vašim chuťovým bunkám). Cez noc ho necháme postáť pri izbovej teplote. Ráno zmes pomixujeme, ( radšej dlhšie) a precedíme cez riedke plátenko. Takto vzniknuté makové mlieko môžeme osladiť medom, použiť na prípravu kakaa alebo ho vypiť bez pridania čohokoľvek. Rovnakým spôsobom sa pripravuje orechové, mandľové alebo kokosové mlieko, ktoré sú tiež významnými zdrojmi minerálov a vitamínov, vláknin, tukov, bielkovín a na rozdiel od kravského mlieka nezaťažujú tráviaci systém pri omnoho kvalitnejších parametroch. (Pri orechovom mlieku je postup trocha iný, vodu z orechov treba pár razy vymeniť, až kým nie je už voda tmavohnedá, ale svetlá). Makové, orechové, mandľové alebo kokosové mlieko môžete pripraviť aj z mletého maku, orechov, mandlí či kokosu. Vtedy stačí nechať základnú surovinu odstáť vo vode tri, štyri hodiny. Výhodou týchto mliek je, že sú zásadité a neprekysľujú náš organizmus na rozdiel trebárs od džúsov. (Samozrejme to platí v prípade, že ich neosladíme, ale ich budeme piť ako osviežujúci nápoj, hoci aj s kockami ľadu). Moja skúsenosť je, že takéto mlieko môžu piť aj ľudia, ktorí mak, či orechy pre problémy s pankreasom neznášajú. Menopauza, tehotenstvo, puberta, chorý pankreas a žlčník priam volajú po tejto dobrote, ale múdry človek myslí na zadné dvierka a hoci je úplne zdravý dopraje si ju tiež.
—
Dr.Boris Subotič z Centra tradičnej čínskej medicíny odporúča makový olej na každý deň. Prečo?
Obsahuje:
- nasýtené, mononenasýtené i viacnásobné nenasýtené kyseliny (omega-3)
- 100 g makového oleja obsahuje 1400 mg kalcia
- fosfor, železo, zinok
- vitamíny B1 a B12
- fytosteróny
- tokoferol
Makový olej pomáha pri ochoreniach ako sú:
- nepravidelný rytmus srdca
- angína pectoris
- migréna
- neuropatia
- chronická únava
- reumatické ochorenia
- osteoporóza
- anémia
- kŕče
Dojčenie a tehotenstvo:
makový olej dodáva kalcium, fosfor, železo a zinok, ktoré počas tohto náročného obdobia telo ženy najviac potrebuje
Stresové podmienky:
psychická námaha, fyzická vyčerpanosť, emotívna záťaž, podráždenosť, verbálny duel, konfliktná situácia, rodinné problémy a ich vplyv na psychiku človeka sa dajú účinne zmierniť použitím makového oleja
Masérstvo:
makový olej je vysoko cenený ako masážny olej, keďže výrazne pomáha riešiť problémy s cirkuláciou
Kozmetika:
- zvyšuje vlhkosť a minerálnu rovnováhu v koži
- veľmi dlho udržuje vlhkosť kože
- koži dodá zamatový vzhľad
- používa sa pre suchú a citlivú pokožku v kozmetických prípravkoch
- kombinácia makový olej a ružová voda vyhladzuje drobné vrásky okolo očí
Spôsob užívania:
Makový olej môžete užívať 2 krát denne, ráno a večer, 1 polievkovú lyžicu vždy pár minút pred jedlom. Presne diagnostikovať a predpísať konkrétnu liečbu môžete po nahlásení sa v Centre TČM, kde si čerstvý, za studena lisovaný olej môžete aj kúpiť.
Niečo z histórie:
Archeologické nálezy dokazujú, že mak rástol na území Európy už v mladšej dobe kamennej. Postupne sa rozširoval cez Áziu a až do Číny. Dnešný mak siaty je pravdepodobne potomkom divokého maku štetinatého. Cielene sa začal pestovať pred 8000 rokmi. Na Slovensku a v Čechách sa sial na významných plochách, až normy EU znížili jeho produkciu u nás na minimum a na poľnohospodárskych plochách namiesto maku zakvitla repka.
Zaujímavé je, že mak je v niektorých krajinách EU zakázané konzumovať. Nepoznajú tam ani jednu makovú dobrotu. Či už makový závin alebo slivkové gule s makom a už vôbec nie makové mlieko. Príčina? Istý typ maku (mak ópiový) sa využíval k nelegálnej výrobe drog, najmä ópia, získaval sa z neho aj papaverín, kodeín a morfium. Zložky, ktoré sa dodnes využívajú vo farmaceutickom priemysle. Slovo ópium je odvodené z gréckeho „opion“ čo znamená maková šťava. Je to historicky prvá narkotická droga, ktorá je odvodená od orientálneho maku Papaver somniferum. Prvý historický dokument s opisom šťavy z makovíc sa nachádza už v starom sumerskom texte asi 4000 rokov pred Kristom. Ópium bolo úspešným obchodným artiklom za čias Peržanov a Feničanov. V egyptských pyramídach sa objavili nádoby s elixírmi zabudnutia na báze ópia. Pri konzumácíi makového mlieka, či makového oleja vám podľa odborníkov nehrozí ani závislosť ani ópiová eufória, pokojne ho pripravujte aj svojím deťom. (Pokiaľ EU nerozhodne inak).
—
Natália Krížová
Tip na knihu:
M. Abrahámová, G. Čechovičová – Maková knižka
Príbeh maku a 71 skvelých receptov
Mak je tradičná slovenská plodina. Československo až do druhej svetovej vojny patrilo k jeho najväčším vývozcom. V súčasnosti už jeho pestovanie nie je také rozšírené, ale mak zostal obľúbenou súčasťou nášho jedálneho lístka. Dnes sa na Slovensku pestujú štyri potravinárske odrody maku: modrá, sivá, hnedá a albínska biela, chuťovo veľmi osobitá. No chuť všetkých štyroch odrôd stojí za to.
Vyskúšajte ju v skvelých koláčoch, slaných aj sladkých, tradičných či moderných, inšpirovaných medzinárodnou kuchyňou.
Zoznámte sa s makovým olejom a makovou múkou, vyrobte si makové mlieko, makové pesto alebo smoothie.
Presvedčte sa, že mak nepatrí len do tradičnej štrúdle, mrežovníka, buchiet či na rezance, ale pripravte z neho cheesecake, makrónky, panna cottu, krehké Pavlovovej tortičky s makovou šľahačkou alebo griotkové tartaletky.
Nič to, ak budete mať maku plné zuby!
Pôvodná cena: 14.91 EUR, Naša cena: 13.42 EUR, Zľava: 10.00 %
Súvisiace články:
-
-
– Najvýznamnejší zdroj vápnika – mak. Recept na makové mlieko
-
– Kuskusovo-makový koláč s Hokkaidovou polevou – vďačná pochúťka
-
8 Responses to Najvýznamnejší zdroj vápnika – mak. Recept na makové mlieko
Nájdete nás aj na facebooku:
Zaujímavá informácia pre čitateľov:
„Affinity proces“ je dôležitý nástroj, ktorý sa používa v práci Paula Ferriniho, aby ľuďom pomohol vyjadrovať sa zodpovedným a súcitným spôsobom. Ak by ste mali záujem vyskúšať si tento proces nezáväzne a zadarmo (buď osobne, alebo aj telefonicky), kontakt:
Libor Modrovský, liboreg@gmail.comPrihlásiť/Odhlásiť sa
O autorovi:
Kategórie
Makové mlieko chutí výborne. Cítiť, že obsahuje veľa tuku, ale napriek tomu je také ľahké a osviežujúce.
Chcela by som si skúsiťpripraviť aj orechové mlieko. Mám tie orechy pomlieť alebo posekať? A čo kokosové mlieko. To sa vyrába z čerstvého kokosu? Alebo to môžem skusiť aj z nastrúhaného a sušeného?
Určite sa môžu tie orechy aj pomlieť, ale ja to robím tak, že ich dávam do vody celé, len ich opláchnem. 2 krát zlejem hnedú vodu, ktorú púšťa šupa a ráno ich scedím prilejem čistú vodu a pomixujem ich…pre deti ich precedím cez plátenko, ja ich pijem také kostrbaté, ako to pomenoval môj malý. Tajný recept je, že časť orechov zmlsnem ešte pred mixovaním, sú jemné ako na začiatku jesene, keď sa začínajú predávať orechy. Kokosové mlieko robím rovnako najčastejšie zo sušeného mletého kokosu, alebo ak mám kokosové orechy nakrájam ich dužinu na čo najmenšie kúsky.
Dobrú chuť. V lete si dám kokosové mlieko do chladničky a pred podávaním do neho vlejem trocha smotany na šľahanie a ozdobím kúskom ovocia, ktoré mám doma.
Asi som nechapavy, mak treba zaliat horucou vodou? Dakujem. rado
mak ma byt prosim pomleny, ci netreba?
Zalieva sa to studenou vodou, ale keby ste nalial horúcu určite sa nič nestane, veď aj čaj tak zalievame a pijeme ho často až keď je studený. A čo sa týka pomletia – nemelie sa, hoci aj to je možné, ale tam by mi už prekážal styk so železom, energia krútenia, rýchlejšia oxidácia atď.
Najnovší hit je mlieko z marhuľových semien (kôstok).
Dajú sa kúpiť, ak nemáte vlastnú marhuľu. Pozor, netreba to preháňať, obsahuje jed. Najviac päť jadier, na deň, teda na trojdecák. Natália
Dobry vecer, ako dlho moze byt nenamlety mak namoceny vo vode? Mozem z makoveho mlieka varit napr. krupicu alebo inu kasu? Moze ho aj napr. 1,5 rocne dieta?
Vdaka za odpovede.
Dobry den, chcem sa opytat, kojim skoro stvormesacne dievcatko, mozem makove mlieko? Pokial asno, kolko? Napriklad dva deci za den? Alebo to je vela? A moze sa pit kazdy den, alebo len raz za tyzden? Dakujem pekne za odpoved, pekny den
Vyskúšané, je to jednoduchá príprava a výborná chuť.