google27eaa3905ca3fee3.html

indian-food

Podľa ajurvédy sa telesná konštitúcia správa v rôznych ročných obdobiach rôzne. Navyše sa podľa tohoto starovekého liečebného systému má jedálníček zvoliť tak, aby vyhovoval individuálnej konštitúcii a jej vzťahu k vlastnostiam jednotlivých potravín. Ten, kto rozumie konštitúcii a jej vzťahu k jednotlivým druhom potravín, môže si sám začať tvoriť svoj jedálny lístok pre zdravie. Príjem potravy je potrebné prispôsobiť momentálnemu stavu agni (tráviace ohne v tele).

Nejedzte, ak nie ste hladní, nepite, ak nie ste smädní. Nejedzte, ak ste smädní a nepite, ak ste hladní.

Ak cítite hlad, znamená to, že sa váš tráviaci oheň už rozhorel. Ak sa vtedy napijete, tekutina rozpustí tráviace enzýmy a agni klesne. To, čo živí telo, myseľ aj vedomie, je jedlo. Je veľmi dôležité, akým spôsobom jete. Pri jedle by ste mali sedieť vzpriamene a vyvarovať sa všetkým rozptýleniam ako je televízia, čítanie, či rozhovor. Mali by ste sa sústrediť a vnímať chuť jedla. Jedlo poriadne s láskou pohryzte, iba tak si vychutnáte jeho skutočnú chuť. Chuť nemá svoj pôvod v jedle, ale v zážitku toho, kto ho je. Pokiaľ vaše agni klesne, nemôžete si jedlo poriadne vychutnať. Od agni závisí chuť jedla.

V lete dopadajú na zem slnečné lúče v plnej sile, vysušujú jarnú vlhkosť a zanechávajú prebytok sucha a horúčosti. Teraz prevláda pitt, oheň (agni) a trávenie sa dostávajú do popredia. Je zaujímavé, že napriek tomu, že je pitt často spojovaný s tráviacou silou, letné horúčavy vlastne agni poškodzujú.

Podľa Ayurvédy: “ako horúca voda hasí oheň, tak pitt potláča tráviacu silu”. Preto je potrebné v lete konzumovať ľahké jedlo a nápoje, hlavne sladkého, vlhkého, chladného a tekutého charakteru, ktoré hasia pitt. Napríklad mlieko, ryžu, ovocie, tofu. Výbornou letnou liečivou bylinou je aloe vera, tonizuje pečeň a chladí celý organizmus. Ajurvédska literatúra tiež zdôrazňuje, že v lete je lepšie sa vyhýbať konzumácii alkoholu. Pokiaľ sa predsa rozhodnete pre jeho konzumáciu je dobré poriadne ho zriediť vodou. V horúčavách môže spôsobiť veľké zhoršenie pitt. Podobne nepriaznivo vplývajú na pitt aj korenené, pálivé, ostré, kyslé, olejnaté, či slané jedlá.

Striedanie ročných období podporuje naše liečenie a pomáha nám udržiavať vnútornú vyrovnanosť v súlade s cyklami prebiehajúcimi na Zemi. Aj keď sa spočiatku môže zdať starostlivosť venovaná konštitúciám a ročným obdobiam prehnaná, vo vzťahu ku zdraviu sa nám toto úsilie bohato oplatí. A časom bude pre nás prirodzené, jesť na jeseň dyňu a v lete piť chladný mätový čaj. Je to príjemný spôsob, ako sa zúčastňovať životných cyklov na Zemi a znovu si uvedomiť múdrosť ročných období.

Tip na knihu:

Valerij Sineľnikov – Harmonická strava – Populárny ruský autor zostavil vynikajúcu praktickú kuchársku knihu, založenú na princípoch blahodarne pôsobiacej a veľmi chutnej vegetariánskej stravy. Dozviete sa veľa zaujímavého a dôležitého o strave i jej príprave. Zistíte, aký ste konštitučný typ (z troch možností, podľa východnej filozofie). Získate prehľadné tabuľky vhodných a nevhodných potravín, ako aj správneho kombinovania prísad pre jednotlivé typy. Objavíte veľké množstvo receptov na pomerne neznáme vynikajúce jedlá, z ktorých mnohé sú tradičné ruské.

Úryvok: Ľudia typu váta sú spravidla ušetrení nadbytočného tuku, čo zasa celý život môže trápiť typy pitta alebo kapha. Niektorí ľudia typu váta sa kvôli tomu dosť trápia, ale nedokážu pribrať. Typy váta, ktoré sú so svojou telesnou stavbou spokojné, možno nazvať šťastlivcami, pretože zostanú driečni, dokonca i keď sa budú oddávať labužníctvu. Môžu jesť všetko – mäso, tuky a cukry, a pritom sa ich váha nezmení. U niektorých ľudí typu váta sa váha predsa len vekom mení. Zhodiť nadbytočné kilogramy je pre takýchto ľudí dosť ťažké, keďže to v skutočnosti nezávisí od množstva zjedenej potravy. Pôvodnú váhu môžu dosiahnuť vyvážením princípu váta.

Pôvodná cena: 11.60 EUR, Naša cena: 10.67 EUR, Zľava: 8.00 %, Ušetríte: 0.93 EUR


Súvisiace články:


 

(Prečítané 573 krát, 1 dnes)
 

Comments are closed.