google27eaa3905ca3fee3.html

Podľa ajurvédy sa má jedálníček zvoliť tak, aby vyhovoval individuálnej konštitúcii a jej vzťahu k vlastnostiam jednotlivých potravín. Ten, kto rozumie konštitúcii a jej vzťahu k jednotlivým druhom potravín, môže si sám začať tvoriť svoj jedálny lístok pre zdravie. Príjem potravy je potrebné prispôsobiť momentálnemu stavu agni (tráviace ohne v tele).

Nejedzte, ak nie ste hladní, nepite, ak nie ste smädní. Nejedzte, ak ste smädní a nepite, ak ste hladní. Ak cítite hlad, znamená to, že sa váš tráviaci oheň už rozhorel. Ak sa vtedy napijete, tekutina rozpustí tráviace enzýmy a agni klesne. To, čo živí telo, myseľ aj vedomie, je jedlo. Je veľmi dôležité, akým spôsobom jete. Pri jedle by ste mali sedieť vzpriamene a vyvarovať sa všetkým rozptýleniam ako je televízia, čítanie, či rozhovor. Musíte sa sústrediť a vnímať chuť jedla. Jedlo poriadne s láskou pohryzte, iba tak si vychutnáte jeho skutočnú chuť. Chuť nemá svoj pôvod v jedle, ale v zážitku toho, kto ho je. Pokiaľ vaše agni klesne, nemôžete si jedlo poriadne vychutnať. Od agni závisí chuť jedla.

K podnieteniu tvorby agni, prečisteniu tela a obohateniu chuti pomáha korenie. Skôr, ako sústo prehltnete, by ste do neho mali aspoň 32x zahryznúť. To umožní tráviacim enzýmom v ústach, poriadne odviesť svoju prácu a taktiež tým dávate žalúdku čas pripraviť sa na prijímanie pohryzenej potravy. Je dôležité, aby ste jedli pomaly. Množstvo jedla, ktoré zjete naraz je tiež veľmi dôležité. Žalúdok by mal byť naplnený potravou z jednej tretiny, z jednej tretiny vodou a z jednej tretiny vzduchom.

Potrava, ktorú zjete naraz, by mala svojím obsahom zodpovedať dvom hrstiam. Mala by sa presne zmestiť do vašich dvoch dlaní. Ak sa niekto prejedá, jeho žalúdok sa roztiahne a potom sa dožaduje prehnaných dávok potravy. Žalúdok človeka, ktorý sa prejedá, sa rozťahuje ako balón. Prejedanie vedie aj k hromadeniu toxínov v tráviacom systéme. Jedlo sa potom stáva jedom, ktorého sa treba zbaviť.

V jedle a pití treba byť striedmy. Pravidelnosť v jedle je meditácia. Pokiaľ pri jedení dodržiavate všetky tieto pravidlá, živíte svoje telo aj myseľ a vedomie, a tak je pravdepodobné, že sa dožijete vysokého veku. Voda hrá taktiež dôležitú úlohu pri zachovávaní rovnováhy v tele. Vodu môžeme prijímať aj v podobe šťavy z rôznych druhov ovocia. Aj keď by sme pri jedle nemali piť ovocné šťavy, voda je pri jedle nevyhnutná. Pri jedle by sme mali vodu piť po malých dúškoch. Voda podávaná spolu s jedlom je lahodný nápoj napomáhajúci tráveniu. Pokiaľ vypijeme veľké množstvo vody po jedle, príde k zriedeniu tráviacich štiav a k narušeniu trávenia. Množstvo vody ktoré váš organizmus potrebuje ovplyvňuje aj podnebie. V prípade ťažkostí s trávením, je potrebné zachovávať pôst a prijímať teplú vodu. Pomôže to telo očistiť a zvýšiť agni. Teplá voda sa pije po dúškoch každých 20 minút. Studená voda agni schladí a preto je studená voda pre tráviace orgány jedom a teplá voda nektárom. Ak sa stravujete v reštauráciách, či verejných jedálňach zabudnite na hlúpy zvyk zapíjať nápojom obed a pre istotu si dať niečo na pitie aj pred polievkou. Pri obede vám k zdraviu stačí polievka a pár dúškov vody medzi jedlom. Tento spôsob zapíjania jedla však nie je vhodný pre všetky konštitučné typy. Kafe úplne stačí polievka. Príliš veľká spotreba vody, môže viesť k jej zadržiavaní organizmom a získavaniu nadváhy, takže sa nedajte viesť všeobecnými radami a bez ohľadu na vek, konštitúciu, formu práce sa zbytočne nenalievajte litrami vody.


Seriál Ayurvéda – súvisiace články:


 

(Prečítané 4 280 krát, 1 dnes)

Comments are closed.