ayurvedic-concepts

Ajurvéda rozoznáva sátvické, rádžasické a támsické jedlá

Sátvické jedlá očisťujú telo a upokojujú myseľ. Je to čerstvá strava, čisté mlieko a ghí (maslo, ktoré sa praží a odparuje.

Rádžasické jedlá stimulujú telo a myseľ k akcii. Káva a pálivé korenia sú z tejto kategórie.

Támasické jedlá otupujú myseľ a dávajú telu sklon k ochoreniam a nečinnosti. Príkladom je pokazené jedlo, jedlá s chemickými prísadami, mäso.

Vitamíny

V západnej kultúre je používanie vitamínov považované za spôsob, ako získať, alebo ako si uchovať dobré zdravie. Lekári a profesionálni zdravotníci bežne vo svojej praxi predpisujú vitamíny a odporúčajú napríklad užívanie vysokých dávok C vitamínu v rámci prevencie nachladnutiu.

Ak však nie je braná do úvahy konštitúcia jednotlivca, môžu takéto dávky vitamínov viesť k vychýleniu rovnováhy dóš. Ľudské telo má schopnosť vytvárať si vitamíny, ktoré potrebuje a závislosť na prijímaní vitamínov zvonku bez zváženia konštitúcie jedinca a stavu jeho agni môže spôsobiť hypervitaminózu. Mnoho ľudí, ktorí pravidelne berú vitamíny a minerály ako doplnok potravy, neustále trpí rovnakými neduhmi, kvôli ktorým začali tieto doplnky stravy užívať. Je to spôsobené tým, že nie sú schopní tieto syntetické vitamíny stráviť a prijať.

Strava v rôznych ročných obdobiach

Podľa ajurvédy sa telesná konštitúcia správa v rôznych ročných obdobiach rôzne. Pokiaľ je človek zdravý, tak je v zime jeho schopnosť tráviť väčšia. Schopnosť zimy sťahovať koncentruje a posilňuje agni (tráviaci oheň). V tomto období si ľahšie poradíme s ťažším jedlom a aj s väčšími množstvami potravy. Často si môžeme všimnúť, že v zimnom období jeme viacej (nie je to nezdravé, pretože pokiaľ v zime nejeme viac, môže prísť k zhoršeniu vát). Začínať s pôstom nie je v zimnom období vhodné. Nevhodné sú mrazené potraviny, studené nápoje a studené potraviny. Potraviny konzervované v domácnosti v lete a na jeseň sú obdobou mrazených potravín, len s tým rozdielom, že neobsahujú chemikálie. Zima je vhodná na prípravu teplých varených obilnín hlavne ryže a ovsa, polievok a jedál bohatých na bielkoviny. Ďalej je v zime dobré pripravovať fazule, horúci čaj, teplé mlieko a konzumovať veľa medu. Veľa ľudí počas zimy priberie dve až tri kilá ako izolácia proti náhlemu zníženiu teplôt a to bez ohľadu na to, v akom podnebnom pásme žijú. Tento sklon je potrebné obmedzovať, aby sme najmä počas sviatkov nepribrali príliš. Toto ročné obdobie často prináša hojnosť hlienu v podobe nachladení, kašľa, či chrípky najmä u detí. Aj hlien produkovaný v pľúcach počas nachladenia je veľmi dôležitý. Hlien obklopuje baktérie a vírusy, obalí ich a tým ich oddelí od pľúcneho tkaniva. Tým ho chráni. V tomto období je dobré používať bylinu echinacea, ktorá posilňuje funkciu bielych krviniek, zlepšuje chemotaxiu (schopnosť bielych krviniek objaviť nové zárodky) a posilňuje reparačnú a sebaudržujúcu funkciu spojivových tkanív. Táto horká bylina s astringentnými (zvieravými) účinkami je veľmi vhodná pre kaf.

Jar je obdobím nových začiatkov a časom pre uvoľnenie nazhromaždenej energie, ktorá sa nahromadila počas zimy v srdci. Je to čas kedy zasadíme semienka zdravia pre nasledujúci rok. Na jar sa rozpúšťa slnečné svetlo do kaf a spolu s ním miznú kilá, ktoré sme v zime nazhromaždili. Toto uvoľnenie prebytku kaf do organizmu môže narušiť silu trávenia a spôsobiť rôzne odchýlky od rovnováhy, ktoré sa prejavia ako senná nádcha, jarné chrípky a prechladnutia. Prichádza obdobie, kedy by sme mali znižovať kaf výberom ľahkých, ostrých, čerstvých jedál. Ideálny je klasický jarný “liek” tvorený tmavou listovou zeleninou, ktorú používa mnoho kultúr. Tmavá listová zelenina, ako je žihľava, alebo listy púpavy (pôsobia priaznivo na ľadviny a pečeń), funguje v tomto fyziologicky dosť ťažkopádnom období ľahko, ostro, sucho a dôrazne. Takýto liek odstraňuje poškodené tkanivá, nahromadené počas chladných vlhkých mesiacov tak, ako je dom zbavovaný špiny pri jarnom upratovaní. Je to výborný čas pre fyzické cvičenie, všetky druhy očisty a aj pre vyhýbanie sa dlhému spánku. V tomto období by sme sa mali vyhýbať ťažkým, olejnatým, sladkým, kyslým jedlám. Zázvorový čaj je výborný nápoj počas jari aj jesene. Zahrieva telo a posilňuje agni.

V lete dopadajú na zem slnečné lúče v plnej sile, vysušujú jarnú vlhkosť a zanechávajú prebytok sucha a horúčosti. Teraz prevláda pitt a oheň a trávenie sa dostávajú do popredia. Je zaujímavé, že napriek tomu, že je pitt často spojovaný s tráviacou silou, letné horúčavy vlastne agni poškodzujú. Ako hovorí Čarak: “ako horúca voda hasí oheň, tak pitt potláča tráviacu silu”. Preto je potrebné v lete konzumovať ľahké jedlo a nápoje, hlavne sladkého, vlhkého, chladného a tekutého charakteru, ktoré hasia pitt. Napríklad mlieko, ryžu, ovocie, tofu. Výbornou letnou liečivou bylinou je aloe vera, tonizuje pečeň a chladí celý organizmus. Ajurvédska literatúra tiež zdôrazňuje, že v lete je lepšie sa vyhýbať konzumácii alkoholu. Pokiaľ sa predsa rozhodnete pre jeho konzumáciu je dobré poriadne ho zriediť vodou. V horúčavách môže spôsobiť veľké zhoršenie pitt. Podobne nepriaznivo vplývajú na pitt aj korenené, pálivé, ostré, kyslé, olejnaté, či slané jedlá.

Striedanie ročných období podporuje naše liečenie a pomáha nám udržiavať vnútornú vyrovnanosť v súlade s cyklami prebiehajúcimi na Zemi. Aj keď sa spočiatku môže zdať starostlivosť venovaná konštitúciám a ročným obdobiam prehnaná, vo vzťahu ku zdraviu sa nám toto úsilie bohato oplatí. A časom bude pre nás prirodzené, jesť na jeseň dyňu a v lete piť chladný mätový čaj. Je to príjemný spôsob, ako sa zúčastňovať životných cyklov na Zemi a znovu si uvedomiť múdrosť ročných období.


Seriál Ayurvéda – súvisiace články:


Tip na knihu:

Valerij Sineľnikov – Harmonická strava – Populárny ruský autor zostavil vynikajúcu praktickú kuchársku knihu, založenú na princípoch blahodarne pôsobiacej a veľmi chutnej vegetariánskej stravy. Dozviete sa veľa zaujímavého a dôležitého o strave i jej príprave. Zistíte, aký ste konštitučný typ (z troch možností, podľa východnej filozofie). Získate prehľadné tabuľky vhodných a nevhodných potravín, ako aj správneho kombinovania prísad pre jednotlivé typy. Objavíte veľké množstvo receptov na pomerne neznáme vynikajúce jedlá, z ktorých mnohé sú tradičné ruské.

Úryvok: Ľudia typu váta sú spravidla ušetrení nadbytočného tuku, čo zasa celý život môže trápiť typy pitta alebo kapha. Niektorí ľudia typu váta sa kvôli tomu dosť trápia, ale nedokážu pribrať. Typy váta, ktoré sú so svojou telesnou stavbou spokojné, možno nazvať šťastlivcami, pretože zostanú driečni, dokonca i keď sa budú oddávať labužníctvu. Môžu jesť všetko – mäso, tuky a cukry, a pritom sa ich váha nezmení. U niektorých ľudí typu váta sa váha predsa len vekom mení. Zhodiť nadbytočné kilogramy je pre takýchto ľudí dosť ťažké, keďže to v skutočnosti nezávisí od množstva zjedenej potravy. Pôvodnú váhu môžu dosiahnuť vyvážením princípu váta.

Pôvodná cena: 11.60 EUR, Naša cena: 10.67 EUR, Zľava: 8.00 %, Ušetríte: 0.93 EUR


 

(Prečítané 8 108 krát, 2 dnes)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *