google27eaa3905ca3fee3.html

Váta, pitta a kapha sú tri bio-energetické regulátory, ktoré riadia našu jedinečnú psycho-fyziológiu. Sú prítomné v každej bunke, tkanive a telesnom systéme. Ich vyvážený stav je nevyhnutný pre uchovanie zdravia, avšak faktory ako diéta, stravovacie návyky, emocionálne výkyvy atď. môžu jednu alebo viac dóš vyviesť z rovnováhy.

Dóšická nerovnováha vytvára určité príznaky, u každej dóši iné. Nemusí to byť hneď choroba, táto porucha však môže vytvoriť syndróm ktorý môže časom do choroby vyústiť. Preto je dôležité zaviesť do života taký životný štýl,ktorý dá narušenú dóšu do rovnováhy ešte pred tým než sa choroba naplno rozvinie.

20 základných vlastností

Čaraka, veľký staroveký učenec a ajurvédsky lekár zistil, že všetky organické a anorganické látky, rovnako ako aj všetky myšlienky a činy, majú určité vlastnosti. Sú to práve tieto vlastnosti, ktoré produkujú pôsobenie, či vplyv. Existuje 20 základných vlastnosti, 10 s ich protikladmi:

ťažká

ľahká

studená

teplá, horúca

mastná

suchá

pomalá

ostrá, prenikavá

stabilná

v pohybe, mobilná

mäkká

tvrdá

slizká, hladká

drsná

hustá

riedka, tekutá

hrubá

jemná

zahmlená

čistá, priehľadná

Váta, pitta a kapha majú tiež svoje vlastné kvality. V skutočnosti je každý z týchto pojmov naozaj len názov pre zoskupenie určitých kvalít. Vátu, pittu a kaphu nie je možné vidieť, sú to ich kvality cez ktoré ich v tele rozoznávame. V prírode to funguje tak funguje tak, že spojenie rovnakých kvalít spôsobuje ich nárast, avšak opačné vlastnosti sa navzájom vyrovnávajú. Tento princíp protikladov prináša radikálne uzdravenie. V ajurvéde preto používame protichodné vlastnosti na vyrovnanie narušenej dóši. Napríklad, ak má niekto zvýšenú suchosť v tele, na vyrovnanie použijeme mastnú kvalitu– či už vnútorne alebo zvonku, povrchovo.Pozrime sa teda bližšie, ako sa dá každá z troch dóš takýmto spôsobom priviesť opäť do rovnováhy: 

Váta – energia pohybu

Váta je hnacou silou organizmu, ktorá reguluje absolútne všetok telesný pohyb a preto je veľmi dôležitá pre naše zdravie. Váta riadi dýchanie, žmurkanie, pohyb svalov a tkanív, búšenie srdca, krvný obeh, nervový impulz, vyplavenie odpadových produktov, menštruáciu, pôrod, a na bunečnej úrovni všetky pohyby v cytoplazme a bunkovej membráne.

Váta dóša je suchá, ľahká, studená, jemná, mobilná, rozptylujúca sa a nepravidelná, preto nadmiera akejkoľvek z týchto vlastností môže spôsobiť jej nerovnováhu. Váta sa nachádza v každej jednej bunke nášho tela, avšak na určitých miestach či orgánoch dominuje. Hlavné sídlo váty je v hrubom čreve, nachádza sa však aj v mozgu, ušiach, kostiach, kĺboch, koži, stehnách a dutých orgánoch. Jej zvýšenie teda bude viditeľné najprv v týchto častiach tela. Bežné vátové problémy sú zápcha, tvrdá a suchá stolica, nadúvanie, chvenie, zášklby, bolesti kĺbov, suché a praskajúce kĺby, suchá koža, vlasy a sliznice, nervové poruchy a duševný zmätok.

Faktory vedúce k narušeniu váty

Váta sa veľmi rýchlo dostane do nerovnáhy ak máme vo zvyku potláčať prirodzené telesné nutkania ako je kýchanie, zívanie, plač, močenie, priechod plynov, stolicu atď.Ďaľšou hlavnou príčinou je, ak jeme jedlo v čase, keď predchádzajúcej jedlo ešte nebolo strávené, ponocovanie, nadmerná fyzická zátaž a príliš časté cestovanie. Pokiaľ ide o diétu, príjem surovín, ktoré majú štipľavú, horkú a trpkú chuť, rovnako ako aj príjem chladných, drsných, surových a suchých potravín Vátu zvyšuje. Nadmerné obavy a strach majú na vátu rovnako nepriaznivý vplyv.

Vátu vyrovnávajúci životný štýl

Človek by mal udržiavať vyvážený stav váty zavádzaním opačných vlastností do každodenného života:

Stabilita a pravidelnosť – zvýšená ta sa prejavuje ako nepokoj, neustály pohyb a nepravideľnosť v živote človeka. Ak chceme účinne uzemniť túto energiu ktorá je v neustálom pohybe, pravideľný denný režim je nevyhnutný. Jednoducho tým, že jemekaždý deň v rovnakom čase,vstávame a ideme spať v rovnakom čase je možné nevyváženútu ovládnuť.Pre ľudí ktorí veľa alebo často cestujúje potrebné túto činnosť minimalizovať predovšetkým lietanie, ktoré je pre vátu najviac zaťažujúce.

Vlhkosť a mastnotata je suchá a táto vlastnosť môže vytvoriť suchú, drsnú a šupinatú pokožku. Rovnováhu vytvoríme každodenným použávanímoleja – každodenná automasáž teplýmsezamým, horčíčným, mandľovým alebo jojobovým olejom, pred tým ako sa osprchujeme čí okúpeme teplou vodou. Tá pootvára póry, vďaka čomu sa potom olej dostane hlbšie do telesných tkanív. Môžeme pridať aj niekoľko kvapiek esenciálneho oleja, ktorý vyrovnáva vátu, ako je levanduľa alebo sladký pomaranč. Suchý kvalita tiež môže spôsobiť dehydratáciu. Preto by mali vátový ľudia každý deň piť dostatočné množstvo vody.

Teplá – pretože sa váta vyznačuje studenou kvalitou, vátový ľudia sú veľmi citliví na chladné a veterné počasie. Preto by sa mali ľudia s vátovou nerovnováhou – predtým než idú von – chrániť niekoľkými vrstvami teplého oblečenia, a zakryť hlavu čiapkou alebo klobúkom a krkšatkou.

Pokoj – pretože je váta v neustálom pohybe, ľudia s vátovou nerovnováhou by sa mali vystríhať nadmernej fyzickej aktivity ako behanie, skákanie atď. Preferovať by mali skôr jemné formy cvičenia ako je chôdza, jóga alebo tai-chi. Vátové typy by si mali vyradiť aspoň tridsať minút denne na jógu, pranajámové cvičenia ako Anuloma-viloma a Ujjayi pranayama, ameditáciu. Ťažkosť, uzemnenosť – pretože je váta ľahká, prebytok tejto kvality môže spôsobiť “neuzemnenosť” a nespavosť. V takom prípade môže pred uložením k spánku pomôcť šálka horúceho mlieka so štipkou muškátového orieška a lyžičkou prírodného cukru. Ak zvýšená suchosť váty spôsobuje zápchu, do mlieka je možné pridať za lyžičku ghí. Všeobecne platí, že vátové typy ľudí majú tendenciu k nepravidelnej, suchej, či tvrdej stolici, až zápche. Ak mlieko s ghí nestačí k vytvoreniu pravidelnéhokaždodenného vyprázdňovania, pravidelné branie jednej lyžičky Triphaly s pohárom teplej vody pred spaním to vyrieši.

Stravovacie doporučenia

Vátoví ľudia by mali jesť uzemňujúce a výživné jedlá a potraviny, ako napríklad koreňovú zeleninu a orechy. Potraviny, ktoré sú teplé, uvarené a mastné sú najlepšie. Vátoví ľudia by mali variť s veľkým množstvom vody a masla alebo ghí, pretože upokojili suchú kvalitu váty a zvýšili stráviteľnosť daných potravín. Ryžový nákyp,jedlá pripravené z mung fazuliek, basmati ryža, celozrnné tortilly alebo čapáti spolu s korením ako je kurkuma, rasca, koriander, fenikel, horčičné semiačka, čierne korenie, zázvor, škorica, šafrán a cesnak, upokojujú vátu. Nočným splodinám ako sú paradajky, zemiaky, baklažán a paprikaby sa však mali vyhnúť hlavne osoby ktoré majú stuhnuté svaly a bolestivé kĺby. Vzhľadom k tomu, vátové typy bývajú náchylné k závislosti, mali by sa vystríhať cukru, kofeínu a tabaku. Intenzita sama o sebe je pre vátu skôr škodlivá, vátové typy by skôr mali usilovať relaxáciu a pohodu. Nikdy by nemali vynechávať jedlo. Jesť by mali v kľudnom prostredí a po jedle by sa mali cítiť spokojní.

Farby a drahé kamene ako terapia

Ajurvéda nás učí, že čokoľvek čo existuje je presiaknuté energiou a inteligenciou Univerzálneho Vedomia. V klasických ajurvédskych textoch je jasne uvedené že všetky substancie, ktoré sa dajú nájsť v prírode, túto kreatívnu kozmickú energiu obsahujú a tak majú liečivú hodnotu v prípade že sú správne použité. Čo sa týka farieb, pre vátu sú najvhodnejšie zahrievajúce farby ako je žltá, oranžová a červená. Taktiež drahé kamene týchto farieb budú mať na vátu priaznivý účinok. Medzi ne zaraďujeme zlato, rubín, ružovú perlu, ružový koral, ruženín a tyrkys.

V budúcom článkom sa dozviete niečo viac o tom ako si v rovnováhe udržať, alebo do rovnováhy opäť dostať pitta dóšu.

Daniela Juričić 

Viac o Daniele nájdete na: http://www.ayurdharma.com/sk



Súvisiace články:


 

(Prečítané 6 144 krát, 1 dnes)
Tagged with:
 

Comments are closed.