google27eaa3905ca3fee3.html

sugar-candy-hearts-11297354965w6u

Čo má spoločné chrumkavá kôrka upečeného chleba, chrumkavá koža dobre upečeného kurčaťa, zlatožltá farba piva, zápal a starnutie? Na prvý pohľad nič. Ale naozaj len na prvý pohľad. Ak sa pozrieme na to z blízka zistíme, že pivo, upečený chlieb, upečené kurča, zápal a starnutie spája čosi spoločné. Je to AGEs.

Čo sú teda tie záhadné AGEs? AGEs (z angl. Advanced Glycation End-products – produkty pokročilej glykácie) sú látky, ktorá vznikajú reakciou cukru s bielkovinami a tukmi. Jednoducho povedané AGEs sú cukrom poškodené bielkoviny a tuky.

Vďaka scukornateným bielkovinám a tukom má upečený chlieb chrumkavú a hnedú kôrku, upečené kurča zlatistú a chrumkavú kožu, pivo zlatistú farbu. AGEs na jednej strane zabezpečujú gurmánsky zážitok, na druhej strane sú pre telo veľmi škodlivé. Rovnaký proces, ktorý vytvorí chrumkavú kôrku pri pečení chleba prebieha v ľudskom tele. Ibaže pomalšie. Reakcia cukru s bielkovinou a tukmi je závislá od teploty. Preto prebieha tvorba AGEs v ľudskom tele pomalšie ako v horúcej peci.

Zápaly a starnutie

Zápaly v tele nevznikajú len pôsobením baktérií či plesní. Zápaly v tele vznikajú aj pôsobením iných spúšťačov. Takýmto spúšťačom sú aj AGEs. Okrem zápalov sú AGEs aj zdrojom voľných radikálov. Voľné radikály sú agresívne častice, ktoré poškodzujú ľudské telo. Ak nie sú včas zlikvidované antioxidantami, spúšťajú bunkový stres. Bunkový stres vedie k zápalom. Cez zápaly a zvýšený bunkový stres urýchľujú AGEs proces starnutia a komplikujú priebeh chorôb.

S AGEs majú asi najväčšiu skúsenosť diabetici. Vysoká hladina cukru u diabetikov poškodzuje hemoglobín. Hemoglobín je červené krvné farbivo, ktoré prenáša kyslík k bunkám.

Cukrom poškodený hemoglobín nedokáže prenášať kyslík k bunkám. Ak cukor poškodí kritické množstvo hemoglobínu, pre organizmus to predstavuje vážny problém. Najmä pre bunky citlivé na nedostatok kyslíka akými sú nervy, mozog či srdce. Preto je hemoglobín poškodený cukrom neustále sledovaný u každého jedného diabetika. Lenže cukor nepoškodzuje len hemoglobín. Prakticky celé naše telo je tvorené z bielkovín a tukov. Vzniknuté AGEs sa roznášajú krvou do celého tela. AGEs poškodzujú tkanivá v celom tele a upchávajú malé cievy. Keďže sú pre organizmus škodlivé, imunitný systém sa ich snaží odstrániť. Nadmerná aktivita imunity môže podporiť rozvoj zápalov v tele. AGEs podporujú vznik aterosklerózy, pri paradentóze narúšajú väzivá v oblasti ďasien a „pomáhajú uvoľňovať“ zuby.

AGEs sú spoluzodpovedné za vznik cukrovky, ochorení srdca, pečene, obličiek, kože, očí (napr. šedý zákal), osteoartritídy, osteoporózy. AGEs sa usadzujú v chrupavkách, tkanivách a spôsobujú stratu elasticity tkanív. AGEs poškodzujú bunky. Ak sa telo nevie zbaviť nadbytku AGEs napr. vo vyššom veku, tak sa ich snaží niekde uložiť. Skládkou AGEs sú napr. starecké škvrny na pokožke a pečeňové škvrny.

Potraviny ako zdroj zápalov a príčiny starnutia

Už vieme, že AGEs sú príčinou zápalov, urýchleného starnutia a rôznych zdravotných problémov. Povedali sme si, že AGEs sa tvoria v tele naviazaním cukru na bielkoviny a tuky. Naviazaním cukru sa bielkoviny a tuky znehodnocujú. Viete už aj to, že AGEs sa v tele tvoria pomaly. Čo ešte neviete je to, že AGEs sa nachádzajú aj v jedlách, ktoré konzumujete. Nachádzajú sa najmä v hnedých a tmavých potravinách, ktoré získali svoju farbu zahriatím. Potraviny ako pečivo, pražené kakao, pečené a grilované jedlá, jedlá z mikrovlnnej rúry a potraviny, ktoré sú spracované pri vysokých teplotách, sú zdrojom veľkého množstva AGEs. Najväčšia koncentrácia AGEs bola zistená v pečenom mäse, grilovanom mäse a grilovanom syre. AGEs prijaté jedlom sú pre telo rovnako nebezpečné ako AGEs vytvorené v tele. Príklady jedál s vysokým obsahom AGEs a podporujúcich tvorbu AGEs v tele:

  • Žemľa s grilovaným pomletým mäsom, zemiakovými hranolčekmi a kolou
  • Pečené mäso s knedľou
  • Vyprážaný syr so zemiakovými  hranolčekmi
  • Grilované kurča s ryžou a ovocným kompótom
  • Chrumkavé cereálie

Tieto jedlá obsahujú vďaka spracovaniu pri vysokej teplote veľa AGEs, zároveň zvyšujú hladinu cukru v krvi, čím podporujú tvorbu AGEs v tele.

Rovnako nebezpečné sú všetky potraviny s vysokým glykemickým indexom ako pšenica či iné  obilniny, dokonca aj celozrnné. Obilniny výrazne zvyšujú hladinu cukru v krvi. Vysoká hladina cukru v krvi podporuje tvorbu AGEs. Ďalšie zložky potravy   podporujúce tvorbu AGEs:

  • fruktóza  ( ovocný cukor)
  • glukóza
  • galaktóza ( mliečny cukor)

Asi najhoršie sú sladkosti s vysokým obsahom fruktózy (nápoje a jedlá obsahujúce glukózovo-fruktózový sirup, kukuričný sirup). Fruktóza v porovnaní s hroznovým cukrom tvorí mnohonásobne viac AGEs .

Naproti tomu v  surových, varených a dusených jedlách sa AGEs takmer vôbec nenachádzajú, alebo ak sú, tak len v minimálnych množstvách. Samozrejme napr. ovocné šťavy sú síce surové, čiže bez AGEs, ale vysoký obsah fruktózy tiež podporí tvorbu AGEs v tele.

Zamedzte, aby AGEs nenapáchali vo vašom tele škody

Znížiť hladinu AGEs v krvi sa dá rôznymi spôsobmi. Hlavný dôraz by ste mali klásť na zmenu stravy. Ak trpíte akýmkoľvek chronickým, zápalovým, degeneratívnym alebo autoimunitným ochorením, máte rakovinu, ste unavený, depresívny, alebo len uvažujete nad tým, ako zostať dlhodobo zdravý a mladý, znížte prísun potravín obsahujúcich veľa AGEs. Ďalej čo môžete ovplyvniť, je spomaliť tvorbu AGEs vo vašom tele. Nasledovné rady vám pomôžu znížiť starnutie a zmierniť ochorenia:

  • Znížte hyperglykémiu (vysoká hladina cukru v krvi) – nejesť jedlá s vysokým glykemickým indexom: cukor, obilniny,  pečené zemiaky, sladené nápoje, cukrovinky atď.
  • Uprednostňujte v potrave dostatok surovej zeleniny
  • Konzumujte surové, dusené a varené jedlá
  • Doprajte telu dostatok antioxidantov, minerálov, vitamínov
  • Pite dostatočné množstvo čistej vody a bylinkových čajov
  • Vitamín B1 a B6 – pri vysokých dávkach potláčajú vznik AGEs
  • Kyselina Alfa Lipoová bráni vzniku AGEs a zachytáva voľné radikály, ktoré vznikajú pri ich tvorbe
  • Karnozin – dokáže odstrániť z tela uložené AGEs, a tým pôsobí silne protizápalovo a omladzujúco

Záver

AGEs sú pre väčšinu z vás málo poznaná alebo vôbec nepoznaná príčina starnutia, zápalov, únavy, chronických a degeneratívnych ochorení. AGEs vyčerpávajú organizmus, zvyšujú spotrebu antioxidantov, minerálov a vitamínov. Sú pre telo veľkou záťažou. Ako sa hromadia v tele s pribúdajúcim vekom, zvyšujú riziko zápalov a bunkový stres. Preto ak chcete byť zdravý, mali ste prijímať zvýšené množstvo živín, ktoré bránia vzniku AGEs, odstraňujú ich a likvidujú voľné radikály vznikajúce ako následok AGEs. Rovnako by ste mali obmedziť príjem potravy s vysokým obsahom AGEs. Dnes, keď poznáte negatívne účinky AGES je len na vás, či dovolíte, aby vám spôsobovali zdravotné problémy a urýchľovali starnutie.

Andrej Medveď

Viac na mojej stránke: www.andrejmedved.sk + facebook


foto: www.publicdomainpictures.net


Súvisiace články:


Tip redakcie Eugenika:

Michael Moss – Cukor, soľ, tuk – Nebezpečná hra s našim zdravím pre väčšie zisky!

Pútavé, napínavé a nesmierne zaujímavé čítanie o tom, aké taktiky a nezdravé technologie sa používajú pri výrobe a distribúcii priemyselne spracovávaných potravín, ako sú rôzne sladké tyčinky a keksy, zemiakové lupienky, polotovary, sladené nealko nápoje a iné pochutiny plné cukru, soli a tuku. A to všetko len s jediným zámerom – neustále zvyšovanie ziskov potravinových gigantov na úkor nášho zdravia.

Túto knihu napísal americký investigatívny novinár, ktorý odhaľuje, ako potravinové spoločnosti manipulujú s ľuďmi za účelom zvýšenia svojich ziskov. Dlhé roky sledoval praktiky potravinárskeho priemyslu vo svete, ktoré sa vďaka globalizácii prepracovali aj do našich krajín. Mal možnosť nahliadnuť do tajných materiálov potravinárskych spoločností, o ktorých verejnosť nemá ani tušenia. Zistil ako sa tieto spoločnosti podieľajú na výskumoch vlastných potravín a ako ich chuťovo ovplyvňujú, aby sme si ich podvedome znovu a znovu kupovali.

Tiež odhalil, ako sú vláda a súkromní inšpektori úzko prepojení s týmito spoločnosťami.

Pôvodná cena: 11.20 EUR, Naša cena: 10.08 EUR, Zľava: 10.00 %, Ušetríte: 1.12 EUR

(Prečítané 662 krát, 1 dnes)

Comments are closed.