google27eaa3905ca3fee3.html

2015-09-24-healthy-gut-healthy-brain-fb

Na stres reaguje črevo ako citlivý merací prístroj. Sieť nervových buniek a vlákna črevnej steny produkujú množstvo chemických poslov, ktoré regulujú komunikáciu medzi bruchom a hlavou. Senzory zabezpečujú správne riadenie tráviaceho procesu, regulujú rýchlosť posúvania potravy, uvoľňovanie tráviacich štiav, atď.

Dráždivé črevo

Pri syndróme dráždivého čreva vysiela črevo do tela a teda aj do mozgu iných poslov ako pri zdravom čreve. Črevo má svoj vlastný nervový systém (enterický nervový systém), ktorý sa tiež nazýva mozog čreva. Svoju úlohu vykonáva do značnej miery nezávisle od mozgu hlavy. 90% nervových spojení sú prepojenia z tráviaceho systému do hlavy, mozog je teda neustále informovaný o stave čreva. Preto aj naša celková spokojnosť a pohoda do značnej miery závisí na funkčnosti našich čriev. Aj v opačnom smere funguje prenos informácií. Stres zaisťuje uvoľnenie črevných svalov, a tým paralyzuje proces trávenia. Relaxáciu naopak aktivuje črevá. Na druhej strane môže nadmerný stres viesť k nadmernej aktivite čreva (hnačka).

Význam čreva

Keď si uvedomíme, že pečeň dostane krv dodávanú priamo z našich čriev, potom je jasné, že v našich črevách by mali baktérie produkovať vždy dostatočné množstvo pravotočivej kyseliny mliečnej. Vzhľadom na to, že pečeň nemôže priamo produkovať pravotočivú kyselinu mliečnu, potrebujú jej mitochondrie (bunkové elektrárne, ktoré vyrábajú energiu pre prežitie bunky) stimuláciu pomocou kyseliny mliečnej z hrubého čreva. Ale ak v našich črevách vzhľadom k rôznym poruchám žije veľmi málo laktobacilov (baktérie mliečneho kvasenia) a nemôže sa dostatočne vyrábať pravotočivá kyselina mliečna, potom je zrejmé, že sa musí pravotočivá kyselina mliečna podávať orálne (cez ústa). Čo v čreve chýba, je potrebné najskôr doplniť. Následná zvýšená produkcia energie zlepší zdravie čreva. V závislosti na stravovacích návykoch a doby trvania už existujúcich problémov môže však táto zmena trvať aj niekoľko mesiacov.

Pozitívne vlastnosti pravotočivej kyseliny mliečnej

Už dlhú dobu sa pravotočivej kyseline mliečnej pripisuje pozitívna vlastnosť, ako je napríklad obnova prirodzenej črevnej flóry. Pravotočivá kyselina mliečna a s ňou spojená obnova prirodzenej črevnej flóry takto vplýva na veľké množstvo symptómov a ochorení:

  • Žalúdočná nevoľnosť, plynatosť, nadúvanie, zápcha, hnačka, kŕče a podobné problémy poukazujú všeobecne na patogénnu črevnú flóru. Naproti tomu zdravá črevná flóra zabraňuje vzniku plynov. Okrem toho sa zlepší pohyb svalov črevnej steny (peristaltika).
  • Pozitívne ovplyvňuje aj imunitný systém. Vírusy, plesne, baktérie a toxíny môžu byť účinne zachytené skôr, než prejdú z črevnej sliznice do krvného obehu.
  • Pravotočivá kyselina mliečna má pozitívny vplyv aj pri alergiách. Obnovuje črevnú sliznicu a posilňuje imunitný systém. Alergénny podporujúce zápal sa už nedostávajú do krvného obehu. Neurodermatitída, psoriáza, astma, senná nádcha, alebo napríklad potravinové alergie natrvalo ustúpia.
  • Ak sa telo systematicky nastaví na pravotočivú kyselinu mliečnu a vytlačí sa ľavotočivá kyselina mliečna, výrazne sa zlepší stav väzív a šliach
  • Aj pri chronických ochoreniach má pravotočivá kyselina mliečna vlastnosti podporujúce zdravie, pretože pôsobí proti alkalizácii krvi.
  • Prísunom pravotočivej kyseliny mliečnej sa znižuje nadmerná syntéza bielkovín. Tak nedochádza k nadmernému rozmnožovaniu buniek. (nadmerné rozmnožovanie buniek pozorujeme napr. pri rakovine)
  • Vzhľadom k okamžitej aktivácii mitochondrií – zlepšuje tzv. bunkové dýchanie, zoptimalizuje sa v tele prívod a využitie kyslíka.

Andrej Medveď

Viac na mojej stránke: www.andrejmedved.sk + facebook


Súvisiace články:


(Prečítané 606 krát, 1 dnes)

Comments are closed.