google27eaa3905ca3fee3.html

Základom dobrého zdravia je zdravé črevo. Bez zdravého čreva niet zdravia. Bohužiaľ každý rok pribúda ľudí, ktorí trpia na ochorenie čriev. Väčšinou sa jedná o hnačky, nafukovanie či zápchy. No rovnako narastá počet tých, ktorí trpia chronickými zápalovými ochoreniami čriev. Sem patrí najmä ulcerózna kolitídaCrohnova choroba.

Nová nádej pre ľudí trpiacich zápalovými ochoreniami svitá vďaka zisteniam francúzskych vedcov. Francúzski vedci zistili, že u ľudí s Crohnovou chorobou je iná črevná mikroflóra, ako u zdravých jedincov. Jedná sa najmä o baktériu, ktorá sa volá Faecalibacterium prausnitzii. Táto pomerne donedávna neznáma baktéria má rozhodujúci vplyv na tvorbu a ukončovanie zápalov v čreve. Výskum francúzskych vedcov potvrdili aj ich kolegovia z Poľska.

Faecalibacterium prausnitzii – veľký pomocník v boji so zápalom

Nedávna poľská štúdia skúmala súvislosť medzi Crohnovou chorobou, Faecalibacterium prausnitzii a množstvo kyseliny maslovej v stolici. Kyselina maslová je hlavnou zložkou potravy pre črevné sliznice. Ak je nedostatok kyseliny maslovej, črevné sliznice nemajú dostatok potravy a narušia sa. To vedie k zápalu. Okrem toho kyselina maslová dokáže stimulovať smrť chorých, starých, poškodených a rakovinových buniek nachádzajúcich sa v črevnej sliznici. Faecalibacterium prausnitzii je jedným z najdôležitejších výrobcov kyseliny maslovej v ľudskom čreve . Aké boli výsledky tejto poľskej štúdie? U  pacientov s Crohnovou chorobou bolo množstvo baktérií Faecalibacterium prausnitzii podstatne nižšie ako u zdravých ľudí. Značne znížený bol aj  percentuálny podiel Faecalibacterium prausnitzii na celkovom počte baktérií v stolici a čreve . Čím vyššia bola aktivita Crohnovej choroby, tým nižší bol počet baktérií Faecalibacterium prausnitzii. Takisto chýbala u ľudí s Crohnovou chorobou aj kyselina maslová. Kyselina maslová hrá dôležitú úlohu v udržiavaní dobrej črevnej bariéry – sliznice. Črevná sliznica nás chráni pred prenikaním cudzorodých látok do tela. Tieto cudzorodé látky spúšťajú v celom tele zápaly a alergie. Nedostatok kyseliny maslovej je jednou z hlavných príčin pretrvávajúcich zápalov u Crohnovej choroby.

Faecalibacterium prausnitzii okrem toho, že je v čreve hlavný výrobca životne dôležitej kyseliny maslovej, vyrába aj ďalšiu protizápalovú molekulu. Tá sa nazýva MAM. Názov MAM je odvodený z angličtiny Microbial Antiinflammation Molekul čo v preklade znamená MIKROBIÁLNA PROTIZÁPALOVÁ MOLEKULA. Táto mikrobiálna protizápalová molekula pôsobí v 2 smeroch:

Zápal v bunke vzniká tak, že sa aktivujú v bunke isté bielkoviny. Pokiaľ sú tieto bielkoviny aktívne, vždy bude prebiehať zápal. MAM znižuje aktivitu týchto bielkovín spúšťajúcich zápal. Tak prispieva k zníženiu zápalu.

MAM stimuluje tvorbu látok, ktoré sú schopné zápal ukončiť!

Toto bohužiaľ nedokážu žiadne protizápalové lieky. Preto sa cez lieky nedokáže vyliečiť žiadny chronický zápal.

Kyselina maslová, bojovník proti zápalom

  • Zvyšuje schopnosť rakovinových buniek umierať (spúšťa  apoptózu – bunkovú smrť), dokáže “presvedčiť“ rakovinové bunky, aby začali pracovať „normálne“, reguluje šírenie rakoviny
  • Znižuje zápal hrubého čreva
  • Znižuje riziko ochorenia srdca a vzniku aterosklerózy
  • Reguluje hladina cukru v krvi
  • Ovplyvňuje pocit hladu
  • Znižuje hladinu cholesterolu
  • Posilňuje imunitný systém
  • Môže pomôcť pri symptóme „deravého čreva“ – zvýšená črevná priepustnosť
  • Ovplyvňujú genetické poruchy (cystická fibróza, poruchy krvi ako je thalassemia a kosáčikovitá anémia)
  • Môže pomôcť zlepšiť výsledky u ľudí po mŕtvici
  • Chráni črevo pred poškodením choroboplodnými baktériami

Zvýšte si počet protizápalových baktérií

Dnešná medicína žala úspechy najmä vďaka antibiotikám. Antibiotiká ale zabíjajú všetky baktérie. Bohužiaľ aj tie dobré. Iba 1% všetkých baktérií je pre ľudí nebezpečných. No antibiotiká nie sú jediným katom baktérií v našom čreve. Patria sem aj pesticídy, ktoré konzumujeme cez potravu, ťažké kovy, rôzne látky, ktoré vdychujeme a cez sliny sa nám dostanú do tráviaceho traktu ale aj potravinárska chémia. Následky sa dnes prejavujú v plnej nahote. Na druhej strane sa zmenila aj naša strava. Je chudobná na vlákniny, bohatá na tuky podporujúce zápal, cukor, nadbytok bielkovín a na druhej strane chudobná na polyfenoly, omega 3 mastné kyseliny a minerály. Ak chceme riešiť zápaly, a to nielen v čreve, potrebujeme vždy riešiť črevnú mikroflóru. Bohužiaľ baktériu menom faecalibacterium prausnitzii nedokážeme dostať do čreva cez doplnky výživy. Táto baktéria totiž na vzduchu ihneď zahynie. Napriek tomu existuje prírodné, telu neškodné a bezpečné riešenie. Nájdeme ho v akácii. Akácia obsahuje špeciálne látky, ktoré dokážu podporiť rozmnoženie faecalibacterium prausnitzii. Štúdiami sa dokázalo, že pokiaľ máme každodenný prísun tejto látky z akácie v dostatočnom množstve faecalibacterium prausnitzii sa začne rozmnožovať. To je dôležité pre zdravie nielen nášho čreva.

Zhrnutie

Základom dobrého zdravia je zdravé črevo. Bez zdravého čreva niet zdravia. Nato aby bolo črevo zdravé, musí byť kyslé. Rovnako dôležité je podporiť dobrú črevnú mikroflóru. Všetky tieto účinky dosiahneme aj vďaka konzumovaniu výrobkov s obsahom pravotočivej kyseliny mliečnej a extraktu z akácie. Dá sa to dosiahnuť jednoducho a pohodlne. LacirelleChi Cafe ponúkajú pohodlný a jednoduchý spôsob, ako zabezpečiť dostatok látok potrebných na spokojný život.

Autor: Andrej Medveď

Viac na mojej stránke: www.andrejmedved.sk + facebook


Súvisiace články:


foto: https://pixabay.com/p-108898/?no_redirect


(Prečítané 652 krát, 1 dnes)
 

Comments are closed.