Dusičnany – spúšťač zápalu a depresie?!
Dusičnany sú látky, ktoré sa nachádzajú v mnohých mäsových výrobkoch, zelenine ale aj vode. V tele sa menia okrem iného na plyn nazývajúci sa oxid dusnatý. O tomto plyne ste asi všetci počuli. Je to plyn, ktorý rozťahuje cievy.
A teraz možno zakričíte hurá. Heuréka. Máme konečne riešenie pre srdcovo cievne choroby. Budeme jesť veľa údenín, v zime listovej zeleniny a zapijeme to šťavou z cvikle riedenou s vodou s vysokým obsahom dusičnanov. A máme po problémoch s kardiovaskulárnymi chorobami. Cievy budú roztiahnuté a národ zdravý.
Lenže to tak nie je. Oxid dusnatý je v malej dávke liek, ale vo vyššej jed. Presne ako oheň. Dobrý sluha a zlý pán. Dokonca oxid dusnatý oheň zapaľuje a aj ho udržuje. Oxid dusnatý je vo vyššom množstve spúšťačom zápalu v tele. Je voľným radikálom. A ako každý voľný radikál dokáže spustiť zápal. Pre toto by sme mali dať ruky preč od samotného arginínu!!! Arginín zvyšuje tvorbu oxidu dusnatého v tele. Okrem iného aj lieky na potenciu!
Zápal je pre telo nebezpečný. Telo sa ho snaží uhasiť. Na toto mobilizuje všetky svoje sily. Okrem iného spotrebuje vysoké množstvá aminokyselín, minerálov či vitamínov. Medzi inými sú to:
– vitamín B12
– aminokyselina tryptofan (aminokyseliny sú základné stavebné jednotky bielkovín. Bielkoviny sa skladajú z aminokyselín)
Obe tieto látky (vitamín B12 a aminokyselina tryptofan) sú potrebné pre správne fungovanie psychiky. Ak ich nemáme dostatok, prejaví sa to ako:
– depresívne nálady
– zlé tolerovanie stresu
– chuť na sladké
– náhla žravosť
– poruchy spánku
– nedostatok energie a únava
– podváha (všimnite si že koľkí ľudia s tým majú problém)
Všetky tieto znaky sú znakmi aj prebiehajúceho zápalu.
Samozrejme k tomuto nedôjde po zjedení jedného kolieska mäkkej salámy na návšteve u susedy. Deje sa to postupne. Preto chcem na vás apelovať. Rozmyslite si čo jete. Strava má obrovský vplyv na vaše zdravie. Nebezpečné na tom je to, že negatívne následky stravy sa neprejavia hneď, ale pomaličky a postupne. Tam sa nemôžete riadiť len tým na čo máte chuť. Navyše sme vystavený aj iným negatívnym vplyvom ktoré nevieme ovplyvniť ako napr. výfukové plyny, jedy z čistiacich prostriedkov a podobne. Účinky jedovatých látok sa v tele násobia. Veľa vecí ovplyvniť nemôžete, ale to čo môžete ovplyvnite.
Ide zima. Preto ak chcete mäso tak ho jedzte, ale čerstvé či sušené. Vyhnite sa rôznym salámam, kde netušíte čo v nich je, taktiež údeninám. Ak chcete zeleninu, jedzte ju, ale dopestovanú v prirodzenom prostredí, nie umelo dopestovanú v skleníkoch. A pokiaľ máte vlastné studne dajte si skontrolovať vodu, ktorú pijete.
—
Vynikajúcim vychytávačom nadmerného množstva oxidu dusnatého je bioaktívny vitamín B12. Bioaktívny vitamín B12 je jeden z najsilnejších protizápalových vitamínov!!! Môžete si ho kúpiť tu: http://www.abczdravia.sk/…/b12-metylcobalamin-mecobalactive/
Prajem pekný deň
Andrej
foto: https://pixabay.com/
Súvisiace články:
Nájdete nás aj na facebooku:
Zaujímavá informácia pre čitateľov:
„Affinity proces“ je dôležitý nástroj, ktorý sa používa v práci Paula Ferriniho, aby ľuďom pomohol vyjadrovať sa zodpovedným a súcitným spôsobom. Ak by ste mali záujem vyskúšať si tento proces nezáväzne a zadarmo (buď osobne, alebo aj telefonicky), kontakt:
Libor Modrovský, liboreg@gmail.comPrihlásiť/Odhlásiť sa
O autorovi:
Už niekoľko rokov sa teoreticky aj prakticky venuje aktívnej prevencii a zdravému životnému štýlu. Najviac ho zaujíma regenerácia organizmu telu vlastným prirodzeným spôsobom. Snaží sa ľuďom predstaviť aj iný pohľad na fungovanie nášho organizmu, prináša nové témy a nové pohľady na aktívny spôsob prirodzenej prevencie. Trúfne si prednášať a písať aj o veciach, ktoré v časopisoch, ani v oficiálnych médiách nenájdete.
Viac aj na www.abczdravia.skKategórie