google27eaa3905ca3fee3.html

Veľa ľudí sa dodnes bojí cholesterolu ako možnej príčiny srdcovo-cievnych ochorení. Všetky živočíšne potraviny s vyšším obsahom tuku sú pre nejedného z vás strašiakom. Keď do toho príde bububu od uja doktora viac neznalému človeku ani netreba. Panika vyústi do počítania cholesterolu.

Organizmus cholesterol potrebuje. Získava ho nielen potravou ale aj si ho sám vyrába v pečeni. Je na to potrebný enzým HMG-CoA-reduktáza. Ak človek príjme v potrave dostatok cholesterolu (cca 700mg) tento enzým sa vypne a cholesterol sa ďalej netvorí. Je zaujímave poznať aj to, čo dokáže tento enzým aktivovať. Napr. cukor alebo potraviny, ktoré organizmus zaťažujú vysokými dávkami rýchlych cukrov.

Na druhej strane existuje v pečeni enzým, ktorý cholesterol odbúrava. Tým enzýmom je 7-alfa -hydroxyláza. Vďaka tomuto enzýmu sa cholesterol premieňa na žlčové kyseliny. Enzým 7-alfa-hydroxyláza je extrémne citlivý na poškodenie voľnými radikálmi. (Lebo obsahuje železno-sírne komplexy)

Západná strava bohatá na fastfood, rýchle sacharidy a neexistencia dostatku živín zvyšuje tvorbu voľných radikálov. Tie poškodzujú enzým, ktorý odbúrava cholesterol. Výsledkom je:
– zlé trávnie tukov
– zvýšenie hladiny cholesterolu

Základom úspešnej „liečby“ vysokej hladiny cholesterolu nie je obmedzenie živočíšnych tukov v potrave, ale rýchlych sacharidov a zvýšený prísun látok chrániacich enzýmy.

K málo známej látke poškodzujúce enzýmy je oxid dusnatý (je tiež voľný radikál). Jeho dobrým vychytávačom je aktivovaný vitamín B12.

Vitamín B12 si môžete kúpiť napr. tu: http://www.abczdravia.sk

Prajem Vám pekný deň

Andrej Medved

Viac na mojej stránke: www.andrejmedved.sk + facebook


Súvisiace články:


foto: https://pixabay.com/


 

(Prečítané 292 krát, 1 dnes)
 

Comments are closed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!