google27eaa3905ca3fee3.html
bf6747ed17_95883319_o2Dávnejšie som zverejnil riadny návod na kváskový chlieb od mojej mamy. Dnes opíšem pracovný postup za sťažených podmienok. Na internáte totiž nemám ani váhu a ani ošatku… Nože to teda poďme skúsiť odoka, bez váhy a hrnčekovo 🙂

Prečo je vlastne kváskový chlieb lepší ako ten z obchodu? Lebo kvások a kvasenie dokáže múku lepšie predtráviť – chlebík je stráviteľnejší a my získame oveľa viac výživových látok. Kvások je živý a aj takýto chlebík je živý – a aj ty si živý. (Zákon vzájomného pôsobenia: Sme to, čo jeme.) Mimo toho, v takomto chlebíku nie sú žiadne podozrivé umelé prímesy tak bežné v rýchlokvasenom drožďovom chlebe z obchodu… Takže, hor sa do toho:

Prísady:
Divý kvások, ražná múka celozrnná, vody, špaldová múka celozrnná, soľ.

Pomôcky:
Dva sedemdecové poháre, veľká nádoba (hrniec, dóza…), odolná varecha, nôž, plátená utierka, plech, rúra na pečenie.

Kvások:
Kvások si chovám v dvoch veľkých pohároch, doniesol som si ho z domu. Dá sa aj kúpiť v obchodoch zo zdravou výživou. Kvások kŕmim každé ráno, tak aby ho bolo raz toľko. Kvások sa skladá z ražnej (žitnej) celozrnnej múky, vody a živých bytostí – kvasiniek. Nič viac. Múku a vodu zamiešam, zmes mávam trocha hustejšiu ako palacinkové cesto. Keď kvások narastie a je ho ďalší deň vyše pol pohára, tak polku presuniem do pohára ďalšieho (aby neušiel von keď bude rásť). Keď nemienim pár dní piecť, kvások odložím do chladničky alebo na balkón – na chlade sa jeho život spomalí.

Miesenie:
Keď mám kvásku oba poháre do polky plné, prelejem ich obsah do veľkej nádoby a ešte prikŕmim. Ďalší deň je čas zamiesiť na chleba. Do veľkej nádoby s kváskom začnem prisypávať celozrnnú špaldovú múku a vareškou miešam a prisypávam a miešam… Pridám dve čajové lyžičky soli. Môžem aj nejaké semiačka. Keď ide miešanie už veľmi sťažka, vyhlásim miesenie za hotové.

Prvé kysnutie:
Cesto v hrnci prikryjem utierkou a nechám na teplom mieste 1-2 hodiny kysnúť.  Tak po hodinke sa prídem podívať. Keď do cesta jemne zatlačím prstom a cesto sa vráti späť – je dobrá doba postúpiť ďalej.

Vytvarovanie bochníkov:
Pomúčim si stôl. Vyklopím naň z hrnca nakysnuté cesto. Pár pohybmi opatrne vytvarujem bochník. Zvonka prekladám cesto do vnútra, z každej strany. Potom obrátim a znova. Dá sa to spraviť bez toho, aby si človek zamazal od cesta (len od múky).

Druhé kysnutie:
Bochník dobre pomúčim a dám ho do pripravenej utierky – tak ako sa vešia syr. Budúci chlebík teraz visí v utierke, ktorej rohy sú zopnuté zapínacím špendlíkom – našiel som mu pekné teplé miesto nad radiátorom. Visieť a kysnúť bude asi hodinu, možno dve. Zas skúšam prstom. Bochníček by mal za ten čas pekne narásť. Medzitým si zapnem rúru, aby sa mi stihla vyhriať.

Pečenie:
Rúru mám vyhriatu na najvyššiu teplotu (250°C). Pomúčim plech, vyklopím naň zo šatky bochník. Nechávam piecť. Po 15-tich minútach stiahnem teplotu na 180°C a pečiem ďalšiu polhodinu. Vdychujem tú vôňu. Vyberiem hotový chlebík a nechám ho na vzduchu, kým nevychladne. V poslednej dobe som si zvykol jesť chlebík sám, len si ho namáčať do olivového oleja. Dobrú chuť :)

Viac o kváskovom chlebe:
KvaskovyChleb.cz
ConovehoNaKopci.cz: Domácí chléb


Súvisiace články:


 

Tip na výživnú knihu:

Gennadij Malachov – Zlatá pravidla stravování – Známy lekár a liečiteľ si je vedomý toho, že dnes existuje obrovské množstvo kníh o výžive. Pokúsil sa teda dať dokopy najdôležitejšie všeobecné princípy, ktorými by sme sa mali riadiť, ak chceme zdravo jesť a byť zdraví. Patrí k nim jesť v kľude a pomaly, len čerstvé a čerstvo pripravené jedlá, na ktoré máte práve chuť, a len vtedy, keď ste hladní, pričom po prvých pocitoch nasýtenia třeba s jedlom skončiť.

Pôvodná cena: 8.20 EUR, Naša cena: 6.56 EUR

Zľava: 20.00 %, Ušetríte: 1.64 EUR


 

(Prečítané 2 452 krát, 1 dnes)
 

Comments are closed.