V týchto dňoch je ten najlepší čas zistiť, kde vo vašom okolí rastú drienky, lebo práve teraz žlto kvitnú a vidieť ich je už z diaľky. V lete či na jeseň si ich je ťažšie všimnúť, lebo ich tmavočervené plody miznú v zelenej húštine a je ich pomerne obtiažne vidieť z diaľky.

Koncom marca a začiatkom apríla na žlto bežne kvitnú ešte vŕby (rozkvitnuté bahniatka) a zlatý dážď, ale tieto rastliny väčšina ľudí vie ľahko rozpoznať. V posledných dňoch som na potulkách po strednom a východnom Slovensku objavil veľa nových miest z drienkami, dokonca aj v okolí môjho domu.

Čo sú to drienky?

Na svojich kurzoch som si všimol, že každý počul o drienkovici, ale už málokto vie, čo sú drienky. Sú to podlhovasté plody asi 2-3cm dlhé, červené až tmavočervené, keď sú zrelé, s kôstkou vo vnútri. Podobajú sa trošku na olivy, až teda na tú farbu.

Strom drieň obyčajný (Cornus mas) rastie na svetlých miestach, alebo v lese na vápencových pôdach. Plody jedlé a väčšinou chutné, hoc na surovo dosť kyslé a niekedy aj trpké. Chuťovo trochu pripomínajú višne. Najlepšie sú mäkké, v čase keď opadávajú zo stromov. Najlepšie ich je vtedy zberať tak, že sa položí pod strom plachta a potom potrasie samotným stromom.

Drienky sa v minulosti pripravovali podobne aj ako olivy. Vraj je ich vtedy ťažko je rozlíšiť chuťovo od ozajstných olív. Zberajú sa vtedy nedozreté, zelene a červenkasté plody a postup je ten istý ako pri olivách, maceruje sa v soľanke.

Drienky sú dobré nielen na pálenku, ale aj na šťavy, kompóty, smoothies, koláče – treba len odstrániť kôstku. V Ázii sa plody sušia, melú na prášok a pridávajú do mäsa či omáčok.

Zo semien sa lisoval olej, alebo sa jedli opražené, taktiež sa mleli na múku, či používali ako náhrada kávy.

Plody obsahujú veľa vitamínu C a ďalších živín.

Viac o nich v mojej knihe (dúfam že už čoskoro)… a zatiaľ vás pozývam na moje jarné kurzy a prednášky po celom Slovensku.
Bartek Dobrodej Krzewinski

Súvisiace články:


foto: https://commons.wikimedia.org/ + autor


 

(Prečítané 97 krát, 1 dnes)
 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *