google27eaa3905ca3fee3.html

506b0fbadbd0cb307700163d._w.1500_s.fit_„Len vďaka chorobe poznáme cenu zdravia.“ – Hérakleitos

Vážení čitatelia, v polovici septembra sa v ponuke vydavateľstva Eugenika objaví zaujímavý titul z oblasti výživy a zdravia. Ja som mala možnosť čítať túto knihu medzi prvými a teraz vám prinášam článok, v ktorom vás trochu uvediem do deja. Túto knihu napísal americký investigatívny novinár Michael Moss, ktorý odhaľuje, ako potravinové spoločnosti manipulujú s ľuďmi za účelom zvýšenia svojich ziskov. Dlhé roky sledoval praktiky potravinárskeho priemyslu vo svete, ktoré sa vďaka globalizácii prepracovali aj do našich krajín. Mal možnosť nahliadnuť do tajných materiálov potravinárskych spoločností, o ktorých verejnosť nemá ani tušenia. Zistil ako sa tieto spoločnosti podieľajú na výskumoch vlastných potravín a ako ich chuťovo ovplyvňujú, aby sme si ich podvedome znovu a znovu kupovali.

Tiež odhalil, ako sú vláda a súkromný inšpektori úzko prepojení s týmito spoločnosťami.

Úryvky:

„Keď sa spotrebitelia snažia chrániť svoje zdravie tým, že začnú piť nízkotučné mlieko, Kongres schváli zákon, ktorý chráni mocný mliekárenský priemysel a ten v tichosti všetok nechcený, nadbytočný tuk pretvorí na syr. Ale nie na hocijaký syr, ktorý sa je ako delikatesa pred večerou alebo po nej, ale na syr, ktorý nám nenápadne vkĺzol do jedla ako chuťovo príťažlivá, nie však nevyhnutná ingrediencia“

Vládny úradníci robia omnoho viac, než len zakrývajú správy spoločností pred verejnosťou. Tí najväčší vládny strážny psy ani nevyceria zuby, keď príde na nadmernú propagáciu sladkých, extrémne kalorických jedál nie len v televízii ale v celom spektre sociálnych médií, ktoré dnes potravinársky priemysel používa, keď sa snaží vojsť do priazne deťom. Dokonca, vláda má s výrobcami tak prívetivý vzťah, že niektoré z najväčších kúskov priemyslu by bez podpory vlády vôbec neboli možné.

Daňoví poplatníci financujú približne polovicu z rozpočtu centra na výskum potravín prostredníctvom federálnych grantov. Ďalšiu časť platia veľké spoločnosti ako napríklad Coca-Cola alebo Nestlé. Funguje to tak, že pokiaľ priemysel centrum financuje, získa potom prístup do centra a do ich laboratórií. Získavajú tiež možnosť nahliadnuť ako prvý do výsledkov výskumov, ktoré v centre prebiehajú a to často krát aj tri roky pred tým, ako sa informácie dostanú na verejnosť. Niekedy je ich práca dokonca financovaná prostriedkami zo súdnych sporov medzi štátom a tabakovými výrobkami.

V roku 2009 vypukla epidémia salmonely v schátranej továrni na arašidy, na ktorú zomrelo osem ľudí a odhadom deväťdesiat tisíc ľudí sa nakazilo. Trvalo dlho, kým som sa dostal na stopu tajnej správy, ktorá odhalila jednu z kľúčových záležitostí: Potravinárske spoločnosti sa spoliehajú na súkromného inšpektora, ktorého továreň platí a ktorý potvrdí bezpečnosť surovín. Správa, ktorú inšpektor napísal len krátko pred vypuknutím epidémie, neobsahovala žiadne viditeľné varovné signály, napríklad krysy alebo zatekajúcu strechu.

Author-Michael-Moss

Americký investigatívny novinár Michael Moss

Po úvode sa kniha rozdelí na 3 časti. Každá časť hovorí o významných činiteľoch, ktoré ovplyvňujú ľudí ku kúpe potravín. Majú na tom podiel 3 zložky – cukor, soľ a tuk.

Tak ako sa pred rokmi objavili na trhu knihy, ktoré poukazovali na nekalé praktiky farmaceutického priemyslu napr. Nežiadúci účinok smrť, tak teraz prichádza na trh kniha, ktorá ukazuje, aké praktiky používa potravinársky priemysel na to, aby mal čo najvyššie zisky a rovnako poškodzuje zdravie ľudí. Pevne verím, že táto kniha Vás zaujme tak ako mňa, pretože kto má snahu zdravo žiť a chrániť si svoje zdravie, určite rád siahne po tomto zaujímavom titule. Záležať na vlastnom zdraví by malo predsa každému z nás!

Kniha vyšla 8.9. a ak vás zaujala, môžete si ju objednať na stránke www.eugenika.sk aj s mimoriadnou zľavou 5%, ktorú som pre Vás zariadila.

Kedže mi záleží na tom, aby aj ľudia v mojom okolí zažívali pozitívne zmeny vo svojom živote, je v mojom záujme aby knihy pre Vás boli dostupnejšie. Preto som sa s kníhkupectvom Eugenika dohodla na mimoriadnej zľave 5% na každú objednávku z eshopu www.eugenika.sk.

Pozor! Mimoriadna zľava platí LEN pre objednávku v ktorej bude kniha, ktorú som recenzovala.

Táto zľava 5%  na celý nákup sa nezobrazí pri objednávaní a preto je potrebné uviesť do poznámky objednávky môj zľavový kód pre Vás – Alex2015 zľava 5%

Michael Moss – Cukor, soľ, tuk – Nebezpečná hra s našim zdravím pre väčšie zisky!

Pútavé, napínavé a nesmierne zaujímavé čítanie o tom, aké taktiky a nezdravé technologie sa používajú pri výrobe a distribúcii priemyselne spracovávaných potravín, ako sú rôzne sladké tyčinky a keksy, zemiakové lupienky, polotovary, sladené nealko nápoje a iné pochutiny plné cukru, soli a tuku. A to všetko len s jediným zámerom – neustále zvyšovanie ziskov potravinových gigantov na úkor nášho zdravia.

Túto knihu napísal americký investigatívny novinár, ktorý odhaľuje, ako potravinové spoločnosti manipulujú s ľuďmi za účelom zvýšenia svojich ziskov. Dlhé roky sledoval praktiky potravinárskeho priemyslu vo svete, ktoré sa vďaka globalizácii prepracovali aj do našich krajín. Mal možnosť nahliadnuť do tajných materiálov potravinárskych spoločností, o ktorých verejnosť nemá ani tušenia. Zistil ako sa tieto spoločnosti podieľajú na výskumoch vlastných potravín a ako ich chuťovo ovplyvňujú, aby sme si ich podvedome znovu a znovu kupovali.

Tiež odhalil, ako sú vláda a súkromní inšpektori úzko prepojení s týmito spoločnosťami.

Pôvodná cena: 11.20 EUR, Naša cena: 10.08 EUR, Zľava: 10.00 %, Ušetríte: 1.12 EUR


Súvisiace články:


(Prečítané 1 079 krát, 1 dnes)
 

One Response to „Čo práve čítam“ – Cukor, soľ a tuk

  1. Helena píše:

    So záujmom som sa začítala do recenzie…no po pár riadkoch som musela prestať…to sa nedá čítať s tými hrúbkami..keď už písať pre verejnosť, tak aspoň spisovne správne…