google27eaa3905ca3fee3.html

meat-on-fork-940x626Michael Moss – Cukor, soľ, tuk

V našich končinách netrpíme hladom. Naopak, v obchodoch dnes nájdeme neskutočne veľa druhov všetkého možného, o čom sa nám trochu starším v nie tak dávnom socializme ani nesnívalo (vtedy bol chlieb proste chlieb a mlieko mlieko!☺). V súvislosti s touto rozmanitosťou a hojnosťou rastie aj rôznorodosť názorov na to, čo jesť a nejesť. Tieto názory – všetky samozrejme vedecky a štatisticky podložené – si pritom často protirečia a navzájom sa vylučujú. Ako poznamenáva istá autorka a duchovná učiteľka*, je až div, že ľudia dnes vôbec dokážu niečo zjesť… (*Pre  tých, koho to zaujíma: Esther Hicks, najlepšie v knihe Ako si spoluvytvárame svoje životy, Eugenika 2015.)

Máme presvedčených zástancov vegetariánstva a vegánstva, takmer fanatických prijímateľov iba surovej stravy alebo makrobiotikov, ktorí dokonca tvrdia, že prechod na makrobiotickú stravu by vyriešil všetky svetové problémy (nielen tie s nasýtením sveta, ale naozaj všetky!), zástancov delenej stravy, ktorá učí, že doobeda sa má jesť iba surové ovocie, prívržencov čínskej medicíny, ktorá zas odporúča na raňajky polievku alebo kašu, mimoriadne chutnú kuchyňu hnutia Haré Kršna, ktorá nemá zábrany dávať do svojich úžasných, presladených, „tučných“sladkostí mlieko a maslo, hoci inak je v podstate vegánska, potom tých, ktorí nakupujú zásadne iba „bio“, ale v tomto rámci uznávajú aj mäso… a tak ďalej, a tak ďalej.

Predsa však asi najviac je tých, ktorí jedia v podstate všetko a nakúpia si v hocijakom supermarkete. Práve tým je určená kniha Cukor, soľ, tuk (pre toho, kto by si v živote nedal do úst kúsok čokolády, keks alebo trochu čipsov na návšteve, nieto aby sa napil Coca-Coly, je toto čítanie celkom zbytočné).

Autor, novinár, ktorý v minulosti získal aj Pulitzerovu cenu (a pre zaujímavosť, má český pôvod), sa zameral na potravinársky priemysel, ktorý skúmal tak, že prenikol do veľkých firiem a čo najdôkladnejšie sa oboznámil s ich vedúcimi pracovníkmi alebo rovno s majiteľmi či zakladateľmi. Výsledkom je nesmierne pútavé, takmer románové rozprávanie o tom, ako sa vyvíjalo a budovalo potravinárstvo v USA od 50.-tych rokov minulého storočia až doteraz. Hoci ide o Ameriku, je to zaujímavé aj pre naše končiny, keďže v rámci voľného trhu a globalizácie už dávno aj u nás dostaneme mnohé úspešné a obľúbené americké značky a výrobky.

Sympatické a vzácne je, že Michael Moss nevkladá do textu svoje osobné výhrady alebo nebodaj nenávisť (čo je v dnešnej dobe jav bežný medzi tými, ktorí cítia povinnosť niečo napísať a následne tým „tvoriť mienku“). Verný poctivému žurnalistickému remeslu, jednoducho podáva objektívne, overené informácie, fakty a údaje, miestami navyše s celkom dobrým subtílnym humorom. Koniec-koncov, sám nie je žiadny striktný zástanca dokonale zdravého stravovania. Napriek tomu nám na záver jasne odkazuje: Len my sami sa rozhodujeme, čo si dáme do nákupného vozíka. Len my sa rozhodujeme, čo a koľko zjeme. A vyzýva nás, aby sme si dali tú námahu a čítali si údaje na obaloch.

Kniha, ako už napovedá jej názov, sa zameriava na tri hlavné zložky priemyselne spracovaných potravín. Fascinujúco opisuje ich účinok na ľudský mozog – veď asi to nie je len tak, že nám sladké, slané, tučné či chrumkavé veci tak chutia. A problém prirodzene nie je v chuti – je v množstve. Netreba pritom strácať zo zreteľa fakt z autorovej domoviny, ktorý s touto knihou a podnetom pre jej napísanie súvisí: veľmi veľa priemerných Američanov (svojho času asi aj väčšina) je na priemyselne vyrábaných pochúťkach ťažko závislá, trpí závažnými zdravotnými ťažkosťami a chorobnou obezitou. No aj ten, kto nie je tučný, chorý alebo závislý na zemiakových lupienkoch či sladkostiach, by mal isté veci poznať a začať ich brať do úvahy. Možno nie je nutné začať sa určitým produktom úplne vyhýbať a radikálne zmeniť životosprávu, ale určite nezaškodí, ak sa dozvieme a pochopíme, aké faktory hýbu produkciou potravín. Znovu treba pripomenúť, že Moss tých najvplyvnejších hráčov v tomto odvetví neodsudzuje. Naopak, mnohé dramaticky podané príbehy, s ktorými sa v tejto knihe stretneme, vedia vzbudiť pochopenie a sympatie. Napokon, nič nie je čiernobiele a určité osobnosti nechceli ľudstvo svojimi ambíciami zámerne vyhubiť alebo otráviť, no naopak verili, že modernému človeku svojimi „vynálezmi“ pomáhajú. Niektorí z nich sa tiež časom vyvinuli a  posunuli k inému pohľadu na vec, a teda aj k inému jednaniu či postaveniu. Toto, tieto individuálne príbehy a ich súvislosti, je jedna zo zaujímavejších stránok knihy (aspoň z môjho pohľadu).

Celkove sa tu dozviete veľa zaujímavých vecí, a to z rôznych oblastí; nielen z výroby potravín, ale aj z psychológie, neurobiológie, chémie, vedeckého výskumu, ekonomiky či sociológie. A v neposlednom rade (ako už bolo naznačené) dostanete ukážku špičkovej formy literatúry faktu.

Michael Moss – Cukor, soľ, tuk – Nebezpečná hra s našim zdravím pre väčšie zisky!

Pútavé, napínavé a nesmierne zaujímavé čítanie o tom, aké taktiky a nezdravé technologie sa používajú pri výrobe a distribúcii priemyselne spracovávaných potravín, ako sú rôzne sladké tyčinky a keksy, zemiakové lupienky, polotovary, sladené nealko nápoje a iné pochutiny plné cukru, soli a tuku. A to všetko len s jediným zámerom – neustále zvyšovanie ziskov potravinových gigantov na úkor nášho zdravia.

Túto knihu napísal americký investigatívny novinár, ktorý odhaľuje, ako potravinové spoločnosti manipulujú s ľuďmi za účelom zvýšenia svojich ziskov. Dlhé roky sledoval praktiky potravinárskeho priemyslu vo svete, ktoré sa vďaka globalizácii prepracovali aj do našich krajín. Mal možnosť nahliadnuť do tajných materiálov potravinárskych spoločností, o ktorých verejnosť nemá ani tušenia. Zistil ako sa tieto spoločnosti podieľajú na výskumoch vlastných potravín a ako ich chuťovo ovplyvňujú, aby sme si ich podvedome znovu a znovu kupovali.

Tiež odhalil, ako sú vláda a súkromní inšpektori úzko prepojení s týmito spoločnosťami.

Pôvodná cena: 11.20 EUR, Naša cena: 10.08 EUR, Zľava: 10.00 %, Ušetríte: 1.12 EUR


Súvisiace články:


Featured-image-controversy-720x340


(Prečítané 410 krát, 1 dnes)
 

Comments are closed.