google27eaa3905ca3fee3.html

14430283996_5bca549aa2_bAmerickí hippies v šesťdesiatych rokoch minulého storočia nevymysleli iba vlastnú ideológiu, ale aj stravu. Priaznivci tejto subkultúry si pripravovali lacné jedlá s príklonom k vegetariánstvu: čerstvé šaláty, varenú a pečenú zeleninu, šťavy z čerstvého ovocia, jogurty z kozieho alebo sójového mlieka. Vďaka experimentovaniu vynašli novú lahôdku, ktorá spočiatku ani nemala meno (aj keď v niektorých zdrojoch je uvádzaná ako polievka hippies). V podstate išlo o rozmixovanú banánovú dužinu, do ktorej boli pridávané rôzne prírodné šťavy, alebo len voda. V súlade s filozofiou hippies dodávala obdobná strava organizmu nevyhnutné výživné látky, posilňovala ho, ale zároveň ho nezanášala tukmi, soľami a škodlivými látkami, ktoré sú obsiahnuté v živočíšnej strave a negatívne ovplyvňujú našu hmotnosť, podrývajú mladistvý vzhľad a podlamujú zdravie.

Jedna skupinka hippies sa na svojich potulkách ocitla na Havaji, kde sa zoznámila s tímom mladých anglických surferov. Športovcov pohostili hustým nápojom, ktorý sa Angličanom zapáčil natoľko, že požiadali trénera, aby najal kuchára, ktorý im bude niečo podobné pripravovať každý deň. Nápoj pomenovali smoothie (z anglického smooth čiže jemný, čo znamená tiež príjemný, rovnorodý, vláčny alebo hladký). Práve vďaka surferom sa takéto recepty začali šíriť po svete.

Hneď po športovcoch sa módneho nápoja zmocnili hviezdy Hollywoodu. Bolo jasné, že čoskoro ovládne celý svet. Ako mu mohli odolať dievčatá, ktoré snívali o tom, že pôjdu v šľapajach Claudie Schifferovej, keď táto modelka a herečka priznávala, že za svoj bezchybný vzhľad a krásu vďačí výhradne nápojom smoothie? Na smoothie vo svojich rozhovoroch upozorňoval aj vzor mladých mužov Jean Claud van Damme, ktorý tvrdil, že smoothie považuje za najlepší spôsob obnovenia sily po dlhom tréningu.

Vyrojili sa kvantá receptov – nie desiatky či stovky, ale tisícky. Tak sa na trhu objavilo smoothie, ktorého základom neboli banány, ale jablká, ananás, mango, drobné ovocie, a dokonca aj zelenina. Jednotlivé ingrediencie sa rôzne kombinovali. A namiesto šťavy či vody sa k dužine začalo pridávať aj mlieko alebo jogurt.

Príprava smoothie netrvá dlho: nahádžete do mixéra nakrájanú zeleninu a/alebo ovocie, zalejete vodou a do piatich minút máte čerstvý čisto prírodný, zdravý a sýty koktail. 

Smoothie sa musí pripravovať z prírodných produktov. Nepridávajú sa žiadne konzervanty, zahusťovadlá alebo zvýrazňovače chutí. Prospešnosť zeleniny, ovocia a ďalších plodov alebo rastlín je nepochybná. Ich rôznorodou kombináciou získame skutočný koktejl zdravia, ktorý dokáže nielen dodať organizmu minerály a vitamíny, ale má aj povzbudzujúci, antioxidačný a omladzujúci vplyv. Okrem toho dokáže liečiť choroby.

V neposlednom rade sa vďaka smoothie môžete tvorivo realizovať – vymýšľajte, skúšajte, experimentujte! Zrelé jablko a surový mladý zemiak? Prečo nie?! Mrkva, pomaranč a petržlenová vňať? Pokojne! Pomaranč, čučoriedky, melón a mlieko? Zaujímavé, treba skúsiť!

Kniha SMOOTHIES podľa chorôb obsahuje úvod do vlastností, účinkov a prípravy smoothies, popis hlavných komponentov a látok v nich obsiahnutých, no hlavne veľké množstvo receptov, prehľadne abecedne zoradených podľa konkrétnych ťažkostí a ochorení. Nech teda máte akýkoľvek problém, stačí si nalistovať, aké druhy smoothie vám pomôžu, a potom sa už s chuťou pustiť do ich konzumácie.

Ukážka z knihy:

ANGÍNA

Angína je akútne infekčné ochorenie s prejavmi zápalových zmien v hltane, najmä na krčných mandliach. Často býva prejavom závažného ochorenia, ako je šarlach, záškrt, čierny kašeľ, chrípka, a tiež niektorých ochorení krvi.

Recepty:

  • zrelá stredne veľká dula, 100 – 150 g lesných jahôd, 100 – 150 g malín, ½ stredne veľkej červenej repy, 1 polievková lyžica medu, a ak je to nutné, pridajte mlieko izbovej teploty. Odporúčané užívanie: po jednom hrnčeku každé dve hodiny po dobu 1 – 2 dní. Už druhý deň choroba ustupuje.
  • Polovička hrnčeka čučoriedok, hrnček moruší, 20 – 30 g nasekaného šťaveľu, polovička utretého strúžika cesnaku, podľa chuti nasekané listy mäty. Odporúčané užívanie: 4 – 6 kokteilov denne.

BOLESŤ ZUBOV

Poznáme ju všetci bez výnimky. Dostaviť sa môže z mnohých dôvodov: zápal nervov, zubný kaz a tak ďalej.

Recepty:

  • Zemiak, nasekaná polovička cibule, 2 strúžiky cesnaku, 5 – 10 plodov čremchy (je možné použiť nezrelú alebo sušenú), dužina z 1 avokáda, voda. Odporúčané užívanie: 1 dávka za deň pri akútnej bolesti. Už za 10 – 15 minút bolesť ustupuje, ale pravdepodobne sa objavia následky v podobe nepríjemného zápachu z úst a bolesti žalúdka.

DIABETES I. TYPU

Diabetes I. typu spôsobuje porucha látkovej premeny, ktorá sa prejavuje hojným a častým močením, avšak množstvo cukru v moči je normálne.

Recepty:

  • 200 g čínskej kapusty (je možné ju nasekať, ale radšej ju 2x pomeľte na mäsovom strojčeku), hrsť kukuričných zŕn, 2 namleté vlašské orechy, 100 – 150 g čiernych ríbezlí, voda podľa chuti. Odporúčané užívanie: 2 dávky za deň, vždy ráno a večer, ak sa objavia prvé známky cukrovky.

DIABETES II. TYPU

Toto ochorenie vedie k vyčerpaniu organizmu, podmienenému poruchami látkovej výmeny uhľohydrátov/sacharidov. Kvôli narušeniu funkcie pankreasu bunky nedostatočne vstrebávajú sacharidy z potravy. Následkom nedostatočnej tvorby hormónu inzulínu v pankrease sa teda tieto uhľohydráty, ktoré sa premieňajú na jednoduchšie cukry – glukózu, nevstrebávajú a zhromažďujú sa vo veľkom množstve v krvi.

Recepty:

  • 250 – 200 g melónu vodného, 150 – 200 g banánu, 150 – 200 g záhradných alebo lesných jahôd, voda. Odporúčané užívanie: až 8 dávok za deň.

EKZÉMY

Chronické ochorenie pokožky alergického pôvodu charakterizujú zápaly jej vrchných vrstiev. Ekzém sa objavuje ako reakcia na pôsobenie vonkajších alebo vnútorných podnetov, môže vzniknúť pri zhoršení suchej vyrážky, ktorá prejde v mokrú, teda do ekzému.

Recepty:

  • Dužina z 1 pomaranča (bez kôry) šťava vytlačená z 2 citrónov, 200 g hrozna (je možné použiť nedozreté) alebo 150 g hroznovej šťavy, voda. Odporúčané užívanie: 2 – 5 porcií za deň, Kokteil popíjajte radšej slamkou, pretože kyseliny v ňom obsiahnuté ničia zubnú sklovinu.

Viac v knihe:

Unikátny receptár zdravých a dnes veľmi populárnych nápojov prináša abecedný zoznam ťažkostí a recepty, ktoré vám pri nich pomôžu.  Nachádzajú sa tu aj prehľadné zoznamy prísad (ovocných plodov, zeleniny a  pod.) s obsahom látok a popisom účinkov. Autori zhromaždili recepty z celého sveta a konzultovali ich s lekármi, diétológmi, odborníkmi na úpravu hmotnosti, bylinkármi aj liečiteľmi. Tieto recepty sú pre všetkých a pre každého, bez ohľadu na to, akú stravu kto uprednostňuje. Nie je rozhodujúce, či chcete schudnúť, prekonať únavu, vyliečiť sa z choroby alebo sa jednoducho cítiť lepšie. Ak budete piť zelené nápoje, ostanete zdraví.

Pôvodná cena: 9.60 EUR, Naša cena: 8.64 EUR, Zľava: 10.00 %, Ušetríte: 0.96 EUR


Súvisiace články:


 

(Prečítané 1 811 krát, 1 dnes)
 

Comments are closed.