google27eaa3905ca3fee3.html

chia-pudingHovorí sa, že šťastný život pozostáva z umenia tešiť sa z maličkostí. Tak prečo toto pravidlo neaplikovať do každodenných drobností napríklad tak, že sa naučíte pripravovať si zdravé a chutné desiate? Má to hneď viacero výhod. Naučíte sa niečo nové, v práci si maškrty vychutnáte spolu so svojimi kolegami, teda utužíte aj vzájomné vzťahy a hneď je život krajší. Nehovoriac o tom, že desiate majú svoje opodstatnenie najmä z hľadiska udržania si zdravia a štíhlej línie.

Tomu, kto desiatuje, sa lepšie žije

Desiate sú pre vás zásadné, ak chcete schudnúť alebo si udržať hmotnosť. Viaceré výskumy potvrdili, že tí, ktorí jedia pravidelne, príjmu počas dňa menej kalórií ako tí, ktorí desiatu a olovrant ignorujú. Je to hlavne preto, že konzumácia desiatej pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a navyše organizmus má dostatok energie na to, aby mohol v práci alebo v škole podávať slušný výkon. „Desiata je veľmi dôležitým jedlom, pretože dodáva organizmu tzv. predlžovaciu energiu. Teda má za následok predĺženie energie z raňajok. Pokiaľ je prijatá v optimálnom množstve a z optimálnych potravín, udrží energiu organizmu na tzv. energetickej vlne, teda nespadne úplne na dno a organizmus nebude vyčerpaný až do obeda. To znamená, že na jednej strane je desiata dôležitá pre udržanie energie potrebnej pre vyšší výkon organizmu, na druhej strane ho rozhýbe, teda šliape na vyššie obrátky. Desiata však musí mať svoje zásady, ktorých sa treba držať, inak môže mať presne opačný efekt,“ upozorňuje skúsený odborník na výživu Ing. Libor Javro.

Pozor na nezdravé maškrty

Čo sa stane, ak si dáte sladké biele pečivo, presladenú limonádu alebo poriadnu čokoládovú tyčinku? Vaše telo dostane poriadne zabrať. Tieto nezdravé maškrty rapídne zvýšia úroveň krvného cukru. Tomu sa, samozrejme, organizmus bráni tak, že vylúči inzulín, ktorý spôsobí pravý opak. Teda o chvíľu nastane radikálny pokles úrovne krvného cukru spojený s hypoglykémiou. Hypoglykémia sa prejaví únavou, bolesťou hlavy, nedostatkom energie a neovládateľným hladom. To znamená, že telo sa bude snažiť hladinu cukru zvýšiť a vy s najväčšou pravdepodobnosťou siahnete opäť po niečom nezdravom. Tento kolotoč sa môže opakovať niekoľkokrát za sebou a vy ani neviete ako, skonzumujete obrovské množstvo kalórií, ale budete stále hladní a vyčerpaní.

Ako si vybrať vhodnú desiatu?

Nezdravé maškrtenie teda vášmu organizmu neprinesie absolútne nič prospešné. Preto je dôležité vybrať si zdravé a chutné desiate, samozrejme, s ohľadom na stanovený cieľ, pretože inú desiatu zvolí žena, ktorá sa snaží zbaviť obezity a inú muž, ktorý absolvuje niekoľko tvrdých tréningov týždenne.

Úplne nevhodné sú bežné sladkosti, ako čokoláda, zákusky, sušienky, biele pečivo či slané pochutiny. Naopak, za vhodnú voľbu sa považuje napríklad ovocie (vrátane sušeného), zelenina, celozrnné pečivo, obilninové kaše, oriešky, semienka, mliečne výrobky atď.  Konkrétne si teda na desiatu môžete dopriať napríklad veľkú porciu ovocného šalátu s orieškami, tvaroh s ovocím a semienkami, celozrnnú bagetu s arašidovým maslom a ovocím alebo chutné jablkovo-mrkvové smoothie s chia semiačkami. Ak máte viac času, pripraviť si môžete aj chutné lievance z ovsených vločiek, alebo si pochutnať na jablkovej štrúdli zo špaldovej múky alebo sladkej pohánkovej kaši či pšenovom nákype. Chuťovým pohárikom ulahodia aj celozrnné muffiny s ovocím. Možností je naozaj neúrekom. Stačí popustiť uzdu fantázii a dať sa do prípravy chutných pochúťok na desiatu. Ak neviete, ako na to, inšpiráciu nájdete aj v e-booku Zdravé desiate nielen pre deti.

zdrave desiate

Tip na desiatu

Voňavý jablkovo-škoricový chia raw puding

Čas prípravy: 15 min

Suroviny (2 porcie):

  • ¾ hrnčeka kokosového mlieka
  • ⅓ hrnčeka vlašských orechov
  • 2 PL chia semienok
  • 1 ČL ryžového sirupu
  • 1 PL mletej škorice
  • 3 ks sušených datlí
  • 1 ks jablko + 1 ks jablko na ozdobenie

Postup:

V miske si zmiešame kokosové mlieko s chia semienkami a dáme nabok aspoň na 15 minút odpočívať. Zatiaľ v mixéri vymixujeme nakrájané jablko (na kocky),  orechy, datle, sirup a škoricu. Nemixujeme úplne do hladka, ponechajte malé kúsky. Zmes primiešame k chia semienkam. Potom už len vrstvíme do misky, pohára  alebo ak si chceme raw puding zobrať so sebou do práce alebo do školy, tak ho lyžicou vrstvíme do uzatvárateľného pohára. Striedame vrstvu pudingu a vrstvu nakrájaného jabĺčka. Môžeme, ale nemusíme, ho dať chladiť do chladničky.

nahlad1

Klikni pre viac info


Autor: Miroslava Miková, www.cvicte.sk


(Prečítané 338 krát, 1 dnes)
 

Comments are closed.