Cesnak medvedí – prvá jarná liečivá rastlinka

Listy cesnaku medvedieho (Allium ursinum)
Skoro na jar začínajú vyrastať dlhé jazykovité listy cesnaku medvedieho v čase, keď sú všetky ostatné bylinky ešte pod zemou. Vo vlhkých lesoch, pod stromami vytvára husté porasty, ktoré rozvoniavajú v celom okolí po cesnaku.
Cesnak medvedí je zvláštna rastlina. Jeho vegetačné obdobie trvá približne len dva mesiace. Musí vyrásť a zakvitnúť skôr, ako sa stromy prebudia a zatienia listami všetko pod sebou. V lete je už vyschnutý, už „spí“ a zvyšok roka čaká zase na ďalšiu jar. Počas tejto dlhej doby nezhnije ani ho nepožerú škodcovia či hmyz. Chránia ho vysoko účinné látky, ktoré obsahuje a ktoré sú aj pre nás, ľudí liečivé.
Naši predkovia Sloveni a Slovenky, ktorí osídlili podunajské kraje už pred 1500 rokmi, cesnak medvedí dobre poznali, využívali ho v kuchyni a liečili ním rôzne choroby. Vedeli, že posilňuje organizmus, vyháňa parazity a tí, ktorí ho konzumovali pravidelne, dlho ostali zdraví a vyhla sa im kadejaká pľuhavá choroba. Pomliaždené listy kládli na hnisavé rany napadnuté plesňami a tie sa rýchlo zacelili. Ľudia si všimli aj to, že vyslabnuté medvede po zimnom spánku okusujú listy tejto rastliny, aby nadobudli nové sily.
Mladé lístočky si môžeme natrhať aj my, posekáme ich na malé kúsky a posypeme nimi maslový chlieb. Je to výborná pochúťka a veľmi zdravá. Listy sa dajú zbierať len na začiatku jari, potom sú už staré a vyschnuté, na konzumáciu nevhodné.
Veľa ľudí okolo nás, najmä tí, čo žijú v mestách, trpí cievnymi a srdcovými príznakmi starnutia – aterosklerózou. V ich krvi nachádzame zvýšené hladiny cholesterolu a tukov, ktoré sa ukladajú v stenách ciev. V dôsledku toho sa cievy poškodzujú, kôrnatejú a strácajú pružnosť. Na poškodených miestach vznikajú zápaly a usadzujú sa tu vápenaté soli mastných kyselín. Cievy sa zužujú, krv sa zvykne v týchto miestach zrážať, vzniká trombus, ktorý môže celkom zapchať aj väčšie cievy. Zvyšuje sa krvný tlak. Čím vyššia je koncentrácia cholesterolu v krvi, tým pravdepodobnejší je výskyt aterosklerózy. K vzniku tohto ochorenia sú náchylní najmä obézni ľudia, diabetici alebo ľudia so sedavým zamestnaním bez pohybu.
Jedným z účinných a bezpečných prostriedkov, ktoré túto chorobu odďaľujú alebo priamo liečia je cesnak medvedí. Táto bylina obsahuje sírne zlúčeniny, ktoré znižujú koncentráciu cholesterolu a tukov v krvi, zabraňujú, aby vznikali usadeniny v cievach a neutralizujú rôzne jedy nachádzajúce sa v tele organizmu. Tieto látky pôsobia tiež proti agregácii krvných doštičiek – trombocytov v cievach. Cesnak medvedí je preto vhodný pre ľudí s náchylnosťou k tvorbe krvných embólií a k vzniku trombózy. Zlepšuje prúdenie a priechodnosť krvi v celej cievnej sústave a zároveň znižuje krvný tlak, ktorý je tiež jedným z nebezpečných faktorov vzniku aterosklerózy.
Extrakt z cesnaku medvedieho:
Aby sme mohli prijímať liečivú silu cesnaku medvedieho po celý rok, teda aj v zimnom období, vylisujeme z byliny šťavu a uložíme ju do chladničky. Rastlinné vlákniny a listové farbivá časom klesnú na dno a žltohnedá šťava sa nám postupne vyčíri. Šťavu treba spotrebovať do nasledujúcej jari.
Šťava má protiparazitárny, protibakteriálny a protiplesňový účinok. Látky, ktoré šťava obsahuje sa rýchlo dostávajú do krvi a s krvou sa roznesú do celého tela. Vydychujeme ich potom pľúcami a vylučujeme močom, stolicou i kožou. Organizmu pritom vôbec neškodia na rozdiel od mnohých, podobne účinkujúcich syntetických liekov. Celý organizmus nám prečistia a dezinfikujú. Šťavu z cesnaku medvedieho preto používame aj pri rôznych parazitárnych a infekčných ochoreniach tráviaceho alebo dýchacieho systému, pri črevných kataroch a hnačkách, pri zápaloch hrubého alebo tenkého čreva. Pomáha pri zápaloch dýchacích ciest, pri chrípke, účinná je na ekzémy infekčného pôvodu a na plesňové ložiská na koži. Ak nás šťava pri vonkajšom použití priveľmi štípe, môžeme ju zriediť vychladnutou prevarenou vodou, ale iba také množstvo, ktoré chceme použiť. Uskladnenú šťavu neriedime, pretože by sa mohla pokaziť.
Pravidelné užívanie šťavy z cesnaku medvedieho zlepšuje krvný obeh, povzbudzuje činnosť hormonálnych žliaz, tráviaceho a vylučovacieho ústrojenstva, zmierňuje bolesti hlavy, posilňuje náš imunitný systém. Dáva teda do poriadku mnohé telesné funkcie.
POZOR NESUŠIŤ!!!
Vysušená vňať cesnaku medvedieho:
Nazbieranú vňať cesnaku medvedieho nesušíme, pretože sušením cesnak stráca účinnosť! Na náš trh sa dostávajú cesnakové tabletky rôznych farmaceutických firiem. Tieto tabletky sú zložené z vysušeného cesnaku obalené cukrovou vrstvou, aby nepáchli. Na nemeckých klinikách skúšali účinnosť týchto tabliet s vysušeným cesnakom a zistili, že v odporúčaných dávkach sú neúčinné a dokonca sú neúčinné aj v dávkach sedemkrát vyšších ako sú odporúčané. U 85 pacientov s vysokými hladinami cholesterolu a tukov v krvi nedošlo k zníženiu týchto hladín ani po 6 týždňovom užívaní cesnakových tabliet a takisto sa nezmenila ich náchylnosť k prílišnému zrážaniu krvi v krvnom riečisku.
Najlepšie sú ešte mladé listy, a len do času kvitnutia. Väčšie množstvo možno držať v chladničke, ale len niekoľko dní. Pripravujeme ako šaláty, prísadu do polievok – najlepšie strukovinových, alebo pokrájaný na chlieb. Receptov je viac…
—
Zdroj: http://www.liecbabylinkami.euweb.cz/cesnak.htm

Cesnak medvedí je najlepšie zbierať pred zakvitnutím (foto: Rastislav Haleš, Malé Karpaty)
Tip na výbornú knihu:
Jelena Svitko – Přírodní léčba – Recepty pro zdraví
Užitočná príručka. Dozviete sa v nej o liečbe kameňmi, o ochrannom štíte organizmu, o korení ako alternatívnom lieku aj o diagnostike chorôb z tváre, rúk a nôh. Prírodná liečba alebo naturopatia využíva vitamíny, stopové prvky a stravu. Okrem toho aplikuje množstvo ďalších metód: vodoliečbu, masáže, liečbu dotykom, aromaterapiu, liečenie hlinou…
Úryvok: Před každým jídlem rozpustíme ve sklenici vody špetku zázvoru a vypijeme 30 minut před jídlem. „Jídlo se bude lépe trávit a tělo bude vysychat,“ psala Hildegarda. V díle svaté Hiddegardy jsem našla ještě jeden zajímavý recept. Domnívala se, že zázvor působí proti nádorovým onemocněním. Ve všech svých receptech na léčení tohoto onemocnění používala zázvor. Předkládám jeden z nich.
Zázvor při léčení nádorů: Vezmeme 100 g mletého zázvoru, 100 g mletých mandlí, 50 g suché měsíčku lékařského, 50 g suchého vlaštovičníku. Vše smícháme a pomeleme na prášek. Užíváme preventivně 1 lžičku třikrát denně před jídlem. Yzop lékařský – Trvalka z čeledi hluchavkovitých. Původem je ve Středomoří, dobře se jí daří i na Ukrajině. U mě na chatě už mnoho let roste velký dřevitý keř, který je každé léto obsypán množstvím aromatických květů. Když dorostou nové snítky, uřežu je, a tak během léta sklízím 2–3krát úrodu. Bylina se množí dělením trsů nebo semeny. Je mrazuvzdorný, vydrží i teplotu minus 25–30° C. Jako koření se používají mladé listy a kvetoucí vrcholky rostlin.
Pôvodná cena: 7.60 EUR, Naša cena: 6.84 EUR, Zľava: 10.00 %
Súvisiace články:
One Response to Cesnak medvedí – prvá jarná liečivá rastlinka
Nájdete nás aj na facebooku:
Zaujímavá informácia pre čitateľov:
„Affinity proces“ je dôležitý nástroj, ktorý sa používa v práci Paula Ferriniho, aby ľuďom pomohol vyjadrovať sa zodpovedným a súcitným spôsobom. Ak by ste mali záujem vyskúšať si tento proces nezáväzne a zadarmo (buď osobne, alebo aj telefonicky), kontakt:
Libor Modrovský, liboreg@gmail.comPrihlásiť/Odhlásiť sa
O autorovi:
Pod týmto názvom zdieľame vybrané články z českého a slovenského netu v rámci zdravého životného štýlu, duchovna a pod. Všetky tu uverejnené články sú publikované so súhlasom autora pôvodného článku, resp. spĺňajú podmienky, ktoré si autor textu stanovil. Na konci každého článku je zdroj a link na pôvodnú stránku textu. Evolúcia našich vedomí je možná iba vďaka zdieľaniu informácii, priateľstva a porozumenia.Kategórie
Dobrý deň,
Všimli sme si, že máte veľa chutných receptov na Vášom blogu a chceli by sme Vám predstaviť našu novú webovú stránku http://www.hladatrecepty.sk/ kde si naši užívatelia môžu vyberať z vyše 85 000 pozbieraných receptov. Na stránke sme vytvorili tiež rebríček Top blogov, kde nájdete všetky pridané blogy a môžete pridať aj ten Váš. My skopírujeme všetky recepty a používatelia ich potom môžu nájsť pomocou nášho vyhľadávača. Ak však kliknú na recept, tak ich presmeruje na Vašu stránku a tým pádom stúpne automaticky návštevnosť Vášej stránky. Nemusíte sa obávať, všetko Vám ponúkame úplne zadarmo.
Hladatrecepty.sk má svoje sesterské webové stránky na celom svete. Budeme veľmi radi keď sa stanete súčasťou tejto veľkej rodiny.
V prípade že máte nejaké otázky obráťte sa na nás.
S pozdravom,
Tunde Zsoldosova