google27eaa3905ca3fee3.html

skoricaŠkorica či skôr škoricová kôra – starobylá rastlina s orientálnym nádychom. Spomenieme si na ňu počas sychravých daždivých alebo mrazivých dni ako na hrejivú koreninu vhodnú do nápojov, jedla či koláčov. Škoricová kôra je však oveľa viac ako len korenie. Dlhé tisícročia sa používala a aj používa v prírodnej liečbe rôznych zdravotných problémov predovšetkým v indickej Ayurvede, ale tiež v Číne či v Egypte.

Jej účinky sa spájajú s protizápalovou, antioxidačnou, imunomodulačnou a protialergickou aktivitou. V súčasnej dobe sa o škorici hovorí veľa v súvislosti s prevenciou a liečbou diabetu druhého typu a spomalením priebehu Parkinsonovej choroby. Viaceré vedecké štúdie potvrdili, že bioaktívna zložka škorice – proantokyanidín sa podieľa na zvyšovaní citlivosti tkanív na inzulín. Pre diabetes mellitus druhého typu je charakteristická nedostatočná tvorba množstva inzulínu, ale aj tzv. inzulínová rezistencia, teda receptory v tkanivách nereagujú na inzulín. Tým sa molekuly glukózy nemôžu dostať do vnútra buniek, ostávajú v krvi a následne sú pečeňou metabolizované na tuk a ukladané do tukových buniek. Inzulínová rezistencia je príčinou mnohých civilizačných ochorení, použitie škorice tak môže mať pozitívne účinky.

Mletá škorica má silný antioxidačný účinok, pomáha chrániť neuróny pred oxidačným poškodením, ale pomáha tiež normalizovať hladiny neurotransmiterov. V súvislosti s Parkinsonovou chorobou (neurodegeneratívne ochorenie s príznakmi ako je tras, svalová stuhnutosť, porucha koordinácie pohybov, ale aj depresia, bolesť či úzkosť) vedci v experimentálnych testoch zistili, že účinkom škorice sa zlepšili aj motorické funkcie zvierat. Potrebné sú však ďalšie klinické testy.

Využitie škoricovej kôry v prírodnej liečbe:

  • Pomáha zmierňovať tráviace ťažkosti, plynatosť, nadúvanie a s tým spojené kŕče.
  • Má spazmolytické, protizápalové, protiplesňové a antibakteriálne účinky.
  • Pomáha liečiť reumatické bolesti.
  • Pomáha pri menštruačných problémoch.
  • Pomáha liečiť infekcie močových ciest.
  • Pomáha liečiť žalúdočné vredy, má silný účinok proti Helicobacter pylori.
  • Väčšie množstvo škorice pôsobí laxatívne a na rozdiel od bežných preháňadiel, bez nežiaducich účinkov.
  • Pôsobí antibakteriálne – inhibuje rast E. coli, Salmonella, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Enterococcus faecalis.
  • Pôsobí proti plesniam a kvasinkám (Candida, Aspergillus).
  • Jej kloktanie pomáha liečiť zápalové procesy v ústnej dutine.
  • Pôsobí ako prírodný netoxický insekticíd.
  • Pôsobí protinádorovo – indukuje apoptózu (programovaný rozpad poškodených buniek), pomáha metabolizovať a detoxikovať jedovaté látky v organizme, ktoré prispievajú k vzniku nádorov.
  • Pozitívne pôsobí aj na cievny systém – zlepšuje krvný obeh, znižuje krvný tlak, má antikoagulačný účinok (znižuje krvnú zrážanlivosť), pomáha znižovať vysokú hladinu cholesterolu, pomáha liečiť aterosklerózu.
  • Pomáha znižovať úzkosť a duševné napätie regulovaním činnosti serotoninergného a gabaergného systému.

skoricovnikVo všeobecnosti sa škorica považuje za bezpečnú koreninu. Používať môžeme prášok, buď pridaním do jedla, alebo vo forme čaju; alebo tiež extrakt či esenciálny olej. Denná odporúčaná dávka je závislá od toho, či ju použijeme ako podpornú liečbu alebo preventívne. Odporúčaná denná dávka sa pohybuje v rozmedzí 2 – 4 g, niektorí uvádzajú až 6 g mletej škoricovej kôry. Ako podporná liečba diabetu 1 – 1,5 g škorice, je však potrebné sledovať hladinu glukózy v krvi kvôli prípadnej hypoglykémii a úprave liečby. Esenciálny škoricový olej je potrebné zriediť a nepoužívať v tehotenstve.

Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.

www.naturterapy.sk


Súvisiaci článok:


Tip na skvelú knihu od Eugeniky:

Valerij Sineľnikov – Harmonická strava – Populárny ruský autor zostavil vynikajúcu praktickú kuchársku knihu, založenú na princípoch blahodarne pôsobiacej a veľmi chutnej vegetariánskej stravy. Dozviete sa veľa zaujímavého a dôležitého o strave i jej príprave. Zistíte, aký ste konštitučný typ (z troch možností, podľa východnej filozofie). Získate prehľadné tabuľky vhodných a nevhodných potravín, ako aj správneho kombinovania prísad pre jednotlivé typy. Objavíte veľké množstvo receptov na pomerne neznáme vynikajúce jedlá.

Pôvodná cena: 11.60 EUR, Naša cena: 8.70 EUR, Zľava: 25.00 %, Ušetríte: 2.90 EUR


(Prečítané 8 858 krát, 1 dnes)
 

Comments are closed.