google27eaa3905ca3fee3.html

Sladká, jemne zemitá chuť a vôňa, nádherne fialová antokyanínová farba. Svieži príval energie a zdravia v jesennom období. Celé leto čerpala energiu zo zeme, slnka, vetra, dažďa. Už má dostatok potrebných energií pre všetkých. Lieči už pohľad na ňu. Úžasná cvikla.

Repa červená cviklová (Beta vulgaris, cvikla) má obrovský potenciál využiteľný v prevencií aj terapii niektorých ochorení. Priaznivo ovplyvňuje činnosť sympatikového nervového systému a tým sa podieľa na správnom fungovaní organizmu, metabolizme, vylučovaní toxínov, zvládaní stresu a predchádzaniu ochorení.

Cvikla je cenným zdrojom vitamínov, minerálov a bioaktívnych látok. Ak túžite po zdravých vlasoch a krásnej pokožke, mali by ste si pravidelne dopriať pár dúškov čerstvej cviklovej šťavy. Ak sa na chvíľu zastaví v ústach, krásne vám posilni a vybieli zuby. V tehotenstve pomáha zabezpečiť zdravý vývoj dieťatka a pomáha predchádzať vzniku vývojových porúch.

Pravidelné pitie čerstvej cviklovej šťavy pomáha z organizmu odstraňovať rakovinotvorné bunky. Zlepšuje prietok krvi, posilňuje aj srdcovo-cievny systém. Podporuje detoxikačné procesy v pečeni. Posilňuje imunitný systém.

Červená repa získava popularitu aj u športovcov, pretože zlepšuje zásobenie svalov kyslíkom počas cvičenia a tak zlepšuje športový výkon. Určite preto nie je prekvapujúce, že cvikla je v súčasnosti považovaná za superpotravinu.

minerálov obsahuje vápnik, železo, mangán, fosfor, horčík, selén, draslík, zinok, meď. Z vitamínov sú zastúpené vitamíny skupiny B – kyselina listová, tiamín, pyridoxín, riboflavín, kyselina pantoténová, vitamín C, vitamín A. Cvikla obsahuje sekundárne rastlinné metabolity betalaíny. K týmto pigmentom patria červené betakyaníny a žlté betaxantíny. Najviac zastúpeným betakyanínom v cvikle je betanín. Ten sa niekedy používa aj na farbenie potravín. Je známe, že batalaínové pigmenty majú silnú antioxidačnú, protizápalovú a chemopreventívnu aktivitu. Okrem toho sú prítomné aj karotenoidy, flavonoidy a fenolové kyseliny, epikatechín, rutín, kyselina kávová. Cvikla je zdrojom biologicky dostupných bioaktívnych látok.

Tráviaci systém

Vysoký obsah rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny zlepšuje činnosť tráviaceho systému. Pomáha predchádzať zápche, znižuje riziko vzniku hemoroidov a divertikulitídy (malé zapálené vydutinky v hrubom čreve vznikajúce v dôsledku nesprávneho stravovania a zloženia stravy, či životného štýlu).

Podporuje činnosť pečene, chráni ju pred toxínmi, pomáha predchádzať prílišnému usádzaniu tukov a znižovať ich množstvo v nej. Prirodzeným spôsobom upravuje hladinu cholesterolu.

Protirakovinový účinok

Fytochemikálie betaxantíny a betacyaníny majú protizápalový a protirakovinový účinok, blokujú proliferáciu nádorových buniek rakoviny prsníka, pečene, hrubého čreva, močového mechúra, žalúdka, pľúc a CNS. Tieto pigmenty je možné používať aj v kombinácií s klasickou liečbou, kedy pomáhajú znižovať toxicitu liekov a pomáhajú predchádzať rezistencii na lieky. Čerstvá cviklová šťava môže pomôcť chrániť bunky krvného a lymfatického systému pred ionizujúcim žiarením počas rádioterapie.

Ochorenie obličiek

V liečiteľstve sa cvikla používala aj používa na liečenie chorôb obličiek. Dnes už aj výskum potvrdil, že výťažok zmierňuje renálnu dysfunkciu a štrukturálne poškodenie prostredníctvom zníženia oxidačného stresu, zápalu a apoptózy v obličkách.

Kardiovaskulárny systém

Už 70 ml šťavy z cvikle pomáha znížiť krvný tlak. Po dvoch týždňoch užívania 250 ml šťavy sa zníži nielen krvný tlak, ale zlepší sa aj dysfunkcia cievneho endotelu a systémový zápal.

Čerstvá šťava z červenej repy pomáha zvýšiť svalovú energiu u ľudí so srdcovým zlyhaním. Tento účinok je pravdepodobne viazaný na obsah dusičnanov v šťave cvikle.

Vďaka obsahu vitamínov B a fytonutrientov pomáha znižovať hladinu homocysteínu, čo je jeden zo závažných faktorov vzniku civilizačných ochorení.

Cvikla a cviklová šťava obsahujú dusičnany, ktoré sa premieňajú na oxid dusnatý (NO). Je to signálna molekula, ktorá sa nachádza v celom organizme, zúčastňuje sa mnohých procesov, dáva signál všetkým orgánom a systémom na určitú činnosť. V súvislosti s kardiovaskulárnym systémom ide hlavne o reguláciu krvného tlaku, reguluje prietok krvi, rozširuje cievy, zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, vzniku aterosklerotických plakov a usádzaniu cholesterolu v cievach. Pohár čerstvej cviklovej šťavy môže prispieť k dostatočnej aktivite NO v organizme a zabezpečiť správne fyziologické funkcie.

Kognitívne funkcie a demencia

Cviklová šťava pomáha okysličovať mozog, zlepšuje prietok krvi v niektorých oblastiach mozgu, ktoré sa vekom znižujú (ale aj po úraze, Alzheimer), pôsobí protizápalovo a antioxidačne, tým pomáha zlepšiť či udržať kognitívne funkcie a spomaliť demenciu. Jedným z faktorov, ktoré sa  podieľajú na zníženom prietoku krvi v mozgu, je aj oxid dusnatý (NO), ktorý bol už spomínaný v súvislosti so srdcovocievnymi ochoreniami. Zhoršená aktivita NO naruší v mozgu metabolizmus (dodávanie živín) a komunikáciu medzi nervovými bunkami. Cez metabolizmus sa dusičnany z cvikle môžu podieľať na vzniku NO. Preto pitie cviklovej šťavy stojí určite za vyskúšanie.

Diabetes a diabetická neuropatia

U diabetikov pomáha znižovať hladinu glukózy v krvi (600ml), pôsobí hypoglykemicky, zvyšuje citlivosť buniek na inzulín. Inzulínová rezistencia je považovaná za jeden z dôležitých faktorov, ktoré prispievajú k vzniku diabetes 2. typu, srdcovo-cievnych ochorení, aj rakoviny. Vďaka antioxidačným účinkom zmierňuje oxidačný stres spájajúci sa s týmito ochoreniami, pomáha predchádzať neuropatii. Tieto účinky sa spájajú aj s obsahom kyseliny alfa-lipoovej v cviklovej šťave.

Osteoporóza a pevnosť kostí

Pravidelné pitie cviklovej šťavy podporuje tvorbu kolagénu, uľahčuje hojenie rán. Podporuje rast a pevnosť kostí. Má teda veľký potenciál aj v prevencii osteoporózy.

Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD. 

www.naturterapy.sk


Súvisiace články:


 

(Prečítané 813 krát, 1 dnes)
 

Comments are closed.