Semienka Ľanu siateho (Linum usitatissimum)

V minulosti naša strava obsahovala čerstvé za studena lisované oleje a živočíšnu masť. Po priemyselnej revolúcii zažil ľudský rod neslávnu premenu. Vznikli fabriky mŕtvych potravín, fabriky na výrobu nebezpečného cukru a olejárne, ktoré vyrábajú olej pri teplotách 240˚ C. Následky vidíme a cítime skoro všetci. Kvalitné viacnásobne nenasýtené kyseliny sme zamenili za lacné priemyselné napodobeniny a zasýtené škodlivé tuky. Takéto tuky veľmi rýchlo znečistia naše bunkové membrány a kradnú výživné látky a to už je základ vzniku nespočetného množstva tradičných aj novovzniknutých chorôb. Mnoho prírodne orientovaných ľudí však už hľadá cez noviny alebo internet odpoveď, ako sa postaviť zoči voči novo nastúpenému životnému trendu. Jednou z novoobjavených, ale rokmi overených je ľan.

Jeden z najdôležitejších a ďalekosiahlych medicínskych objavov dvadsiateho storočia urobila v roku 1951 nemecká biochemička Dr Johanna Budwig, patriaca medzi popredné európske autority v oblasti tukov a výživy. Táto drobná vitálna žena bola sedemkrát nominovaná na Nobelovu cenu, ktorú však v rámci „vyšších neodmietnuteľných záujmov“ farmaceutického lobby nikdy nedostala. Využívala svoju metódu k úspešnej liečbe pacientov s medznými prípadmi rakoviny a ľudí postihnutých vážnymi srdcovými chorobami, artritídou a ďalšími chorobami, potom, keď ich konvenčná lekárska veda označila za beznádejné prípady. Použité metódy pritom sú tak jednoduché, že ich môže s dobrými výsledkami použiť ktorákoľvek žena v domácnosti, bez akéhokoľvek odborného zaškolenia. V skutočnosti sa ľudia s vážnymi chorobami k úžasu konvenčných lekárov vyliečili sami.

Avšak, napriek zdanlivej jednoduchosti spomínaných objavov, Dr. Budwigová odhalila nielen hlboké súvislosti prispievajúce k harmonickej činnosti ľudského tela, ale aj úzky vzťah človeka k samotnému kozmu. Dr Budwigová starostlivo študovala vzorky krvi svojich pacientov a hľadala nejakú súvislosť medzi jej kvalitou u chorých a zdravých ľudí. Po preštudovaní tisícok krvných vzoriek objavila rozdiel, spočívajúci v tom, že zdraví ľudia majú v krvi vyšší obsah tukov radu Omega-3 ako chorí. Omega-3 patrí medzi základné mastné kyseliny, EFA, nevyhnutné pre správnu činnosť organizmu. Začala hľadať najlepšiu cestu ako získať tuky Omega-3, ktoré by sa vhodne rozpúšťali v ľudskom organizme, až nakoniec po mnohých experimentoch zistila, že najbohatším zdrojom tukov typu omega-3 sú drobnučké semienka ľanu. Avšak platí to iba o ľanovom oleji, ktorý je dobre ochránený pred teplom a oxidáciou, vyvolanou kyslíkom a svetlom. Nesprávne získavané a skladované oleje rýchlo zožltnú, a potom ľudskému zdraviu naopak škodia.

Po ďalšom výskume Dr. Budwigová dospela k otrasnému záveru, že príčinou obrovskej väčšiny súčasných chronických ochorení je nesprávny spôsob hromadného spracovávania potravín a olejov a ich mizerná výživná hodnota, rovnako tak ako celosvetové používanie nebezpečných pesticídov, ktoré kontaminujú potravu a eliminujú elektróny, ktoré sú v nej obsiahnuté. Na základe týchto pozorovaní začala liečiť svojich pacientov podávaním stravy, ktorú tvorí kombinácia vysoko kvalitného ľanového oleja bohatého na tuky Omega-3 a tvarohu alebo jogurtu, obsahujúceho veľmi kvalitnú bielkovinu.

Dôvod k miešaniu oleja s proteínmi spočíva v tom, že ich kombinácia s olejom umožňuje rozpúšťanie tuku vo vode, takže je telom absorbovaný rýchlejšie. Takto upravený môže prestúpiť aj do najmenších kapilár, rozpustiť akýkoľvek nevhodný tuk a prečistiť žily a tepny. To okrem iného posilňuje srdce, likviduje tumory a lieči artritídu. Znie to možno trochu prehnane, ale je to naozaj rokmi overené praxou všetkých lekárov, ktorí pracujú s metódou Dr. Budwigovej. Sama Dr. Budwigová často pracovala s na smrť chorými pacientmi, z ktorých niektorým, podľa názoru konvenčných odborníkov, zostávali už len hodiny života. Podávala im zmes oleja a proteínu a organické potraviny. Kúru sprevádzalo cvičenie, pobyt na čerstvom vzduchu. K vyliečeniu „beznádejných prípadov“ využívala liečivej moci Slnka. Zlepšenie sa často dostavilo už behom niekoľkých dní.

Citujem z jednej z jej kníh:Nezriedka vezmem veľmi chorého rakovinového pacienta z nemocnice, kde hovoria, že mu zostáva už len niekoľko málo dní alebo možno len pár hodín života, a väčšinou mám veľmi dobré výsledky. Úplne prvé, čo mi títo pacienti a ich rodinní príslušníci hovoria je, že v nemocnici už nemohli močiť alebo produkovať stolicu. Trpeli kašľom, bez toho, aby boli schopní vykašľať hlien. Proste všetko bolo zablokované. Veľmi ich povzbudilo, keď všetky tieto symptómy náhle zmizli. Dosiahli sme toho pomocou povrchovo aktívnych tukov s nadbytkom elektrónov, ktoré uviedli do chodu reaktiváciu životne dôležitých funkcií, takže sa pacienti bezprostredne potom začali cítiť omnoho lepšie. Je zaujímavé položiť si otázku, ako je táto neočakávaná zmena vôbec možná. Má to čo robiť s reakčným modelom a charakteristickou činnosťou elektrónov. V posledných dvoch rokoch som sa tomu veľmi venovala. Jeden zástanca mojej práce žijúci v Paríži mi napísal, ako je úžasné, že som vypátrala, že pôvodným rodiskom elektrónov v semienkovom oleji je Slnko. V tom sú tie súvislosti! „

Liečby Dr. Budwigovej sú výborne zdokumentované a skvele obstáli pri skúške opozičným konvenčným lekárskym establishmentom. Mnoho vynikajúcich lekárov a odborníkov na výživu dnes kráča v jej šľapajach. Na Slovensku prebral jej metódu s vynikajúcimi výsledkami autor tohto článku Dr. Boris Subotič, ktorý účinky slnka, oleja a mletých semien s tvarohom vyskúšal na sebe aj svojich spolupracovníkoch a dodnes ich všetci preventívne využívajú, lebo výsledky vo fyzickom aj psychickom zdraví a kondičke sú vynikajúce. Príliv energie a pohody bol až neskutočný.

Olej z ľanových semienok a tvaroh

Zmes predpisovaná Dr. J. Budwigovou ako diéta pri rakovine, artritíde, roztrúsenej skleróze, lupienke, ekzémoch, akné, …
Lekárka tvrdí a prax potvrdzuje, že táto základná výživná kombinácia skutočne zaistí prevenciu a pomáha telu vyliečiť rakovinu!

Zmes Dr. Budwigovej

Do mixéra dajte:

  • 1 hrnček tvarohu (obsahujúceho vyše 10% tuku);
  • 2 – 5 polievkových lyžíc oleja z ľanového semienka;
  • 1 – 3 polievkové lyžice čerstvo rozomletých ľanových semienok (napríklad v mlynčeku na kávu),
  • dostatok vody, aby to bolo jemné
  • štipku kajanského korenia
  • Voliteľné: troška cesnaku, troška červeného korenia, troška šampanského vína
  • Všetko zmixujte na veľmi jemnú pastu. Jedzte to 2 x denne.

Poznámka

Prax aj výskum ukazujú, že efektívnejšie je základný pomer 1:3 (nie 1:4). Objem tuku v tvarohu má byť nad 10%. Ak sa používa nízkotučný tvaroh, liečivý efekt sa znižuje. Pri liečení je vhodné začať prvý týždeň alebo 10 dní s pomerom 1:1, a potom ďalší týždeň alebo 10 dní 1:2 a po rovnakej dobe dávku ustáliť na 1:3. Od začiatku užívania buďte čo najviac na slniečku, nie nevyhnutne na priamom, ale skôr pod stromom. Z praxe totiž vyplýva, že vlnová dĺžka slnečného svetla prenikajúceho listy sfarbenými chlorofylom liečenie urýchľuje. Pomer 1:1, 1:2 a 1: 3 sa odporúča preto, že za posledných 50 rokov sa značne zmenila strava. Dnes jeme veľa svinstva – na spôsob margarínu (hydrodenated a transfatty acids) – ktoré je vo všetkom, vrátane zmrzliny a nápojov atď. Takže treba najskôr potlačiť nečistoty nazbierané v tele a trochu udržať rovnováhu, preto je spočiatku treba použiť veľa omega-3. Vtip je totiž v tom, že omega-3 sú kľúčom k využitiu ďalších mastných kyselín v tele. Bez omega-3 sú ostatné mastné kyseliny k ničomu. Zo záverov posledných výskumov olejov a mastnôt zreteľne vyplýva, že k životu potrebný pomer mastných kyselín v nás je 1:1.

Ľanové semienka a olej lisovaný výlučne za studena majú zriedkavé a využiteľné zložky omega–3 kyseliny presne v tom najpriaznivejšom pomere. Ľan sa síce v mnohom podobá iným rastlinám, ale lignín, vláknina a olej robia ľan jedinečným. Aj vedci a národná medicína sa zhodujú v tom, že ľan je má najsilnejšie účinky, ak sa konzumuje olej spolu s mletými semienkami. Keď si prajete používať ľanový olej mimo návodu Dr. Budwigovej, najlepšie je miešať ho s čerstvou kapustou, kelom, brokolicou, cibuľou, pórom, šalotkou, cesnakom a skonzumovať hneď po príprave, lebo veľmi rýchlo oxiduje a môže tým jedlu zmeniť chuť aj kvalitu. Preto sa na ňom nevarí, ani nepečie. Používa sa len na studenú úpravu!

Dr.Budwigová pomocou svojej liečebnej techniky s ľanovým olejom, výborným zdrojom omega-3 kyselín, čerstvým tvarohom s nízkym obsahom tuku, jogurtmi a ľanovými semienkami vyliečila viac chorých na rakovinu a ostatné ťažké choroby, ako všetky kliniky tejto doby dohromady. Jej receptúra a dobrý výsledok je založený aj na kvalite a čerstvosti oleja. Poradenstvo a praktické ukážky, či viac informácií o tejto liečebnej metóde získate v Centre liečby tradičnou čínskou medicínou v Bratislave. A ak ste sa rozhodli používať ľan vo svojej kuchyni každodenne, odporúčame, aby ste 1-2 polievkové lyžice čerstvo pomletých ľanových semienok pridali k jedlu, alebo do šalátu, hneď ako ich pripravíte, kvôli potrebnej vyváženosti potrebnej pre správne fungovanie v tenkom aj hrubom čreve, ako aj kvôli lignanom, ktorých má aj 1000 krát viac, ako sa nachádza v iných rastlinách. Lignany majú antikancerogénne, protizápalové a antioxidačné účinky a ukázali sa dobrými pri znižovaní rizika rakoviny hrubého čreva, prsníka a vaječníkov. Pôsobia aj na baktérie, vírusy a plesne. Ľanové semienka tiež obsahujú vysokokvalitný proteín a sú tiež bohaté na rozpustnú vlákninu, čím získali vlastnosť ideálneho a neškodného laxatíva. V ľane sú zastúpené vitamíny, ako B1, B2, C, E, karotén, železo, zinok, ktoré napomáhajú metabolickej činnosti tuku v našom tele.

Ľanový olej a semiačka podľa tradičnej čínskej medicíny pomáhajú pri veľkom počte chorôb, čo teraz celkom konkrétne dokazujú aj nezávislí medicínski znalci. Na základe prísne vedeckých štúdií dokázali, že iba čerstvý ľanový olej a čerstvo pomleté ľanové semienka majú schopnosť liečiť a pomáhať pri alergiách a arterioskleróze. Moderná choroba u detí – hyperaktivita a deficit pozornosti bola úspešne vyliečená u  detí, ktoré boli liečené len ľanovým olejom a vitamínom C. Ďalej je úspešná liečba vysokého krvného tlaku a cholesterolu. Rakovina prsníka, čreva a prostaty bola tiež úspešne vyliečená vďaka ľanovej kúre. Veľký úspech bol zaznamenaný pri liečbe diabetesu, rôznych zápalových procesoch, reumatologických ochoreniach, problémoch s kožou a obličkami vďaka veľkému počtu omega -3 kyselín.

Ženy v menopauze vynikajúco reagovali na ľanovú kúru, ku ktorej bol pridaný aj éterický olej vitex. Vo veľmi prísnych podmienkach sa robili testy, ako ľanová kúra pôsobí pri schizofrénii a maniakálnej depresii, depresii aj ostatných psychózach ako aj neurózach. A pri týchto problémoch boli úspechy nad očakávanie. Ľan ďalej pomáha pri zápaloch dýchacej sústavy a u detí pomáha, aby sa ich mozog nerušene rozvíjal. Ľanový olej je tiež vhodné pridať do klystíru. Je tiež veľmi užitočný pri očistných kúrach, lebo neexistuje očista tela bez prítomnosti viacnásobne nenasýtených mastných kyselín omega-3, 6 a 9, a tak isto nie je možné bez nich chudnutie, ktoré si tak veľmi želá nespočetné množstvo žien tohto sveta.

A takéto ideálne zastúpenie viacnásobne nenasýtených mastných kyselín má len ľan, ktorý je lisovaný výlučne za studena a správne skladovaný v chladničke. Preto si nevytvárajte zásoby, lebo my lisujeme každý týždeň čerstvý ľanový olej. Po otvorení treba olej spotrebovať do 14 dní. Dôležité upozornenie: pri kúpe ľanového oleja ho ochutnajte. Olej musí mať jemnú vôňu a výrazne príjemnú a sladkastú chuť. Nesmie byť horký a štipľavý, lebo v tom prípade je rakovinotvorný.

Dr. Boris Subotič – http://www.subotic.sk/index2.php


Ľan siaty (Linum usitatissimum)


Tip na knihu:

Barbara Temelie – Kuchařka podle pěti elementů – Skvelá príručka pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o zdravú výživu, ako aj o čínsku medicínu. V prvom rade tu nájdete množstvo receptov, rozdelených takto: čínska ryžová kaša, ranné jedlá (pikantné a sladké), jedlá z obilia, vegetariánske polievky, šaláty a dipy, zeleninové jedlá, jedlá z tofu, vegetariánske jedlá zo strukovín, ázijské orechové omáčky k zelenine aj mäsu, mäso, ryby, sladké jedlá, koláče, chlieb, nápoje (najmä čaje, ale aj iné). Nna konci každého receptu sa uvádza liečivé pôsobenie daného jedla a odporúčania v súlade s princípmi tradičnej čínskej medicíny. Ďalšie kapitoly: Čo je to choroba? Tepelné pôsobenie potravín. Päť elementov. Chute. Varenie v súlade s ročným obdobím. 21 pravidiel stráviteľnosti. Prílohou knihy je prehľadný plagát a abecedný zoznam potravín, kde sa uvádza, k akému prvku potravina patrí a aký má tepelný účinok.

“Největší část stravy, kterou jíme v rámci vyvážené výživy, je termicky neutrální, osvěžující nebo teplá; na rozdíl od teplých potravin, které se vyskytují v minimálním objemu a jež vzhledem k jejich silnému účinku používáme v omezeném množství. Kombinaci potravin třech středních působení využíváme po celý rok.”

Pôvodná cena: 13.20 EUR, Naša cena: 9.90 EUR, Zľava: 25.00 %, Ušetríte: 3.30 EUR


Súvisiace články:


(Prečítané 47 828 krát, 1 dnes)

5 Responses to Ľanový olej a ľanové semienka – skvelý zdroj omega-3 kyselín

  1. prosim o vysvetlenie, nerozumiem tym pomerom uvedenym v poznamke pod receptom dr. Budwigovej, 1:1, 1:2, 1:3 – to su pomery coho? a dalsia vec, v akom mnozstve sa ma ten tvaroh kozumovat? je to po lyzickach, alebo to je recept na jednu davku? Moze sa to drzat v chladnicke?
    Dakujem pekne.

  2. dakujem pekne za vasu odpoved, vidim, ze na otazky a komentare navstevnikov tejto stranky odpovedate naozaj urgentne…

  3. Mária píše:

    Dobrý deň,
    našla som vašu stránku,kde som sa dočítala o liečení rakoviny,podľa dr. Budwigovej. Mne zistili pred mesiacom rakovinu krčka mat.a uzlín v bruchu. Mám 68 rokov.Začala som s tvarohovou diétou. Chcela by som sa spýtať,či je vhodná na moje problémy,poprípade keby ste mi ešte niečo poradili,čo by mi mohlo pomôcť.Mám menšie bolesti v podbrušku a krížoch.
    Ďakujem Mária

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *