google27eaa3905ca3fee3.html

Cukrovka je známym ochorením počas celej histórie ľudstva. V písomných dokumentoch starej Indie, Egypta 17. – 16. storočia pred n. l., Japonska a Číny ešte pred naším letopočtom, nachádzame presný opis tejto choroby. O jej pôvode sa veľa nevedelo, ale starí lekári Číny boli v liečbe v porovnaní s ostatným svetom trochu úspešnejší. Tamojší chorí mali šancu dlhšie žiť a úmrtia sa vyskytovali zriedkavejšie, rovnako ako komplikácie.

S rozvojom akupunktpúry sa zistilo, že typ diabetes mellitus (DM) II. stupňa veľmi dobre reaguje na ihličky. Už aj grécky vedec Areteus a podľa niektorých Demetrius z Aponei v 3. stor. nášho letopočtu dal tejto chorobe názov diabetes, čo v gréčtine znamená „pretekať“. Samozrejme, nepoznal jej pôvod, rovnako ako jej pôvod nepoznal ani anglický lekár Thomas Willis v 17. storočí, ktorý k jej názvu ešte pridal mellitus (sladký ako med). Choroba bola už koncom 17. storočia definitívne spoznaná a označená ako smrteľná, avšak bez toho, že by spoznali pôvod jej vzniku. Práve tak, ako aj dnes.

Čo je to diabetes mellitus?

Medicína vraví, že je to stav v organizme, pri ktorom je zvýšená hladina cukru v krvi. A je to následok neschopnosti organizmu fungovať tak, že uhľohydráty, ktoré telo dostane stravou, premení na energiu, potrebnú na každodennú aktivitu a na metabolické procesy. V normálnom prípade sa strava bohatá na uhlohydráty (cukry a škroby) pretvára na cukor, glykózu a vtedy je nám prameňom energie. Alebo sa uskladní v pečeni a použije ako zásoba vo forme glykogénu. Pre normálnu prácu metabolizmu uhlohydrátov musí byť prítomné určité množstvo inzulínu. To je hormón, ktorý vytvára chvostík pankreasu (pankreas je umiestnený v bruchu za žalúdkom). Po jedle sa zvýši hodnota cukru v krvi a to je signál pre pankreas na vylúčenie inzulínu, ktorý roznesie cukor do svalstva alebo ho deponuje v pečeni.

U cukrovkára sa nevylúči dostatočné množstvo inzulínu. Druhá možnosť je, že sa ho vyrába dosť, ale organizmus ho nemôže kvôli viacerým iným dôvodom správne použiť. Nedostatok inzulínu alebo jeho neefektívnosť vedie k zvýšeniu hladiny cukru v krvi.

Ako vieme, že prišlo k zvýšeniu alebo pádu hladiny cukru v krvi? V medicíne existujú normy, ktoré platia pre ľudí všade na svete (sú aj výnimky). Odklon od týchto noriem dáva medicíne právo na zásah.

Aké sú základné symptómy, ktoré prinútia chorého, aby navštívil svojho lekára? V prvom rade zvýšený smäd, silné potenie, strata hmotnosti, hlad, zvýšený apetít sprevádzaný chudnutím, rýchla únava, ospalosť.

Medicínske zistenie

Určenie množstva cukru v krvi je základnou analýzou na objavenie DM. Povedali sme už, že v medicíne všade platia normy pre každého a tiež dokázaný zvýšený cukor v krvi jedného človeka v laboratóriu v Hamburgu musí dať rovnaké výsledky na Novom Zélande aj u nás. Hodnoty cukru sa merajú v milimoloch na jeden liter krvi (pred tým to bolo na 100 ccm krvi). Existuje postup, ktorý nám povie, že normálne hodnoty sú od 4,44 mmol/l – 6,66 mmol/l (80 – 120 mg%) alebo 3,89 – 6,11 mmol/l (70 – 110 mg%). Referentné hodnoty sú vždy napísané vedľa výsledkov pacienta. Medicínsky výraz pre cukor v krvi je glykémia. Ak je cukru málo, hovoríme o hypoglykémii. Taký stav nie je dobrý, lebo sa veľmi rýchlo ukážu problémy nebezpečné pre život. Ak je cukru priveľa, hovoríme o hyperglykémii. Keď u cukrovkára, ktorý sa lieči, máme nález 7,22 mmol/l (130 mg%), povieme, že je jeho choroba ideálne regulovaná. Ak sú tieto hodnoty 13,9 mmol/l, povieme, že je choroba zle regulovaná. Medicínsky výraz pre prítomnosť cukru v moči je glykozúria a meria sa mmol/l vylúčeného moču. To znamená, že musíme vedieť celkové množstvo moču vylúčeného počas dňa. Moč je spravidla u cukrovkára priesvitný, okrem toho, kedy je prítomná infekcia v močových kanáloch. Pri močení do nádoby sa moč pení a lepí sa o stenu nádoby. V religióznej medicínskej starej japonskej literatúre z 3. stor. n.l. sa prvý raz nachádza opis cukrovky, t.j. sladkej chuti moču u cukrovkára. Tomuto poznaniu pomohli túlavé psy, ktoré takýto moč lízali, pričom normálny moč len oňuchali.

Čo moderná medicína radí?

Čítajúc medicínske knihy vydané pred 30 rokmi a potom tie z dneška, vidím, že sa absolútne nič nezmenilo pod nebesami a že medicína nepochopila základ vzniku DM. Povie sa, že DM je dedičný. Aj to môže byť pravda. Ale čo je s 2 miliónmi nových chorých, ktorých nik do 7. generácie nemal DM? Naši čitatelia vedia, že ničenie kvality stravy úpravou zo strany nás, ľudí, aj zo strany fabrík, ako aj nadmerným použitím najmä mäsa a mäsových výrobkov, kravského mlieka a mliečnych výrobkov, všetkých sladkostí okrem fruktózy, zvyšuje kyslosť hýmusa (zjedenej stravy) a to núti hlavu pankreasu na extra dodatočnú prácu. Takýmto spôsobom stáleho exponovania sa hlava pankreasu skôr či neskôr vyčerpá, čo potom ovplyvňuje aj chvostík pankreasu. A vieme, že tam sa vyrába inzulín. (Samozrejme, že necháme priestor aj pre iné možnosti vzniku DM.) Termoregulačné procesy zlyhajú a je po všetkom. Preto odporúčanie diéty, ktorá spred 30 rokov doteraz vyzerá nasledovne, nepovažujem za seriózny pokrok vedy.

Zelenina, ovocie, mliečne výrobky, vajcia, mäso. Prakticky všetko je povolené, iba množstvo je obmedzené. Ďalej citujem – strava je surová a varená. Ten, kto varí pre diabetika, musí vážiť každú potravinu pre každé jedlo 1 – 2 mesiace a potom pripravovať stravu „od oka“. Takýmto spôsobom prípravy stravy a jedením 5-6 krát denne sa neobjaví skokovité hromadenie cukru, a to zabráni srdcovo cievnym poruchám. Naďalej čítam nasledujúce informácie a nie som si istý, že som správne pochopil základnú problematiku DM. 100 g čierneho chleba má 51,36 – 51,38 g uhlohydrátov a 54,32 g bielkovín. 100 g slaniny má od 2520 kJ do 3360 kJ alebo 600 – 800 kcal. Viem, čo tým chcel básnik povedať, ale neviem, čo majú kilojouly a kilokalórie spoločného s naším trávením. Predstavte si, že mám auto, ktoré spotrebuje 1000 kJ na 100 km. Dám pred auto 100 kg pšenice a poviem – tu máš oveľa viac kilojoulov, nech sa páči, voz ma. Auto sa nepohlo ani o milimeter. A dostalo pritom oveľa viac kJ než bolo potrebné. Tak je to aj s naším telom. Telo nechce jouly, chce výživu. Som si istý, že kým by som to všetko vypočítal, prestal by som byť hladný. Takto bolo pred 30 rokmi a je to tak aj dnes. A ešte som zabudol niečo veľmi dôležité – na prvej strane tejto knihy, v jej strede a na jej poslednej strane sa píše – ten, kto raz dostane cukrovku, je doživotným pacientom.

A teraz citujem jednu brožúrku o DM z dneška. DM je trvalé ochorenie, ktoré sa nedá vyliečiť. … Nutný je dostatočný príjem tekutín vo forme vody, sódy, vybraných minerálok, čajov, a diabetických limonád. Nevhodné sú nápoje sladené cukrom (kofola, kola, tonik). Obmedziť príjem kuchynskej soli, zvyšuje krvný tlak.

Ďalej autor navrhuje diétu od 1200 kcal. Redukčná diéta vhodná pre obéznych diabetikov s nízkym energetickým výdajom B 55 g, T 45 g, C 140 g, t.j. 11 ChJ na deň. Zase rébusy a integrálna matematika. Aspoň pre mňa. A čo pre priemerne vzdelaného človeka?

Osobne nepoznám cukrovkára, ktorého oficiálna medicína vyliečila tak, aby nebral ani inzulín, ani tabletky. Skúste si vy spomenúť, či niekoho takého poznáte. Ale poznám viacerých tých, ktorí už prestali brať inzulín, ale naďalej používajú diétu, ktorá ani zďaleka nie je tak začíslovaná a joulizovaná. Zdôrazňujem, že sú všetci pod prísnou kontrolou svojho lekára. Tí ľudia, pokiaľ znovu neporušia princípy stravovania, budú ešte veľmi dlho žiť bez lživej elipsy, ktorá sa píše v každej diabetickej príručke – ak správne dodržiavate liečebný režim, môžete viesť šťastný a plnohodnotný život. Ach áno. Ešte som niečo zabudol povedať. Vo všetkých tých príručkách sa hovorí, že cukrovka je chronické trvalé a neliečiteľné ochorenie.

Dr.Ac. Boris Subotič

Viac tu: http://www.subotic.sk/index2.php


Odporúčané knihy:

Barbara Temelie – Výživa podle pěti elementů – Praktické rady a odporúčania, na základe ktorých môžete prostredníctvom stravy dosiahnuť fyzickú aj psychickú rovnováhu, čo znamená mimo iné aj prevenciu proti chorobám, prípadne doplnok liečebného procesu. Autorka opisuje prejavy nerovnováhy energií jin a jang. Chce upozorniť na určité princípy a zákonitosti, ktoré majú svoje opodstatnenie. Mnohí z nás už vedia, že celý vesmír, a teda aj náš vlastný organizmus, funguje na princípe vzájomnej rovnováhy dvoch energií – jin a jang. Strava a spôsob jej úpravy výrazne vplýva na rovnováhu týchto energií v našom tele. Vaša celodenná vitalita a nálada bude závisieť od toho, čo si dáte na raňajky, alebo čím si zaťažíte organizmus počas dňa. Aj keď sa asi nedá prejsť na tento výživový systém naraz, určite každého pri čítaní napadnú aspoň drobné zmeny, ktoré by sa mohli objaviť vo vašom jedálnom lístku. A malé zmeny sú vždy základom veľkých zmien. Táto kniha vám k nim určite dopomôže. Po jej prečítaní v sebe pocítite novú silu a chuť cielene sa postarať o svoje zdravie.

Pôvodná cena: 7.60 EUR, Naša cena: 6.46 EUR, Zľava: 15.00 %, Ušetríte: 1.14 EUR

 +

Barbara Temelie, Beatrice Trebuth – Kuchařka podle pěti elementů – Skvelá príručka pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o zdravú výživu, ako aj o čínsku medicínu. V prvom rade tu nájdete množstvo receptov (vrátane pikantných ranných pokrmov a slávnej čínskej ryžovej kaše congee). Na konci každého receptu sa uvádza liečivé pôsobenie daného jedla a odporúčania v súlade s princípmi tradičnej čínskej medicíny a dietetiky, a to na základe dlhoročných skúseností z poradenskej praxe s osobami chorými aj zdravými.

Pôvodná cena: 11.55 EUR, Naša cena: 9.24 EUR, Zľava: 20.00 %, Ušetríte: 2.31 EUR

 


(Prečítané 5 887 krát, 1 dnes)

One Response to Pravda a bludy o cukrovke

  1. Martin Okal píše:

    Väčšina doktorov sa riadi informáciami „tam zhora“ od pánov farmaceutov aby vám predpisovali lieky stále znova a znova.Na svete už dávno existujú rastliny proti rakovine a iné prírodné metódy liečenia vážnych ochorení ako je napr. cukrovka.
    Tieto metódy sú zahalené rúškom tajomstva kvôli ich funkcionalite a lacnému využitiu.
    Netvrdím že všetko sa dá liečiť bez liekov avšak podľa výskumov a referencii je zreteľné, že práve cukrovka nie je ničím čo by sa nedalo vyliečiť bez škodlivých chemikálii.