google27eaa3905ca3fee3.html

Mnohé často opakované tvrdenia považujeme za cenné ľudové múdrosti a preto sa nimi v živote riadime. Pritom často ide o nezmyselné mýty, ktoré nám môžu prinajhoršom aj uškodiť. Vžité omyly sa dokonca stali aj jednou z rubrík renomovanej spravodajskej stanice CNN, ktorá sa ich s pomocou lekárov rozhodla vyvrátiť. Prinášame prehľad najznámejších zdravotných povier a spolu s nimi aj vysvetlenia, v čom spočíva omyl.

 

Pri krvácaní z nosa stačí zakloniť hlavu

Naopak, treba ju predkloniť. Ak hlavu zakloníte, krv steká do krku alebo žalúdka a môže tak vyvolať zvracanie, ktoré všetko len zhorší. Pri krvácaní z nosa sa treba predkloniť a stisnúť si obe nosné dierky prstami. Krvácanie sa tak skôr zastaví.

Plesnivý chlieb, džem alebo ovocie netreba vyhodiť, stačí ho obkrájať

Ak sa riadite touto ,,múdrosťou“, vážne ohrozujete svoje zdravie. Plesnivé potraviny totiž patria do koša celé. Oškrabanie alebo odkrojenie plesne v žiadnom prípade nestačí, pretože toxíny sa jedlom šíria aj na miestach, kde ich nevidíme. Toxíny z jedla poškodzujú pečeň a patria medzi karcinogény.

 

Redukčná diéta znamená vzdať sa akéhokoľvek pečiva a príloh

Možno to tvrdia vychudnuté hviezdy, ale lekárom sa podobné diéty nepáčia a pacientom ich rozhodne neodporúčajú. Rozumná diéta znamená, že jeme všetko, ale v omnoho menších dávkach a uprednostňujeme nízkotučné a nesladké jedlá.

Holenie a strihanie spôsobujú, že vlasy a chĺpky rastú rýchlejšie

Odborníci sa tomuto tvrdeniu iba bezmocne smejú. Zastrihávanie končekov alebo dokonca strihanie nemá na hustotu vlasov žiadny vplyv. Tvar a funkcie vlasových cibuliek sú totiž dané geneticky. To isté platí aj o fúzoch alebo chĺpkoch. Je však pravda, že ochlpenie vyzerá hustejšie, pretože po oholení rastú všetky chĺpky rovnako rýchlo. Istý vplyv má aj fáza mesiaca, v ktorej sa strihá alebo holí. Ak chceme hustejšie pôsobiaci porast, treba zájsť ku kaderníkovi v dňoch, keď je mesiac v znamení Leva.

 

Kto jedáva veľa sladkostí, dostane cukrovku

Toto tvrdenie nie je celkom nepravdivé. Sladkosti samy o sebe síce cukrovku nespôsobujú, ale kto jedáva veľa cukru, má často nadváhu alebo psychický problém so sebaprijímaním a to už je rizikový faktor pre vznik cukrovky.

 

Celozrnné tmavé pečivo má menej kalórií ako svetlé pečivo

Nie je to pravda, ale aj napriek tomu by sme mali uprednostňovať celozrnné pečivo. Aj keď oba druhy majú rovnaké množstvo kalórií, veľký rozdiel je v tom, že celozrnné obsahujú vlákninu a minerály, ale zväčša je tmavé pečivo dofarbované, preto treba zistiť, čo bolo použité na dofarbenie, či nie potravinárske farbivo.

Alkohol v mraze zohreje

Je to len mylný pocit. Povrchové cievy sa rozšíria, čo sprevádza pocit tepla. Lenže telo ich naopak potrebuje mať stiahnuté, pretože tak si chráni teplotu telesného jadra, ktoré je dôležitejšie ako teplota pokožky. Inými slovami, opitý človek necíti takú zimu ako triezvy – ale zato skôr zamrzne.

 

Mejkap škodí pleti.

Presne naopak! Kto nepoužíva mejkap, vystavuje pleť priamemu pôsobeniu počasia alebo smogu. Treba si však vedieť vhodne vybrať a večer sa ho vždy jemne zbaviť. Pokožka si žiada čo najjemnejšie čistenie, žiadne drsné drhnutie, pretože to podnecuje k činnosti mazové žľazy a veľký tlak v okolí očí môže urýchliť tvorbu vrások.

 

Horúčku treba čo najskôr zraziť

Rodič, ktorý to robí v dobrej viere, alebo pod vplyvom reklamy môže dieťaťu nechtiac ublížiť. Horúčka je reakcia organizmu, pomocou ktorej si telo vytvára dostatočné množstvo bielych krviniek, aby sa ubránilo infekcii. Keď rodičia horúčku zrazia liekmi, môže choroba trvať dlhšie. Dokázalo sa, že deti, ktoré neprekonali do siedmych rokov nijaké infekčné horúčkovité ochorenia, trpeli v puberte a v dospelosti omnoho častejšie rôznymi alergiami a astmou. Pozor! Nič netreba preháňať. Dlhotrvajúce a veľmi vysoké horúčky môžu poškodiť srdce a vedú k dehydratácii.

Vysoká hladina cholesterolu zabíja

Pravdou je že „západní lekári“ varujú pred cholesterolom a dokonca ani neupozornia, že existuje „dobrý a zlý“ cholesterol, ale nevarujú pred „mŕtvymi potravinami“, ktoré majú na svedomí náš neutešený zdravotný stav. Aj výdatné pridávanie rafinovaného cukru oslabuje náš imunitný systém. Je dokázané, že len čo prejdú tzv. východné národy na našu západnú stravu, chorľavejú a umierajú na infarkty. Spôsobuje to nedostatok esenciálnych mastných kyselín. Konzumáciou zvierat, ktoré žijú v stiesnených podmienkach, zŕn z unavenej pôdy, ovocia, ktoré dozrieva pod lampami si oslabujeme svoje zdravie. Preto dnes prichádzajú na trh tzv. funkčné potraviny.

 

 

(Prečítané 2 248 krát, 1 dnes)

Comments are closed.