google27eaa3905ca3fee3.html

Russian_bread_and_salt

Slovania sú niekedy označovaní ako pojedači kaší. Nieje sa čomu diviť, pretože v týchto krajinách to bol najdostupnejší zdroj potravy. Kaše boli dôležitým zdrojom potravy od praveku. Obilné zrno sa máčalo vo vode a varilo. Z časti rozdrveného zrna sa piekli na ohnisku placky. Kaše a placky boli najlepšie čerstvé, ale dali sa uschovávať a neskôr konzumovať studené.

Vyššie zmienená úprava bola typická pre pravek. Slovania však boli na kaše náročnejší. Varili ich nielen vo vode, ale aj v mlieku, mastili ich, alebo ochucovali sušeným, či čerstvým ovocím. Sladká kaša ako slávnostné jedlo sa uchovala až do stredoveku i do staršieho novoveku.

Najobvyklejšou potravou bol však chlieb, najčastejšie pšeničný, na severe však uprednostňovali žito. Bol to kvasený chlieb dnešného typu, nie jednoduché nekvasené placky. Kvások na chleba sa pravdepodobne vyrábal podobným spôsobom, ako neskôr v ľudovej kultúre. Pečivo bolo najčastejšie čierne, no zavše aj biele.

Strukoviny, hrach, šošovica a bôby sa pripravovali ako v dnešnej dobe. Pred varením sa namáčali a niekedy sa nechali aj vyklíčiť. Kapusta a uhorky sa nakladali a nechávali skvasiť. Kvôli vitamínom Slovania konzumovali cesnak, mladé listy púpavy, šťavel a mladé cibuľky rôznych rastlín.

Sladkosti si pripravovali z medu, sušeného ovocia, ale aj z lesných plodov. Ako náplň do pečiva slúžil mak zmiešaný s medom.

Mäso je bezpochyby veledôležitou zložkou jedálnička našich predkov. Najviac sa pojedalo mäso z domácich zvierat, hovädzieho dobytka a ošípaných. Vo východných oblastiach slovanského územia sa darilo chovu koní a práve tu sa hojne konzumovali. Mäso sa varilo v hrncoch na ohnisku, pieklo nad ohňom aj v popole. Mäso, ktoré po porážke zvieraťa zostalo a okamžite sa nepostrebovalo, sušili. K mäsu patril cesnak, chren a ďalšie voľne rastúce byliny.

Okrem mäsa sa jedli aj mliečne výrobky, najmä tvaroh a syry z kravského mlieka. Tvaroh sa často jedol s cibuľou a rascou.

Čo sa týka nápojov, prevažovala najmä voda. Cenila sa viac z prameňov riek, než z hlbokých studní. Najobľúbenejším nápojom pre Slovanov však bolo pivo a medovina. Obidva druhy nápojov boli pochopiteľne alkoholické a pripravovali sa s rôznymi prísadami (chmeľom, či domácim korením). V týchto dobách sa však varilo pivo aj bez použitia chmeľu. Kvas je skôr nápojom slovanského východu a svojim charakterom sa približuje pivu nechmelenému. Víno bolo obvyklé skôr na juhu a v severných končinách mali túto výsadu len vládnuce triedy. Niektorí Slovania tiež popíjali „kumys“, čo je  alkoholický nápoj pripravovaný z kobylieho mlieka.

V lekárstve a mágii sa uplatňovali odvary z bylín.

Zdroj: www.zones.sk/


Súvisiace články:


Tip redakcie Eugenika:

Peter Weleslaw Kuzmišín – Bohovia starých Slovanov318-bohovia-starych-slovanov_1442578040_medium

Jedinečné dielo! Slovami autora:
Svarog, Perún, Veles – kto by nepoznal tieto staré slovanské božstvá? To som si myslel pôvodne i ja predtým, než som začal pracovať na tejto knihe. Prišiel som však na to, že väčšina z nás vie o božstvách našich predkov veľmi málo. Poznáme rôzne staroveké  mýty: grécke, rímske… poznáme množstvo božstiev indických či tibetských, ba aj o Ódinovi alebo Thórovi toho vieme viac, ako o našich pôvodných slovanských božstvách. A tak som sa podujal na napísanie tejto knihy, ktorá nemá byť vedeckou publikáciou, ale skôr takou slovanskou Odyseou. Nájdete tu staré, takmer zabudnuté legendy, ako aj opisy bohov a démonov slovanského panteónu. Dozviete sa, ako asi naši predkovia svojich bohov vzývali, ako sa k nim modlili aj čo im obetovali.

Pri písaní som čerpal informácie z rôznych zdrojov. Nielen zo slovenských či českých, ale aj z poľských, a v neposlednom rade ruských a ukrajinských.“

Pôvodná cena: 13.20 EUR, Naša cena: 11.88 EUR, Zľava: 10.00 %, Ušetríte: 1.32 EUR


(Prečítané 815 krát, 1 dnes)
 

Comments are closed.