CHUŤ PRAVÉHO CHLEBA

Kváskový chlieb je naopak jednoznačne zdraviu prospešný
Tradičný kváskový chlieb má už viac ako 5000 ročnú históriu. Pripravuje sa bez použitia droždia – kysnutie chleba zabezpečuje kvások, ktorý sa pripravuje len z múky a vody – prirodzeným procesom mliečneho kvasenia. V dnešnej dobe konzumujeme v podstate iba pečivo vyrobené pomocou droždia a neodmysliteľnou súčasťou pekárenských výrobkov sa stali rôzne chemické prísady a aditíva, ako sú stabilizátory, regulátory chuti a podobne. Chlieb a pečivo z kvásku je spracované podľa tradičných receptúr, ktoré sa vracajú ku koreňom zdravej výživy našich predkov.
Môžete sa pýtať, prečo sa vlastne dnes už nevyrába chlieb tradičným spôsobom, teda pomocou kvásku. Vo väčšine pekárni takáto výroba upadla do zabudnutia, alebo sa od nej upustilo, pretože je časovo veľmi náročná a pracná. Kvalitný kvások je rukopisom každého pekára a starostlivosť oň a o jeho vitalitu, si vyžaduje mnoho úsilia.. Upiecť kváskový chlieb, to chce predovšetkým kus nadšenia, pekárskeho umenia a vytrvalú prácu. Samotná príprava sa začína už 3 dni pred tým, ako vytiahneme chrumkavý chlebík z pece. To čakanie sa však určite oplatí. Takýto chlieb sa odvďačí vynikajúcou chuťou a omamnou vôňou. Pravý kvások totiž nedokáže nahradiť žiadny stabilizátor, ani syntetické dochucovadlo. A to je na našom chlebe cítiť.
Chlieb a zdravie
Konzumáciou klasického pečiva vyrobeného z droždia sa narúša rovnováha črevnej mikroflóry v prospech kvasiniek a plesní, ktoré v kombinácii s nevhodnou stravou narúšajú rovnováhu trávenia a aj celého organizmu. Dôsledkom je prekyslenie organizmu (premnoženie kvasiniek a plesní), čo spôsobuje veľmi časté ochorenia na kandidózu. Kvasinky produkujú toxické látky, ktoré spôsobujú alergie, autoimunitné ochorenia, zápaly a poškodenia tkanív orgánov.
Kváskový chlieb je naopak jednoznačne zdraviu prospešný. Jeho konzumácia podporuje zdravú črevnú mikroflóru a zabraňuje premnoženiu zdraviu škodlivých mikroorganizmov. Probiotické kultúry posilňujú imunitu, zlepšujú peristaltiku čriev a predchádzajú zápche. Dlhá doba fermentácie, počas ktorej sa bielkoviny rozkladajú na aminokyseliny, spôsobuje že chlieb je ľahko stráviteľný. A až po takto dlhej fermentácii dokáže človek využiť mnoho minerálnych látok obsiahnutých v múke. Vďaka kvásku sa v ceste nachádzajú aj aminokyseliny, ktoré si ľudské telo nedokáže samo vyrobiť a neboli obsiahnuté ani v pôvodnom zrne. Kváskový chlieb čistí krv, je zvlášť vhodný pre ľudí trpiacich akné, v tele sa nevytvárajú podmienky pre vznik kožných chorôb a mykóz a je prospešný nervovému systému. Napomáha chrániť organizmus pred rakovinou hrubého čreva a konečníka. Pečivo vyrobené z kvásku je cenným zdrojom vitamínov, najmä niacinu a ryboflavinu, ktoré sú hybnou silou mnohých životných procesov. Kyselina mliečna, ktorá sa tvorí pri kvasení, vytvára typickú chlebovú arómu a prirodzene chlieb konzervuje. Jeho konzumácia bráni tvorbe hlienu, a ten ako je známe, je hlavou príčinou chorôb, ktoré chronicky trápia dnešnú ľudskú populáciu: nádcha, kašeľ, alergie, zápal priedušiek, bronchitída.
Kváskový chlieb je preto vďaka všetkým svojim vlastnostiam, ktoré nadobúda len obyčajným prirodzeným spôsobom, obzvlášť vhodný pre: deti, ľudí trpiacich nadváhou, diabetikov, ľudí z poruchou funkcie hrubého čreva, ľudí trpiacich kožnými chorobami, ako prevencia pre všetky vekové kategórie.
Každý, kto má problémy s nafukovaním, trávením, pociťuje črevnú plynatosť, by mal jednoznačne vymeniť klasický chlieb za liečivý kváskový a spomínané problémy ustúpia, alebo aj úplne vymiznú.
Špalda
Špalda je vlastne prastará neprešľachtená, teda geneticky neupravovaná predchodkyňa pšenice (8.000 rokov). Je schopná čerpať živiny s pôdy maximálne efektívne. Je podstatne lepšie tolerovaná ľuďmi, ktorý sú alergický na pšenicu. Špalda je výborným zdrojom vitamínov skupiny B, najmä tiamínu B1, ryboflavínu B2 a niacínu. Zaujímavý je obsah betakaroténu a tiakyanátu, ktorý regeneruje bunky tela a chráni ich pred infekciami, ako aj vysoký obsah draslíka (dôležitého pre reguláciu osmotického tlaku v bunkách), síry a horčíka. Špalda obsahuje veľa nenasýtených mastných kyselín a neobsahuje žiaden cholesterol. Cení sa jej ľahká stráviteľnosť a vhodnosť pri liečení niektorých alergií. Má vysoký obsah vlákniny, sacharidov, vitamínov i minerálnych látok a nízky obsah tuku. Obsahuje takmer všetky základné zložky nevyhnutné pre zdravý ľudský organizmus. Treba podotknúť, že špalda je odolná voči nepriaznivým vplyvom a škodcom. Jej zrná majú totiž obal, ktorý ju chráni pred kontamináciou (radiáciou). Špalda a pečivo z nej sa vo všeobecnosti odporúča na: znižovanie cholesterolu, podporu trávenia a črevnej peristaltiky, stimuláciu imunitného systému, regeneráciu buniek, pre vysoký obsah, bielkovín ako náhrada za mäso pri liečení rakoviny, výnimočné liečivo pre pečeň, proti civilizačným chorobám ako prevencia a liek, pri zavádzaní múčnych jedál u detí (nevyvoláva alergické reakcie), má omladzujúce účinky, je vhodná pri redukcii nadváhy (1 krajec zasýti ako 3 krajce obyčajného chleba).
Výsledkom kombinácie takejto technológie (pečenie z kvásku) a takéhoto druhu obilia (špalda) je ozajstný tradičný chlieb, ktorý by mal určite dostať šancu, získať svojimi vlastnosťami, chuťou a vôňou každodenné miesto na Vašom stole.
—
Text a fotografie: http://kvaskovy-chlieb.meu.zoznam.sk/
Kniha ktorú máme radi:
Gennadij P. Malachov – Zlatá pravidla stravování – Známy lekár a liečiteľ si je vedomý toho, že dnes existuje obrovské množstvo kníh o výžive. Pokúsil sa teda dať dokopy najdôležitejšie všeobecné princípy, ktorými by sme sa mali riadiť, ak chceme zdravo jesť a byť zdraví. Patrí k nim jesť v kľude a pomaly, len čerstvé a čerstvo pripravené jedlá, na ktoré máte práve chuť, a len vtedy, keď ste hladní, pričom po prvých pocitoch nasýtenia třeba s jedlom skončiť.
Pôvodná cena: 8.20 EUR, Naša cena: 6.56 EUR
Zľava: 20.00 %, Ušetríte: 1.64 EUR
Súvisiace články:
2 Responses to CHUŤ PRAVÉHO CHLEBA
Nájdete nás aj na facebooku:
Zaujímavá informácia pre čitateľov:
„Affinity proces“ je dôležitý nástroj, ktorý sa používa v práci Paula Ferriniho, aby ľuďom pomohol vyjadrovať sa zodpovedným a súcitným spôsobom. Ak by ste mali záujem vyskúšať si tento proces nezáväzne a zadarmo (buď osobne, alebo aj telefonicky), kontakt:
Libor Modrovský, liboreg@gmail.comPrihlásiť/Odhlásiť sa
O autorovi:
Pod týmto názvom zdieľame vybrané články z českého a slovenského netu v rámci zdravého životného štýlu, duchovna a pod. Všetky tu uverejnené články sú publikované so súhlasom autora pôvodného článku, resp. spĺňajú podmienky, ktoré si autor textu stanovil. Na konci každého článku je zdroj a link na pôvodnú stránku textu. Evolúcia našich vedomí je možná iba vďaka zdieľaniu informácii, priateľstva a porozumenia.Kategórie
zasyti – podla vybraneho slova syty sa pise s „y“ a nie s „i“ (zasiti)… vsak to az taha oci, ked sa na to clovek pozrie…
Kde tu v Čile zoženiem špaldu ? Veď tu nemajú ani jačmenné krúpy !