google27eaa3905ca3fee3.html

Vavrín pravý (lat. Laurus nobilis, L.) je stálezelený strom alebo ker z čeľade vavrínovité. Sušené listy vavrínu sa pod názvom bobkový list používajú ako korenina. Jeho výhodou je, že ani pri dlhšom skladovaní nestráca podstatne na kvalite.

Jeho podstata je horká a suchá. Má schopnosť rozpúšťať a drobiť. Užíva sa ako odvar. Rozpúšta kamene a pomáha pri všetkých ochoreniach močového mechúra. Pomáhá pri trombóze pečene a rozpúšta uzlíky, zatvrdliny v slezine. Sťahuje opuchy. Pri mnohých jedoch pôsobí ako protijed. Pomáhá tlmiť bolesti v kostiach a krížoch a je účinný aj pri bolestiach sedacieho nervu.

OČISTA OD SOLI

Odvar z bobkového listu pripravíme nasledovne:

5 g bobkového listu dáme do 300 ml vody a varíme 5 minút. Necháme odstáť, dáme do fľaše poprípade termosky a popíjame počas dňa. Neodporúča sa vypiť naraz velké množstvo, lebo by mohlo dôjsť k zhoršeniu problémov. Celú túto procedúru opakujeme tri dni po sebe. Po týždni ju potom môžeme zopakovať ešte raz.

Nečudujte sa, ak sa objaví ružovo zafarbený moč, a budete častejšie močiť. To sa iba začnú rozpúšťať soli a trochu podráždia močový mechúr.

Presvedčiť sa o tom, že sa soli skutočne dobre rozpúšťajú, je možné tak o týždeň o dva.
Ak ste mali nepohyblivé alebo bolestivé kĺby alebo ste trpeli bolesťami závislými od počasia, potom sa presvedčíte, že bolesti miznú a pohyblivosť sa zlepší.

Zdroj: http://hara.wbl.sk/Bobkovy-list.html 


Tip na zdravé a chutné recepty:

Barbara Temelie – Kuchařka podle pěti elementů

Skvelá príručka pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o zdravú výživu, ako aj o čínsku medicínu.
V prvom rade tu nájdete množstvo receptov, rozdelených takto: čínska ryžová kaša, ranné jedlá (pikantné a sladké), jedlá z obilia, vegetariánske polievky, šaláty a dipy, zeleninové jedlá, jedlá z tofu, vegetariánske jedlá zo strukovín, ázijské orechové omáčky k zelenine aj mäsu, mäso, ryby, sladké jedlá, koláče, chlieb, nápoje (najmä čaje, ale aj iné). Nna konci každého receptu sa uvádza liečivé pôsobenie daného jedla a odporúčania v súlade s princípmi tradičnej čínskej medicíny. Ďalšie kapitoly: Čo je to choroba? Tepelné pôsobenie potravín. Päť elementov. Chute. Varenie v súlade s ročným obdobím. 21 pravidiel stráviteľnosti.
Prílohou knihy je prehľadný plagát a abecedný zoznam potravín, kde sa uvádza, k akému prvku potravina patrí a aký má tepelný účinok.

„Největší část stravy, kterou jíme v rámci vyvážené výživy, je termicky neutrální, osvěžující nebo teplá; na rozdíl od teplých potravin, které se vyskytují v minimálním objemu a jež vzhledem k jejich silnému účinku používáme v omezeném množství. Kombinaci potravin třech středních působení využíváme po celý rok.“

Pôvodná cena: 13.20 EUR, Naša cena: 11.88 EUR, Zľava: 10.00 %


Súvisiace články:


_vyr_97bobkovy-list2_w


(Prečítané 23 363 krát, 1 dnes)
 

Comments are closed.