google27eaa3905ca3fee3.html

V posledných rokoch sa hliva ustricová dostala do rebríčka top potravín, ktoré majú liečivé účinky. Aj preto ju odborníci na výživu a lekári odporúčajú zaradiť do svojho jedálnička a konzumovať pravidelne.

Liečivé účinky hlivy ustricovej sú známe už naozaj dlho. Napríklad v starovekej Číne ľudia zvykli obdarúvať svojich blízkych práve hlivou. Považovali ju za veľmi vzácnu a liečivú. Jej hodnota bola pre Číňanov taká vysoká, že v obchode fungovala ako výmenné platidlo.

Prevencia s hlivou ustricovou

Konzumácia hlivy ustricovej v prvom rade pôsobí priaznivo na imunitný systém človeka a podieľa sa na zvyšovaní jeho aktivity. Niet divu, keďže obsahuje dôležité vitamíny skupiny B, minerálne látky, aminokyseliny a stopové prvky ako zinok, horčík, železo, chróm, jód a selén. Ak ju človek konzumuje často, telo nadobúda protilátky, tým sa bráni chorobám a bojuje s nimi. Aj z toho dôvodu sa odporúča užívať výťažky z hlivy ustricovej na dennej báze.

Zaujímavou informáciou je určite aj fakt, že sa hliva radí medzi nízkoenergetické potraviny. Ľudia, ktorí chcú schudnúť by ju určite nemali vo svojom jedálničku vynechať.

Čo robí hlivu výnimočnou

Je to práve látka nazývaná beta glukán, ktorá sa nachádza v hlive a obohacuje ju. Najviac sa jej nachádza v stopke, takže hlivu konzumujte naozaj celú, nielen klobúčiky. Beta glukán je vzácna látka, ktorú v hlive nezničíte ani varením, ani pečením. Najviac sa podieľa na regenerácii tkaniva, eliminuje starnutie šliach a končatín. Spomaľuje proces starnutia, osilňujeorganizmus, a tým odstraňuje únavu.

Hliva ako účinný liek pri ochoreniach

Asi najviac sa hliva ustricová spomína v súvislosti s prevenciou rakoviny, keďže má proti nádorové účinky. Odstraňuje toxické látky z tela, dokonca pomáha pacientom pri chemoterapii.

Je až neuveriteľné koľko ďalších priaznivých účinkov na zdravie človeka má hliva ustricová. Znižuje hladinu cholesterolu a diabetikom pomáha znižovať hladinu cukru v krvi. Upravuje krvný tlak a priaznivo pôsobí pri ochoreniach srdca a pri liečení mozgových príhod.

Dnešné výskumy poukazujú na pozitívne výsledky pri liečení kožných ekzémov, kožných alergií, hemoroidov a kŕčových žíl. Pokiaľ neobľubujete žiadne lieky, určite vás poteší správa, že hliva účinkuje ako prírodné antibiotikum.

Hliva na každý deň

Pokiaľ vám hliva chutí a hľadáte nový recept, skúste vyskúšať dusenú hlivu na zelenine. Vynikajúce a chutné jedlo, ktoré môžete mať ako prílohu k mäsu alebo ako omáčku na cestoviny. Skvelé je to, že hlivu kúpite v obchodoch celoročne alebo si ju môžete vypestovať doma. Rastie aj v našich lesoch, na živých kmeňoch listnatých stromov alebo pňoch.

Ak hlive jednoducho nemôžete prísť na chuť alebo ju potrebujete zo zdravotných dôvodov konzumovať každý deň, môžete zvoliť formu výťažku alebo tabletiek. Dnes sú už dostupné rôzne výživové doplnky s výťažkami hlivy ustricovej, ktoré môžete užívať na dennej báze.

Vioac na: http://cvicte.sk/


Tip na skvelú knihu:

Jak se dožít 120 let – Knihu zostavil kolektív ruských autorov. Vychádza z učenia a praxe lekára Paula Bragga, ktorý pôsobil v prvých troch štvrtinách 20. storočia. Tento silný a optimistický muž bol presvedčený, že človek má potenciál žiť až do veku 120 rokov aj viac! Sám bol absolútne zdravý, pohyblivý, pružný, odolný a vysoko výkonný aj ako deväťdesiatročný; zomrel v dôsledku nehody a pri pitve sa zistilo, že jeho organizmus nezodpovedal veku 90, ale 30 rokov!

Úryvok: Názor, že sůl je pro plnohodnotné stravování nezbytná, je bohužel velmi rozšířený. Všichni jsme v dětství četli pohádku o tom, jak je sůl důležitá a má větší hodnotu než zlato. Bragg ale neustále opakoval: „Dejte si pozor na sůl!“ Jednou vyprávěl o jisté velké expedici do Údolí smrti v Kalifornii, které se osobně zúčastnil. „Abych dokázal, že organizmus v horkých dnech sůl vůbec nepotřebuje, vypravil jsem se do Údolí smrti, které patří k místům s nejvíc horkým klimatem na Zemi. Spolu se mnou se jí zúčastnilo deset mladých sportovců. Na cestu jsem sportovce vybavil tabletkami se solí a vodou. Výpravu samozřejmě doprovázel krytý vůz s občerstvením, mezi nímž bylo jídlo všeho druhu, aby si každý mohl dát, co má rád. Každý si samozřejmě mohl jídlo přisolit podle chuti. Já sám jsem sůl nejenže vůbec nekonzumoval, ale v průběhu celého výletu jsem striktně dodržoval hladovou kúru. Mladíci polykali tablety se solí jednu za druhou a zapíjeli je obrovským množstvím vody.“ Záhy však zdraví a silní mladí muži začali mít zvláštní problémy. Na cestě vytrval do konce jen jeden člověk – děda Bragg.

Pôvodná cena: 6.90 EUR, Naša cena: 5.52 EUR, Zľava: 20.00 %, Ušetríte: 1.38 EUR

 


 

(Prečítané 3 941 krát, 1 dnes)
 

2 Responses to Zdravie skryté v hlive ustricovej

  1. Petra píše:

    na hlivu som zvyknuta uz od detstva, ked som bola mala robila mi starka prazenicu s hlivou, teraz ked som uz starsia uzivam imunit hlivu nech si imunitu aspon nejak chranim

  2. Ladislav Szajkó píše:

    Keď som ešte odmietal vlastný tieň a mával vyrážky (rozumej akné, lebo ak né, tak né) tak polievka ‚Gebuzína‘ – Hliva+Brokolica+Zemiaky vyčistila pleť jak nič za 3 dni.