google27eaa3905ca3fee3.html

Hoci sú granátové jablká súčasťou mnohých kultúr stáročia, ťažko by sme hľadali ovocie, ktoré bolo v poslednej dobe podrobené toľkým vedeckým výskumom. Výsledky potvrdili to, čo ľudoví liečitelia v krajinách, odkiaľ granátové jablká pochádzajú, vedeli už dávno.

O tom, že granátové jablká (Punica granatum) sú pokladom pre zdravie, verili už Peržania. Viaže sa k nim množstvo legiend. Podľa jednej z nich v rajskej záhrade ochutnala Eva práve granátové jablko. Pre Egypťanov boli symbolom nesmrteľnosti, preto mŕtvych pochovávali s týmito ovocnými plodmi.

Zázračné antioxidanty a granátové jablko

Antioxidanty sú látky, ktoré chránia ľudské bunky pred škodlivým vplyvom voľných radikálov. Voľné radikály číhajú v okolitom prostredí alebo sú produktom činností prebiehajúcich v ľudskom tele. Výskytu nepriateľov pevného zdravia je nemožné zabrániť, ale existuje šanca neutralizovať ich vplyv.

Kalórie, vitamíny, minerály a ďalšie živiny… Ktoré sú to?

Granátové jablká sú plné výživných látok. Ideálny čas na ich konzumáciu, podobne ako pri ostatných druhoch ovocia, je kvôli obsahu sacharidov dopoludnia. V priemere obsahujú 83 kalórií na 100 gramov. Sú bohaté na rozpustnú i nerozpustnú vlákninu, ktorá v našom jedálničku stále chýba. I preto sa pravidelná konzumácia granátových jabĺčok odporúča pri problémoch s trávením a črevami.

100 gramov granátových jabĺk pokryje skoro 20-percentnú potrebu vitamínu C. V hojnej miere sú zastúpené aj vitamíny skupiny B, vitamín A, E, K, draslík, železo, magnézium, mangán, fosfor, selén a zinok.

Zaujímavosťou je obsah látky s názvom punicalagín, ktorý sa hojne vyskytuje najmä v šťave z granátového jablka. Podľa vedeckých výskumov je táto látka spolu s tanínmi bojovníkom proti srdcovým chorobám a škodlivým voľným radikálom, ktoré spôsobujú rakovinu prsníka, prostaty a hrubého čreva.

Aké sú hlavné zdravotné výhody týchto exotických plodov?

Zdravotné benefity vychádzajú najmä z antioxidačných vlastností granátového jablka. Medzi najznámejšie patria:

  • Granátové jablká sa osvedčili ako prevencia voči vysokej hladine cholesterolu v krvi a vysokému krvnému tlaku, ktorý spôsobuje infarkt, aterosklerózu a kôrnatenie tepien.
  • Semienka a šťava z granátového jablka zlepšuje zásobovanie ciev kyslíkom, čo je prospešné pre pacientov s ischemickou chorobou srdca.
  • Vysoké dávky vitamínu C, E,  draslíka a ďalších antioxidačných látok chránia bunky, sú prevenciou voči rakovine prostaty a prsníka.
  • Sú nápomocné pri hnačkových ochoreniach a žalúdočných problémoch.
  • Antioxidanty v granátovom jablku zabraňujú vzniku oxidačného stresu, ktorý vyúsťuje do chronických zápalov, cukrovky, reumy, Alzheimerovej choroby, šedého zákalu atď. atď.
  • Pomáhajú pri riešení problémov s obezitou, nadváhou i cukrovkou, pretože ovplyvňujú metabolizmus lipidov a glukózy.
  • Zlepšuje potenciu u mužov i žien, kde ovplyvňuje produkciu hormónov.

Ako chutia najlepšie?

Pokiaľ uprednostňujete pred konzumáciou samotných plodov čerstvé šťavy, čistý džús môže byť horkastý. Jeho chuť zlepšíte, ak pridáte niekoľko kvapiek citrónu a zázvoru. Táto vitamínová bomba sa hodí aj ako prevencia v chrípkovom období. Semienka nepatria, rozhodne, do smetného koša. Sú plné živín a svojou jedinečnou chuťou ozvláštnia šaláty.

Nemáte k dispozícii denne čerstvé granátové jablká?

Hoci neexistuje 100-percentná náhrada čerstvého ovocia, dávky dôležitých látok možno doplniť aj formou výživových doplnkov. Extrakty z granátového jablka sa odporúčajú pre ľudí so srdcovými chorobami, vysokým tlakom a cholesterolom i ako účinná prevencia proti civilizačným ochoreniam.

*

Viac: http://cvicte.sk/

*

Súvisiaci článok:

Sláva ovocným, zeleninovým a bylinným šťávám

*

Tip redakce Eugenika:

Dr.Norman W. Walker – Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy – V této praktické knize jsou popsány účinky a důležité látky čerstvých ovocných i zeleninových šťáv. Hlavní část publikace tvoří popis šťáv z jednotlivých druhů ovoce a zeleniny, jejich kombinace pro léčbu různých neduhů a nemocí a také tabulky s poměry významných látek.

Úryvek: Když se tělo přirozeným způsobem znovu buduje nebo regeneruje, je důležité myslet na to, že přirozené potraviny mohou vyvolat očistný proces v celém organismu. Tento proces může být provázen dočasnými potížemi v těch částech těla, kde právě probíhá. Někdy se dokonce můžeme cítit nemocní. Neměli bychom ale ani na okamžik věřit, že jsme onemocněli ze syrové stravy a jejich šťáv, pokud jsou čerstvé a jsou snědeny nebo vypity ve stejný den, kdy se vyprodukovali. Naopak, měli bychom si být vědomi toho, že očišťující i uzdravující procesy mají svůj průběh. Čím dříve se dostaví nevolnost po vypití většího množství šťáv, tím lépe. Čím více šťáv vypijeme, tím rychleji se zotavíme. Jsme-li na pochybách, konzultujme s lékařem, který má zkušenosti s léčbou šťávami a s komplexní medicínou. Jestliže lékař často šťávy neordinuje, nemůžeme očekávat, že zná jejich účinek. Odsoudit syrové šťávy, a zvláště šťávu z karotky, nebo je prohlásit za škodlivé, znamená opravdu nedostatek vědomostí. Neočekávejme, že jedy, které se celý život v těle hromadily, zázračným způsobem přes noc zmizí. Potřebuje to čas.

Pôvodná cena: 7.90 EUR, Naša cena: 6.32 EUR, Zľava: 20.00 %, Ušetríte: 1.58 EUR

*

*

 

(Prečítané 3 773 krát, 1 dnes)
 

Comments are closed.