google27eaa3905ca3fee3.html

Už Hippokrates povedal: „Prvým liekom u pacienta nech je výživa.“

Čierny poklad

Trstinová melasa je veľmi cenný vedľajší produkt výroby cukru z trstiny. Je to prírodná harmonická sústava organických vitamínov, minerálov, enzýmov, aminokyselín a ďalších aktívnych zložiek. Pomáha udržovať organizmus v dobrej kondícii a je výborným pomocníkom pri mnohých ochoreniach. Je určená starším ľuďom, športovcom, deťom a mládeži, budúcim mamičkám, ženám v menopauze, teda takmer všetkým.

Začiatok pestovania cukrovej trstiny sa odhaduje na 6-7 tisíc rokov pred Kristom, a to na území Novej Guiney. Odtiaľ sa asi v 4. tisícročí pred Kristom dostala cez južný Pacifik, Malajziu a Indočínu do Indie. Do Európy sa dostala až v dobe Alexandra Veľkého, niekedy okolo roku 325 pred naším letopočtom.

Po prvýkrát sa slovo „melasa“ (molases) objavuje v budhistických spisoch, v ktorých je melasa označená ako veľmi účinný liečebný prostriedok. Je zaujímavé, že dlho melasu stotožňovali so včelím medom.

Zloženie trstinovej a repnej melasy je podobné, ale nie rovnaké. Repná melasa chemicky reaguje kyslo, kým trstinová melasa sa správa neutrálne až zásadito, čo má pre ľudský organizmus závažný význam. Trstinová melasa obsahuje stopové prvky a minerály ako chróm, zinok, selén, mangán, molybdén, meď, horčík, fosfor a ďalšie. Dôležitou súčasťou melasy je vápnik, železo, sodík a draslík. To však nie je všetko. V melase sa taktiež nachádza sedem esenciálnych, pre človeka veľmi významných aminokyselín. Tie si naše telo nedokáže vyrobiť, preto sa do organizmu dostávajú potravou. Melasa obsahuje aj celý rad vitamínov – vitamín A, D, vitamíny skupiny B. Dôležitou zložkou sú enzýmy a nenasýtené mastné kyseliny: linel, linolen, olein a plamitin. Enzýmy ako aktivátory a kyseliny ako regulátory sú veľmi dôležitou zložkou udržujúcou pevné zdravie, a teda život vôbec. Melasa nám poskytuje spoľahlivú prevenciu proti celému množstvu chorôb, ako napríklad:

  • Cievny systém: artérioskleróza, vysoký krvný tlak, angína pectoris, infarkt, kŕčové žily, anémie,hemoroidy
  • Koža a sliznice: dermititída, ekzémy, psoriáza, bercové vredy, zápal priedušiek
  • Pohybové ústrojenstvo: artritída, artróza, reumatické ochorenia, kostné metastázy, osteoporóza
  • Poruchy metabolizmu: chronická zápcha, diabetes, žlčníkové a obličkové kamene, obezita, zažívacie problémy, hypovitaminóza
  • Poruchy nervové: neuróza, migrény
  • Poruchy gynekologické: dysmenorhea, zápaly vaječníkov

Mnoho chorôb má príčinu v tom, že cievy stratili svoju elasticitu a krv nemôže prúdiť bez prekážky. K tomu sú náchylné tepny, ktorých vnútorné steny bývajú drsné. Majú sklon ku kôrnateniu. Ďalšími následkami sú okrem iného vysoký krvný tlak a nedostatočný prietok krvi vencovými cievami, ktoré môžu viesť k angíne pectoris a srdcovému infarktu. Preťažením srdca môže dôjsť k srdcovej slabosti. Zhoršené cirkulácie krvi, a tým aj zlý prívod kyslíka k tkanivám, zabraňuje odstráneniu splodín látkovej výmeny a poškodzuje tak bunkový metabolizmus. Najviac sa poškodí pečeň a obličky. Aby steny ciev zostali elastické, dodáva melasa do organizmu potrebné minerálne látky. Obsahuje súčasne posilňujúce substancie pre srdcový sval a magnézium ako podstatnú látku proti kŕčom.

Ako používame čierny poklad

Melasa z cukrovej trstiny je svojím výrobným charakterom vhodná ako koncentrát a má špecifickú chuť, ktorá nie každému vyhovuje. Odporúča sa riediť melasu vodou, pričom sa rýchlejšie rozpúšťa v horúcej vode ako v studenej. Aby sme vylepšili chuť a súčasne i zdravú hodnotu, môžeme do jedného pohára pridať 1-2 lyžičky jablčného octu alebo citrónovej šťavy. Rovnako môžeme melasu zamiešať do čaju, mlieka, sójového nápoja, jogurtu, jablčného pyré. Odporúča sa ráno denná dávka 1-2 čajové lyžičky, čo zodpovedá asi 40 gramom pre dospelého človeka a primerane podľa hmotnosti sa určí pre školopovinné a menšie deti.

Pri dlhodobom užívaní melasy dochádza k regenerácii krvi a cievneho riečišťa, nervového systému, žliaz s vnútornou sekréciou, k zlepšeniu funkcie svalstva a kĺbov, zlepšeniu alebo vyhojeniu niektorých kožných ochorení.

Autor: Desana

Zdroj: http://www.rawlife.cz/


Tip na knihy:

Barbara Temelie – Výživa podle pěti elementů – Praktické rady a odporúčania, na základe ktorých môžete prostredníctvom stravy dosiahnuť fyzickú aj psychickú rovnováhu, čo znamená mimo iné aj prevenciu proti chorobám, prípadne doplnok liečebného procesu. Autorka opisuje prejavy nerovnováhy energií jin a jang. Chce upozorniť na určité princípy a zákonitosti, ktoré majú svoje opodstatnenie. Mnohí z nás už vedia, že celý vesmír, a teda aj náš vlastný organizmus, funguje na princípe vzájomnej rovnováhy dvoch energií – jin a jang. Strava a spôsob jej úpravy výrazne vplýva na rovnováhu týchto energií v našom tele. Vaša celodenná vitalita a nálada bude závisieť od toho, čo si dáte na raňajky, alebo čím si zaťažíte organizmus počas dňa. Aj keď sa asi nedá prejsť na tento výživový systém naraz, určite každého pri čítaní napadnú aspoň drobné zmeny, ktoré by sa mohli objaviť vo vašom jedálnom lístku. A malé zmeny sú vždy základom veľkých zmien. Táto kniha vám k nim určite dopomôže. Po jej prečítaní v sebe pocítite novú silu a chuť cielene sa postarať o svoje zdravie.

Pôvodná cena: 7.60 EUR, Naša cena: 6.46 EUR

Zľava: 15.00 %, Ušetríte: 1.14 EUR


+


Barbara Temelie, Beatrice Trebuth – Kuchařka podle pěti elementů – Skvelá príručka pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o zdravú výživu, ako aj o čínsku medicínu. V prvom rade tu nájdete množstvo receptov (vrátane pikantných ranných pokrmov a slávnej čínskej ryžovej kaše congee). Na konci každého receptu sa uvádza liečivé pôsobenie daného jedla a odporúčania v súlade s princípmi tradičnej čínskej medicíny a dietetiky, a to na základe dlhoročných skúseností z poradenskej praxe s osobami chorými aj zdravými.

Pôvodná cena: 11.55 EUR, Naša cena: 9.24 EUR

Zľava: 20.00 %, Ušetríte: 2.31 EUR


Súvisiace články:


(Prečítané 12 406 krát, 1 dnes)

One Response to Melasa – čierny poklad

  1. Renka Horniaček píše:

    MELASA