google27eaa3905ca3fee3.html

Pred rokom som sa rozhodol zmeniť konzumáciu varenej stravy za stravu živú. Nebol to pre mňa nejak obzvlášť závažný problém, pretože po dvadsať jeden dňovom pôste, ktorý som sa rozhodol urobiť, bolo možné piť len čerstvé, ovocno – zeleninové šťavy. To bol základný kameň procesu prechodu z varenej na surovú stravu. Ale to som si vtedy neuvedomoval.

Musím povedať, že počas môjho nezdravého života, čo sa týka výživy, jedol všetko a vo veľkých množstvách, no cez to všetko šťavnaté ovocie bola moja najobľúbenejšia potravina. Ďalším dôvodom prechodu, ale to som si tiež uvedomil oveľa neskor po pôste bol začiatok prípravy na život z prány bez konzumácie hmotnej stravy.

Ale nechcem teraz písať o tom prečo som sa tak rozhodol. Chcem napísať hlavne o ekonomických a ekologických pozitívach, ktoré zmenou výživy u mňa vznikli.

Zmienil som sa, že po dlhodobom pôste sa smú piť len riedené šťavy. Kupoval som naraz veľké množstvo ovocia a zeleniny a uskladnil ich v tmavej, chladnej pivnici. Uvedomil som si, že do obchodu idem len raz za mesiac. Mojou jedinou každodennou rannou činnosťou bolo odšťavovanie.

Začal sa pre mňa nezvratný proces. Z mojej mysle sa okamžite vytratili myšlienky, čo každý deň jesť. Čo každý deň nakúpiť a čo každý deň uvariť. Prestal som myslieť na jedlo ako také. Prestal som myslieť na celoživotný proces spojený s jedlom. Dosť podstatné a veľmi silné oslobodenie. SLOBODA. Málokto vie čo je to sloboda. Sloboda tela, sloboda ducha.

Drvivá väčšina ľudí každý deň…KAŽDÝ DEŇ…vynakladá energiu mysle a následne energiu tela na to, čo bude jesť a aké potraviny sú na to potrebné. Drvivá väčšina ľudí musí pracovať a zarábať peniaze, aby ich minula na potraviny. Ľudia míňajú obrovské množstvo svojej energie a dosť dôležité a podstatné je to, že aj energiu Matky Zeme na deštruktívne varenie. Keď pomyslím na minulosť, na moju babku, mamu, manželku a aj na seba, pretože som vynikajúci kuchár a pekár, uvedomujem si to more času ktorý ľudia prestoja pri sporáku.

Uvedomujem si obrovské množstvo zbytočne minutej energie na ťažké a zdĺhavé trávenie mŕtvej stravy. Najviac energie vynakladá ľudský organizmus na trávenie. Celý život. Skús si to predstaviť. Zamysli sa nad tým. Od narodenia tráviš potravu. Raňajky, obed, večera. A medzi hlavnými chodmi chrúmeš, cmúľaš a popíjaš. Veľa potravy. Veľmi veľa potravy a nanič potravy. Stále len ješ. Celý deň okrem svojej fyzickej či duševnej práce za ktorú dostaneš peniaze aby si si kúpil jedlo, robíš ešte ďalšiu namáhavú prácu ktorú si neuvedomuješ a to je trávenie potravy.

Napadla mi dosť vážna myšlienka, či sme tu kvôli tomu, aby sme celý život varili, jedli a trávili. Odpoveď prečo sme na tomto svete nepoznám. Myslím si s určitosťou, že tu nie sme kvôli vareniu a jedeniu. Je to z môjho pohľadu prízemné. Slabý argument na presvedčenie, že v tomto nekonečnom vesmíre žijeme svoj kratučký život v ktorom našou najdôležitejšou činnosťou je zaoberať sa čo budeme jesť. Ale chcel som písať o ekonomických výhodách surovej stravy a presunul som sa k myšlienke bytia ľudského druhu vo vesmíre. Ale aj to je dobrá téma.

Vrátim sa teda k pôvodnej myšlienke. Nemíňam duševnú a telesnú energiu kvôli jedlu. To je dosť podstatná skutočnosť. Nepoužívam sporák na varenie, elektrickú rúru na pečenie. Mikrovlnku na zohrievanie. Teraz ma napadla táto absurdita. Hodiny pri vysokých teplotách varíš jedlo. Keď jedlo vychladne a dostaneš naň chuť, vložíš ho do mikrovlnky a uvarené jedlo v ktorom si deštrukčným varom všetko zničil, zase uvaríš.

Nemíňam vodu a saponáty na umývanie obrovského množstva hrncov, tanierov a príborov. Nepotrebujem riad, ktorý sa používaním opotrebuváva a treba ho dookola nakupovať. Mám jednu plastovú misku do ktorej si keramickým nožom porežem zeleninku či ovocie. Misku a nôž stačí jednoducho troškou vody opláchnuť. Teraz v tomto čase, keď žijem len na ovocí, nepoužívam misku ani nôž. Ovocie zbieram rovno z kríčkov, alebo stromov. Najem sa priamo v prírode. V tomto období zberu úrody nemíňam peniaze na nákup ovocia. V prostredí kde žijem a chodím so psami , rastie množstvo stromov so sladkými plodmi. Slivky, čerešne, moruše, hrušky. Sused ktorý nekonzumuje ovocie má plnú záhradu jahôd, malín, ríbezlí, egrešov. Môžem si nazbierať koľko chcem. Manželkina mama má obrovský pozemok s množstvom ovocia a zeleniny. A nakoniec aj ja som si v domácej záhradke nasadil prvý raz pokusne paradajky, cibuľku a mrkvu.

Nepoužívam denno denne auto. Nepotrebujem ho. Nemíňam eurá na pohonné hmoty, pretože nemusím chodiť autom na časté a veľké nákupy potravín. Do roboty a všade inde chodím pešo. Keďže surové ovocie je ľahko stráviteľné moje telo nepotrebuje vynaložiť obrovské množstvo energie na trávenie. Cítim sa uvoľnený, nezaťažený tráviacim procesom, plný sily a energie ktorú využívam v prospech iného a iných. Nepotrebujem spať. Kedysi som spával osem hodín. Dnes je to len päť, niekedy štyri hodiny. Mám množstvo času a energie na prácu, vzdelávanie a čítanie. Venujem sa úplne iným aktivitám než je jedlo. Niektoré dni nemusím jesť. A kto pozná prechod na výživu pránou vie čo to znamená ak človek stráca pocit hladu.

Moja manželka ráno vstane a ešte celkom neprebratá a samozrejme unavená po nočnom trávení potravy ktorú do seba naládovala pred spaním pri telke, sa pýta syna a zároveň aj seba: Čo budeme raňajkovať? Počas príprav raňajok sa pýta čo má urobiť na desiatu. Po raňajkách vyrába desiatu. Syn sa nestravuje v škole, preto sa ho pýta čo by chcel na obed. Obed varí v počas týždňa každý deň. Buď veľmi skoro ráno, alebo neskoro večer. V priebehu dňa volá synovi či nie je hladný. Keď prídeme po práci domov, syn akurát dojedá neskorý obed a manželka sa ho pýta či nemá na niečo chuť. A za hodinku počujem vetu: Čo mám urobiť na večeru? V priebehu večere premýšľajú čo by mohli mať zajtra na raňajky a na obed. Večer pri telke pripraví v mikrovlnke pukance, alebo urobí banány s čokoládou s množstvom cukru a šľahačky. Celý deň, každý deň dookola sa rozpráva o jedle, pripravuje jedlo a konzumuje jedlo.

Keď nakupujem surové ovocie a zeleninu, nenakupujem obaly. Pekne krásne do košíčka, esteticky bez igelitov a obalov. Ak zjem surovú potravinu ako celok, nemám nijaký odpad. NIJAKÝ. Jediný odpad čo mám je v prípade odšťavenia. Ale ani to nie je odpad pretože odšťavenú vlákninu dám do kompostu. A kompost vrátim formou hnojiva do pôdy. Som stopercentne ekologický, stopercentne šetrný k našej Matke Zemi.

Písal som len o ekonomických a ekologických výhodách konzumácie surovej stravy. Existujú ďalšie výhody. Zdravotné a psychické.

Cítim sa vynikajúco, fantasticky, exkluzívne.  Jedného dňa, keď prejdem na pránický spôsob výživy…precítim absolútny pocit SLOBODY.

Ale to je už o inom.

Tibor.


Tip našej redakcie na knihu od známeho propagátora živej stravy Dr. Walkera:

Dr.Norman W. Walker – Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy – V tejto praktickej príručke sú popísané účinky a dôležité látky čerstvých ovocných aj zeleninových štiav. Hlavnú časť tvorí popis štiav z jednotlivých druhov ovocia a zeleniny, ich kombinácia pre liečbu rôznych chorôb a problémov, a tiež tabuľky s obsahom významných látok.

Úryvok: Když se tělo přirozeným způsobem znovu buduje nebo regeneruje, je důležité myslet na to, že přirozené potraviny mohou vyvolat očistný proces v celém organismu. Tento proces může být provázen dočasnými potížemi v těch částech těla, kde právě probíhá. Někdy se dokonce můžeme cítit nemocní. Neměli bychom ale ani na okamžik věřit, že jsme onemocněli ze syrové stravy a jejich šťáv, pokud jsou čerstvé a jsou snědeny nebo vypity ve stejný den, kdy se vyprodukovali. Naopak, měli bychom si být vědomi toho, že očišťující i uzdravující procesy mají svůj průběh. Čím dříve se dostaví nevolnost po vypití většího množství šťáv, tím lépe. Čím více šťáv vypijeme, tím rychleji se zotavíme. Jsme-li na pochybách, konzultujme s lékařem, který má zkušenosti s léčbou šťávami a s komplexní medicínou. Jestliže lékař často šťávy neordinuje, nemůžeme očekávat, že zná jejich účinek. Odsoudit syrové šťávy, a zvláště šťávu z karotky, nebo je prohlásit za škodlivé, znamená opravdu nedostatek vědomostí. Neočekávejme, že jedy, které se celý život v těle hromadily, zázračným způsobem přes noc zmizí. Potřebuje to čas.

Pôvodná cena: 7.90 EUR, Naša cena: 6.32 EUR, Zľava: 20.00 %, Ušetríte: 1.58 EUR


Pro čtenaře z ČR:

http://www.kosmas.cz/knihy/158847/cerstve-ovocne-a-zeleninove-stavy/

http://www.knihycz.cz/cerstve-ovocne-a-zeleninove-stavy–P18265


Súvisiace články:


 

(Prečítané 6 703 krát, 1 dnes)
 

5 Responses to ŽIVÁ STRAVA – JEJ VÝHODY

  1. noemi píše:

    Posledný Tiborov článok ste uviedli 27.12.2013 a odvtedy nič…dúfam, že to nesúvisí s jeho zmenou stravy

  2. smrad@smrad.sk píše:

    Hahahahahaha…neboj…Tibor je nesmrtelny.

  3. Daniel píše:

    Myslím si, že každý jsme jiný a reagujeme na věci rozdílným způsobem a raw food / syrová strava nebo jiná dieta není výjimka. V oblasti diet by se nemělo vytvořit nějaké dogma o tom, která dieta je lepší nebo horší, protože u každého to funguje jinak. Ovšem z mé vlastní zkušenosti syrová strava / raw food u mě funguje naprosto perfektně, když to srovnám s konvenční dietou nebo Paleo dietou. Všechna má alergie, zažívací / střevní problémy včetně zánětu střeva vymizely i přes to, že doktoři tvrdili, že budu prášky brát do konce života. Syrová strava je úžasná, ale na druhou stranu je třeba brát v potaz i určitá negativa, dle mého názoru nejvíce podceňovaný příjem kalorií a nutričních hodnot. V článku níže je to popsané víc do detailu 😉 http://www.rawmanrawoman.com/05-5-negativ-raw-food-diety.html

  4. Bohuslav píše:

    Dobry den,
    zaujal ma Vas clanok a mam jednu otazku:
    Skusal som sa stravovat surovou stravou, ale v nasich podmienkach je to velmi tazke.. Kde a ako kupit ovocie a zeleninu, aby sme jedli len zdrave potraviny? Vsak ked sa lespie pozriete do predajni, vsade najdete striekanu a umelo vypestovanu zeleninu a ovocie. ja nechcem jest chemikalie.. dozvedel som sa ze paprika, paradjka, uhorka,jablka, hrusky, mrkva a pod. potraviny vyrobene uz aj na Slovensku a samozrejme aj zo zahranicia musia byt chemicky upravovane, aby sa nepokazili pri prevoze do obchodov. Niekto by povedal tak si vsetko vypestujme doma, ano je to pravda ale je to vsetko len sezonna zalezitost, skuste uskladnit ovocie a zeleninu na par mesiacov..

  5. smrad@smrad.sk píše:

    Bohuslav…posli mi svoj email…alebo mi posli telefonne cislo…zavolam ti…je to na dlhsie co by som ti mohol a chcel povedat. Dakujem.
    smrad@smrad.sk