Prírodné karotenoidy – účinná pomoc v liečbe a prevencii rakoviny
Rastlinné karotenoidy zlepšujú komunikáciu medzi jednotlivými bunkami
Žltá, oranžová, červená, fialová, zelená. To je sfarbenie charakteristické pre tekvicu, papriku, paradajku, avokádo, mrkvu, baklažán, špenát, brokolicu, kapustu, uhorky, pomaranče, grepy, melóny. Všetky majú niečo spoločné – obsahujú široké spektrum rôznych karotenoidov. Niektoré výrazne väčšie množstvo, iné menej.
Karotenoidy sú antioxidanty, ktoré chránia organizmus pred poškodením voľnými radikálmi, chránia jednotlivé bunky pred poškodením, podporujú medzibunkovú komunikáciu v tkanivách, podporujú imunitu, sú prekurzormi vitamínu A, chránia pokožku pred UV žiarením a popáleninami. Výrazným spôsobom tak pomáhajú v prevencii aj liečbe rôznych ochorení od zlyhania imunity, cez prechladnutia, kožné problémy, popáleniny, rany, tráviace problémy až po rakovinu. Je to skupina nielen rastlinných, ale aj bakteriálnych či živočíšnych pigmentov.
Veľké množstvo karotenoidov obsahujú všetky aj zelené rastliny – β-karotén, α-karotén, luteín, violaxantín, neoxantín, zeaxantín, kryptoxantín a mnoho ďalších. Ich prítomnosť je však maskovaná zeleným farbivom chlorofylom. V súčasnosti je známych okolo 600 rôznych druhov karotenoidov. Známe je aj to, že fyziologicky účinné sú len karotenoidy v prirodzenej väzbe, no nie synteticky pripravené. To znamená, že jedna mrkva je oveľa efektívnejšia, ako jedna tableta s obsahom karoténu.
Všetky rastliny, bylinky, koreniny, zelenina, ovocie, obsahujú okrem cenných nutričných látok aj rôzne fytolátky. A práve takáto väzba rôznych karotenoidov navzájom spolu s inými látkami umožňuje efektívnejšie vstrebávanie, využitie, aj vylúčenie nepotrebného množstva z organizmu. Karotenoidy sa vstrebávajú predovšetkým v tenkom čreve. Kvalitu a množstvo vstrebávania ovplyvňujú aj ďalšie látky. Významným spôsobom sa na tomto procese podieľajú napr. bielkoviny a tuky.
V ľudskom organizme dochádza denne k deleniu, oprave alebo odumieraniu buniek. Denne vznikajú v našom tele aj rakovinové bunky, avšak imunitný systém a okolité bunky ich dokážu odstrániť. Na udržanie takejto rovnováhy v organizme bunky prijímajú aj vysielajú medzi sebou signály. Na základe týchto signálov – komunikácie medzi nimi, dochádza buď k deleniu buniek, alebo k zastaveniu delenia. To isté platí aj v prípade rastu, regenerácie či zániku buniek. Bunky, ktoré sú natoľko poškodené (chemikáliami, radiáciou, mutáciami, nedostatkom živín) alebo sú nadmerne opotrebované, že už neplnia svoju funkciu a nie sú schopné regenerácie, tie prijímajú z okolitých buniek signál na tzv. programovanú bunkovú smrť – apoptózu. Tento signál môže vychádzať aj zo samotnej bunky alebo aj z imunitného systému. To znamená, že strážcom rovnováhy v organizme je imunitný systém, ale aj každá jedna bunka. Pri zneškodňovaní nepotrebných buniek takouto cestou nedochádza k poškodeniu okolitých buniek. Je to prirodzený fyziologický dej prebiehajúci v našom organizme neustále. Problém nastane vtedy, ak je apoptóza blokovaná, a bunky sa v podstate bez prestania delia, ako je to napríklad v prípade rakoviny, ale aj autoimunitných ochorení či niektorých vírusových infekcií.
Akým spôsobom k dosiahnutiu homeostázy v organizme prispievajú karotenoidy a ako bojujú proti rakovine? Rastlinné karotenoidy pôsobia protirakovinovo tým, že zvyšujú tok regulačných signálov medzi bunkami, čím podporujú správnu komunikáciu medzi zdravou a poškodenou bunkou. Takto dochádza k odstráneniu poškodených buniek, aj k odstráneniu buniek, ktoré sa už začali nekontrolovateľne deliť. Ďalšou dôležitou vlastnosťou karotenoidov je, že podporujú činnosť imunitného systému. Ako som už spomínala, signály na odstránenie poškodenej bunky sú vysielané aj z imunitného systému. Okrem toho, pôsobia antioxidačne, podieľajú sa na metabolizme vitamínov, minerálov, nutričných látok a na odstraňovaní toxických látok. Je zaujímavé, že štúdie zamerané na výskum rakoviny zistili, že najmenšie riziko vzniku rakoviny sa spája s ľuďmi, ktorí mali vysokú hladinu karotenoidov prijímaných v strave. Ide predovšetkým o riziko rakoviny prsníka u žien, ktoré majú toto ochorenie v rodinnej anamnéze; ďalej je to rakovina kŕčka maternice; rakovina žalúdka alebo tráviaceho systému, ale aj rakovina pľúc a respiračného systému. V prípade liečby a prevencie s väčšou predispozíciou na rakovinu je potrebné doplniť väčšie množstvo zmiešaných karotenoidov.
Aj v tomto prípade platí, že zdravá strava a dostatok živín je len časť riešenia problému. Podstatnú úlohu zohráva aj psychika, emócie, myslenie. Strach, strach a ešte raz strach, potom hnev, neodpustenie sebe a druhým, nenávisť, pocit krivdy, zármutok, žitie v minulosti, nevyriešené medziľudské vzťahy, vzťahy k sebe samému, nedostatok lásky a porozumenia, málo radosti, veľa obviňovania. Tie sú spúšťačmi nerovnováhy v organizme, ktorá sa potom prejaví ochorením. Komunikáciu na úrovni fyzického tela medzi jednotlivými bunkami dokážu karotenoidy napraviť, posilniť. Ale problém v rovine psychiky, emócii a myslenia môžeme vyriešiť len my sami. Zmenou postoja, názorov, komunikáciou, prijatím skutočnosti, pustením ťaživých pocitov a emócii z minulosti a odpustením.
*
Mgr. Ľubica Prisenžňáková, PhD.
*
Tipy našej redakcie na hodnotné knihy:
Gennadij Malachov – Očista těla a správná výživa – Autor ukazuje, že s pomocou očisty a správnej výživy je možné obnoviť normálny stav krvného obehu, dýchania, pohybového aparátu a nervového systému. Kniha obsahuje rôzne odporúčania na uzdravenie netradičnými metódami, cvičenia posilňujúce obranné sily organizmu, metódy, ako predchádzať a zbaviť sa rôznych chorôb, očistné procesy a veľa ďalších užitočných rád.
Pôvodná cena: 7.60 EUR Naša cena: 6.08 EUR Zľava: 20.00 % Ušetríte: 1.52 EUR
+
Steve Gagné – Energetika jídla – Komplexní, snadno pochopitelný a velmi důležitý výklad duchovní stránky potravy, kterou přijímáme. Kniha popisuje kvalitu energie a „duše“ ve veškerém jídle. Autor ukazuje, jak naše spojení s potravou oživit a dát do pořádku naši fyzickou i duševní nerovnováhu, a ve svém textu uvádí obsáhlý seznam potravin i jejich vlastností; vysvětluje, jak nás každé jídlo ovlivňuje na nejhlubší duševní a duchovní úrovni. Ukazuje, jak se stravovat, abychom přijímali různé kvality a poskytovali vhodnou výživu tělu i duši.
Pôvodná cena: 15.20 EUR Naša cena: 10.64 EUR Zľava: 30.00 % Ušetríte: 4.56 EUR
*
Súvisiace články:
- Prírodný liek na rakovinu – annona šupinatá
- Megadávky vitamínu D pomáhají v prevenci rakoviny
- Ako nášmu telu pomáhajú antioxidanty
- Geneticky modifikované potraviny a ich vplyv na naše zdravie
- Uzdravující zelené potraviny
- Proč pít čerstvé šťávy, pít čistou vodu a jíst zelené potraviny?
- Detoxikace a syrová strava
*
Nájdete nás aj na facebooku:
Zaujímavá informácia pre čitateľov:
„Affinity proces“ je dôležitý nástroj, ktorý sa používa v práci Paula Ferriniho, aby ľuďom pomohol vyjadrovať sa zodpovedným a súcitným spôsobom. Ak by ste mali záujem vyskúšať si tento proces nezáväzne a zadarmo (buď osobne, alebo aj telefonicky), kontakt:
Libor Modrovský, liboreg@gmail.comPrihlásiť/Odhlásiť sa
O autorovi:
V bylinkách a prírodných látkach je obsiahnutá životná sila a energia prírody. Keďže človek je súčasťou prírody, môže túto úžasnú schopnosť prírody využívať aj vo svoj prospech.
www.naturterapy.skKategórie