google27eaa3905ca3fee3.html

rozmarin-lekarsky-bylinka-dreamstime.comOčarujúca bylina akou je rozmarín určite nesmie chýbať v kuchyni ani záhradke žiadneho nadšenca zdravej výživy a prírodného liečenia. Je viac než uznávanou bylinou pre jeho pozoruhodný zdravotný prospech vďaka obsahu fyto-živín, antioxidantov a esenciálnych kyselín.

Rozmarín patrí do čeľade Lamiaceae, rodu, Rosmarinus. Jeho botanický názov je Rosmarinus officinalis. Pôvodom pochádza z oblasti Stredomoria ako divo rastúca, vždy zelená trvalka, poloker. Dnes sa pestuje takmer vo všetkých častiach Stredomoria a Malej Ázie, ako dôležitá kulinárska bylina. V našich podmienkach by rozmarín neprezimoval, a tak sa najčastejšie pestuje v črepníku, poprípade v skleníku.

Bylinke sa darí v dobre odvodnenej, alkalickej pôde. Má rád priame slnko, no zároveň preferuje úkryt pred nárazovým vetrom. Rastlina dosahuje zhruba v priemere 50 – 200 cm na výšku. Jeho husté stonky a mladé výhonky sú pokryté asi 1 cm dlhými, úzkymi, aromatickými listami tmavo zelenej farby v tvare ihly. Rastlina kvitne malými, modrými kvetmi, ktoré sa objavujú na začiatku leta.

Zdravotné výhody Rozamrínu

– Rozmarínové listy obsahujú určité fyto-chemické zlúčeniny rastlinného pôvodu, ktoré sú známe tým, že pomáhajú predchádzať ochoreniam a majú zdravie podporujúce vlastnosti.

– Bylinné časti, najmä kvetinové vrcholky obsahujú fenolickú antioxidačnú kyselinu rozmarínovú, rovnako ako početné zdravotne prospešné, prchavé, éterické oleje, ako je cineol, kamfén, borneol, bornylacetát, α-pinén, atď. Tieto zlúčeniny majú protizápalové, anti-alergické, anti-hubové a anti-septické vlastnosti a spoločne majô blahodárne účinky na ľudský organizmus.

– Rozmarínové listy poskytujú len 131 kalórií na 100 gramov a neobsahujú cholesterol. Okrem živín, táto bylina obsahuje veľa pozoruhodných komponentov, ako napríklad diétna vláknina (37% DDD).

– Bylina je mimoriadne bohatá na vitamíny skupiny B-komplex, ako je napríklad kyselina listová, kyselina pantoténová, pyridoxín a riboflavín. Je jednou z bylín, ktoré obsahujú vysoké hladiny folátov, poskytuje asi 109 ug na 100 g (asi 27% DDD). Foláty sú dôležité pre syntézu DNA a pri podávaní počas obdobia tehotenstva môžu pomôcť zabrániť defektom neurálnej trubice u novorodencov.

– Rozmarín obsahuje veľmi dobré množstvo vitamínu A, 2924 IU na 100 g; asi 97% DDD. Vitamín A ma antioxidačné vlastnosti, a je nevyhnutný pre dobrý zrak. Je tiež dôležitý pre udržanie zdravej sliznice a kože. Konzumácia prírodných potravín bohatých na vitamín A pomáha telo chrániť pred rakovinou pľúc a ústnej dutiny.

– Čerstvé listy sú dobrým zdrojom antioxidantu vitamín C, ktorého obsahuje asi 22 mg na 100 g, asi 37% DDD. Vitamín je potrebný pre syntézu kolagénu v tele. Kolagén je hlavný štrukturálny proteín v tele potrebný pre zachovanie integrity ciev, kože, orgánov a kostí. Pravidelná konzumácia potravín bohatých na vitamín C, pomáha telo chrániť pred skorbutom, zvyšuje odolnosť proti infekčným činiteľom (posilňuje imunitu) a pomáha odstraňovať škodlivé, pro-zápalové voľné radikály z tela.

– Rozmarín bylinné časti, či už čerstvé alebo sušené, sú bohatým zdrojom minerálnych látok, ako je draslík, vápnik, železo, mangán, meď a horčík. Draslík je dôležitou súčasťou bunkových a telesných tekutín, ktorý pomáha kontrolovať srdcovú frekvenciu a krvný tlak. Mangán používa telo ako kofaktor pre antioxidačný enzým, superoxid dismutázu.

– Táto bylina je vynikajúcim zdrojom železa, ktorého obsahuje až 6,65 mg/100 g čerstvých listov (83% DDD). Železo je súčasťou hemoglobínu v červených krvinkách, určuje kapacitu prenosu kyslíka v krvi.

Tipy a triky v kuchyni

  • Ak je to možné, uprednostňujeme vždy čerstvý rozmarín pred sušeným. Ak použijeme sušený, je dobré posekať ho najemno, aby v hotovom pokrme nepôsobil tuho, rušivo.
  • Rozmarín používame v menších dávkach, je veľmi aromatický, mohol by prebiť ostatné chute.
  • Rozmarín udržíme čerstvý v chladničke, keď ho zabalíme do papierovej utierky, kôru pokvapkáme studenou vodou a vložíme do mikroténového vrecka. Vydrží aj dva-tri týždne. Sušený rozmarín uskladňujeme v tme a uzavretej nádobe najviac šesť mesiacov.

Vyskúšajte túto pochúťku:

Rozmarínová marináda na seitan

  • 2 ČL posekaného rozmarínu
  • 2 PL olivového oleja
  • 0,04 l omáčky tamari
  • 250g seitanu, húb alebo tofu

Zmiešame olej s rozmarínom a tamari a dobre ním potrieme tofu alebo seitan. Necháme vo zvyšku namočené asi osem hodín. Potom seitan dobre opečieme a získame tak veľmi chutné korenisté jedlo. Podávame s ryžou.

Zdroj: http://ludsketelo.sk http://zena.sme.sk


rosemary2

Rozmarín bol kedysi vysádzaný takmer pri každom dedinskom dome, pretože predstavoval vernosť, lásku a šťastie.


Súvisiace články:


Tip na knihu:

Jelena Svitko – Přírodní léčba – Recepty pro zdraví – Užitočná príručka. Dozviete sa v nej o liečbe kameňmi, o ochrannom štíte organizmu, o korení ako alternatívnom lieku aj o diagnostike chorôb z tváre, rúk a nôh. Prírodná liečba alebo naturopatia využíva vitamíny, stopové prvky a stravu. Okrem toho aplikuje množstvo ďalších metód: vodoliečbu, masáže, liečbu dotykom, aromaterapiu, liečenie hlinou…

Úryvok: Před každým jídlem rozpustíme ve sklenici vody špetku zázvoru a vypijeme 30 minut před jídlem. „Jídlo se bude lépe trávit a tělo bude vysychat,“ psala Hildegarda. V díle svaté Hiddegardy jsem našla ještě jeden zajímavý recept. Domnívala se, že zázvor působí proti nádorovým onemocněním. Ve všech svých receptech na léčení tohoto onemocnění používala zázvor. Předkládám jeden z nich. Zázvor při léčení nádorů: Vezmeme 100 g mletého zázvoru, 100 g mletých mandlí, 50 g suché měsíčku lékařského, 50 g suchého vlaštovičníku. Vše smícháme a pomeleme na prášek. Užíváme preventivně 1 lžičku třikrát denně před jídlem. Yzop lékařský – Trvalka z čeledi hluchavkovitých. Původem je ve Středomoří, dobře se jí daří i na Ukrajině. U mě na chatě už mnoho let roste velký dřevitý keř, který je každé léto obsypán množstvím aromatických květů. Když dorostou nové snítky, uřežu je, a tak během léta sklízím 2–3krát úrodu. Bylina se množí dělením trsů nebo semeny. Je mrazuvzdorný, vydrží i teplotu minus 25–30° C. Jako koření se používají mladé listy a kvetoucí vrcholky rostlin.

Pôvodná cena: 7.60 EUR, Naša cena: 6.08 EUR, Zľava: 20.00 %, Ušetríte: 1.52 EUR


 

(Prečítané 4 093 krát, 1 dnes)
 

Comments are closed.