google27eaa3905ca3fee3.html

ghee2Nemôžete klasické maslo kvôli potravinovej intolerancii na laktózu či mliečne proteíny? Riešením je pre vás zdravšia alternatíva – ghee maslo. Už naše staré babičky ho poznali a vedeli o jeho pozitívnych účinkoch na ľudský organizmus. O čo ide?

Maslo ghee je druh „čistého“ masla. Má pôvod na indickom kontinente a je dôležitou súčasťou nielen indickej kuchyne, ale často sa používa pri varení aj v južnej Ázii a na Strednom východe. Je vhodnejšie, ale najmä zdravšie ako klasické maslo kvôli množstvu blahodarných účinkov na ľudské telo.

Výhody

Ghee maslo je zložené takmer len z nasýtených tukov. Obsahuje vitamíny E, C, niacín a minerály ako sodík, draslík, vápnik, fosfor, horčík a železo a je bohatým zdrojom antioxidantov. Tak posilňuje imunitný systém. Napomáha tráveniu, keďže stimuluje vylučovanie žalúdočných štiav, zatiaľ čo klasické maslo trávenie spomaľuje. Okrem toho, že znižuje „zlý“ cholesterol, výnimočnú potravinu z neho robí vysoká koncentrácia kyseliny maslovej, ktorá spomaľuje, príp. zastavuje rast rakovinových nádorov. Nenájdete v ňom soľ ani laktózu, preto je prínosné pre tých, ktorí nemôžu jesť mliečne výrobky.

Aby toho nebolo málo, posilňuje mozog, nervovú sústavu a zlepšuje pamäť. Podporuje činnosť tkanív a flexibilitu tela a navyše, je nepostrádateľnou výživou pre pľúca, srdce a kožu.

Na čo všetko sa dá použiť?

Ghee maslo má široké využitie v kuchyni. Vďaka tomu, že má vysoký bod varu, môže sa použiť pri varení alebo pečení, ale aj vyprážaní. Skúste napr. hrianku s cesnakom opraženým na ghee. Dodá jedlám fantastickú chuť, no nezabúdajte, že menej je viac. Vďaka výraznej chuti a vône ho môžete použiť menej.

Nielen na konzumáciu je ghee maslo dobré. Dá sa použiť aj na popáleniny či rôzne iné kožné problémy. Dokonca sa považuje za jeden z najúčinnejších liekov na suchú kožu či pery. Ak si nechcete kupovať drahé pleťové krémy, ghee je skvelou náhradou! Má vynikajúce účinky na dosiahnutie krásnej a žiarivej pleti. Stačí naniesť tenkú vrstvu na pokožku, nechať chvíľu pôsobiť a potom jemne vmasírovať.

Účinný je tiež pri bolestiach ucha. Jednoducho sa vmaže dovnútra ucha a jeho okolia a po chvíli pocítite príjemnú úľavu. Dokáže odstrániť únavu, či už jeho konzumáciou alebo masážou.

Málokto vie, že ghee maslo je skutočným pokladom čo sa týka chronických bolestí kĺbov. Nepochybne je zázračným liekom na nervové choroby, neurologické problémy, bolesť hlavy, astmu, reumu, ale i na choroby očí.

Pre bábätká je zase výbornou pleťovou výživou a tonikom. Zmes medu, ghee a kandizovaného cukru by mali mamičky pripravovať pre svoje deti.

images (74)Postup prípravy ghee masla

Aj keď si ghee môžete kúpiť v niektorých obchodoch s biopotravinami, ľahko si ho pripravíte aj doma. Klasické maslo dajte do hrnca a varte 15 až 20 minút. Počas topenia uvidíte, ako sa oddeľujú jednotlivé zložky masla. Nezľaknite sa, ak bude hlasne prskať a bublať. To znamená, že sa z masla odparuje voda. Začne sa tvoriť pena, ktorú priebežne odoberajte. Ide o penu, tvorenú zmesou rôznych zložiek mlieka a vody.

Maslo ghee je vtedy hotové, keď sa odparila všetka voda a na povrchu a ostala len číra zlatá tekutina a na spodku tuhá zmes. Vtedy sa mliečne proteíny začnú zrážať do hrudiek a klesať ku dnu hrnca. Rýchlo odstavte z plameňa a preceďte. Potom skladujte v chladničke, kde vydrží ešte veľmi dlho. Dobrú chuť!

Janka

*komentár z facebooku k tomuto článku:

Vladimír Daniš – Ak robiť Ghí, tak určite nie z klasického masla ako sa píše v recepte, ale z takého ako ho robievali naši predkovia, čiže z domáceho masla vyrobeného z plnotučného mlieka. V Indii sa vyrába pravé Ghí z oveľa tučnejšieho byvolieho mlieka, takže to naše, čo pripravíme z kupovaného masla nemá s ním veľa spoločného.


Súvisiace články:


Tip na knihu:

Valerij Sineľnikov – Harmonická strava – Populárny ruský autor zostavil vynikajúcu praktickú kuchársku knihu, založenú na princípoch blahodarne pôsobiacej a veľmi chutnej vegetariánskej stravy. Dozviete sa veľa zaujímavého a dôležitého o strave i jej príprave. Zistíte, aký ste konštitučný typ (z troch možností, podľa východnej filozofie). Získate prehľadné tabuľky vhodných a nevhodných potravín, ako aj správneho kombinovania prísad pre jednotlivé typy. Objavíte veľké množstvo receptov na pomerne neznáme vynikajúce jedlá, z ktorých mnohé sú tradičné ruské.

Úryvok: Ľudia typu váta sú spravidla ušetrení nadbytočného tuku, čo zasa celý život môže trápiť typy pitta alebo kapha. Niektorí ľudia typu váta sa kvôli tomu dosť trápia, ale nedokážu pribrať. Typy váta, ktoré sú so svojou telesnou stavbou spokojné, možno nazvať šťastlivcami, pretože zostanú driečni, dokonca i keď sa budú oddávať labužníctvu. Môžu jesť všetko – mäso, tuky a cukry, a pritom sa ich váha nezmení. U niektorých ľudí typu váta sa váha predsa len vekom mení. Zhodiť nadbytočné kilogramy je pre takýchto ľudí dosť ťažké, keďže to v skutočnosti nezávisí od množstva zjedenej potravy. Pôvodnú váhu môžu dosiahnuť vyvážením princípu váta.

Pôvodná cena: 11.60 EUR, Naša cena: 10.67 EUR, Zľava: 8.00 %, Ušetríte: 0.93 EUR


 

(Prečítané 2 647 krát, 1 dnes)
 

Comments are closed.