google27eaa3905ca3fee3.html

dehydrationLeto je už tu! A my si môžme trochu v predstihu vychutnávať horúce lúče pri jazerách, kúpaliskách či pri mori. Človeku vtedy príjemne lenivo ubieha čas a ľahko sa zabúda na pravidelný pitný režim. Pravda, ľudia do seba lejú litre sladkých pestrofarebných nápojov, sem tam nejaké to pivko, alebo si zájdu na zmrzku, ale to nemá s dostatočnou hydratáciou nášho tela veľa spoločného.

Najlepším zdrojom je samozrejme čistá voda. I tu platí, že nie je voda ako voda a najlepšia je tá prírodná, nesýtená, so správnym pH, teda živá voda. Ďalším skvelým doplnkom sú ovocné a zeleninové šťavy, ktoré okrem toho, že nás zavlažujú, sú taktiež mimoriadnym zdrojom vitamínov a minerálov. A hoci v horúcich dňoch nemáme ani veľkú chuť jesť, aj tu je riešenie. Smoothies. Nielenže sú tieto nápoje zdraviu prospešné, sú aj výborným zdrojom energie, predovšetkým ak sú pripravované zo sezónnych a prírodne pestovaných plodín.

Vydavateľstvo Eugenika vydalo niekoľko kníh na túto tematiku. Dozviete sa v nich mnoho cenných a prospešných informácii, naviac vás môžu inšpirovať k úprave vlastnej životosprávy. Takže čítajte, vzdelávajte sa a ako radi prízvukujeme – nebojte sa experimentovať 🙂

Naše knihy:

——————————————————————————

Smoothies podľa chorôb – aj v češtine (Smoothies podle nemocí)

Prospešnosť zeleniny, ovocia a ďalších plodov alebo rastlín je nepochybná. Ich rôznorodou kombináciou získame skutočný koktejl zdravia, ktorý dokáže nielen dodať organizmu minerály a vitamíny, ale má aj povzbudzujúci, antioxidačný a omladzujúci vplyv. Okrem toho dokáže liečiť choroby.

Smoothie sa musí pripravovať z prírodných produktov. Nepridávajú sa žiadne konzervanty, zahusťovadlá alebo zvýrazňovače chutí.

Príprava smoothie netrvá dlho: nahádžete do mixéra nakrájanú zeleninu a/alebo ovocie, zalejete vodou a do piatich minút máte čerstvý čisto prírodný, zdravý a sýty koktail.

Vymýšľajte, skúšajte, experimentujte! Zrelé jablko a surový mladý zemiak? Prečo nie? Mrkva, pomaranč a petržlenová vňať? Pokojne! Pomaranč, čučoriedky, melón a mlieko? Zaujímavé, treba skúsiť!

Kniha obsahuje úvod do vlastností, účinkov a prípravy smoothies, popis hlavných komponentov a látok v nich obsiahnutých, no hlavne veľké množstvo receptov, prehľadne abecedne zoradených podľa konkrétnych ťažkostí a ochorení. Nech teda máte akýkoľvek problém, stačí si nalistovať, aké druhy smoothie vám pomôžu, a potom sa už s chuťou pustiť do ich konzumácie.

Vyskúšajte napríklad zužitkovať ríbezle, v lete také hojné:

Artritída:

Hrnček brusníc (môžu byť mrazené), hrsť čiernych ríbezlí (alebo šťava z čiernych ríbezlí). Odporúčané užívanie: 1 smoothie za deň.

Angína:

Polovička hrnčeka čučoriedok, hrnček moruší, 20 – 30 g nasekaného šťaveľu, polovička nastúhaného strúžika cesnaku, podľa chuti nasekané listy mäty. Odporúčané užívanie: 4 – 6 kokteilov denne.

Chrípka:

Celá rozmixovaná reďkev, ½ hrnčeka čiernych ríbezlí, 150 – 200 g zeleru, teplá voda. Odporúčané užívanie: až 6 dávok denne.

Obličkové kamene:

Hrnček višní, ½ figy, 2 paradajky, trochu čiernych ríbezlí (stačí 10 – 20 guličiek), 20 g nasekanej petržlenovej vňate a 100 g feniklu, voda. Odporúčané užívanie: až 3 krát denne.

Nespavosť:

2/3 hrnčeka čiernych ríbezlí, dva listy zeleného šalátu, 2 – 3 polievkové lyžice medu, a ak chcete nápoj redšej konzistencie, pridajte prevarenú vodu. Odporúčané užívanie: 1 – 2 dávky pred spaním a budete tvrdo spať za každých podmienok.

Co pijeme a jíme?

Náš organizmus obsahuje 80% vody, ktorú si musím stále dopĺňať. Potrebujeme len vedieť, akú kvalitu vody a aké množstvo potrebujeme.

Autor dokazuje na konkrétnych prípadoch, aké nepriaznivé následky môže ľuďom spôsobiť nedostatok vody a k čomu vedie zdanlivo nevinná zámena vody za sladké nápoje. Nájdete tu tiež informácie o striebornej, zmagnetizovanej, „živej“ a „mŕtvej“ vode, o minerálnych vodách, prírodných šťavách či džúsoch. Nechýbajú ani rady, ako preverovať kvalitu vody a ako získať čistú pitnú vodu.

V druhej časti sa hovorí o tom, čo jeme. V dnešnej dobe sú veľmi problematické takzvané GMO – geneticky modifikované potraviny. Kniha obsahuje množstvo faktov, ktoré sa týkajú produktov s GMO. Zároveň vysvetľuje, ako tieto produkty negatívne pôsobia na náš organizmus, na naše zdravie i na naše životné prostredie, ale tiež ako sa chrániť pred ich zhubným vplyvom.

Živá, mrtvá a stříbrná voda

Pamätáte sa na tento motív z mnohých starých slovanských rozprávok? Hrdinu zabili, ale jeho milá zohnala (namáhavo a dobrodružne) živú a mŕtvu vodu a vykonala nasledujúcu procedúru: najprv priložila k telu odseknutú hlavu a pokropila ju mŕtvou vodou – a hlava prirástla k telu tak, že neostalo ani stopy po rane. Potom mŕtveho pokropila živou vodou – a on ožil, ešte zdravší, mladší a krajší, ako bol predtým!

Čo ak to nie je iba rozprávka? Ale kam sa po takú vodu chodí? Naozaj sa nachádza niekde za siedmymi horami, za siedmimi dolami, strážená černokňažníkmi?

Živá a mŕtva voda je špeciálne aktivovaná voda – voda nabitá energiou. Takou vodou sa dá liečiť množstvo chorôb, pretože likviduje škodlivé látky a posilňuje obranné mechanizmy. Živú vodu si pritom môže hocikto vyrobiť aj doma!

V knihe sa podrobne popisuje, aké vlastnosti má takáto voda, pričom tieto informácie sú vedecky podložené. Uvádza sa tu návod, ako živú aj mŕtvu vodu aktivovať a ako si ju vyrobiť v domácich podmienkach. Zmieňujú sa tu viaceré metódy aktivácie vody, ako aj voda z roztopeného ľadu či dažďová voda, alebo prevarená voda – čiže vlastne čaj!

Praktická časť sa zameriava na možnosti použitia takejto vody, a to pri konkrétnych problémoch, ktoré sú tu prehľadne abecedne usporiadané.

Druhá časť publikácie sa týka vody striebornej. Striebro má totiž veľa pozoruhodných prospešných vlastností. Aj voda, ktorá obsahuje ionty striebra, má široké spektrum liečivých účinkov. Okrem toho sa vyznačuje výbornou chuťou a kvalitou. Môžeme ju s úspechom používať v bežných domácich podmienkach, v kozmetike a domácnosti, pri príprave jedál aj pri ošetrovaní rastlín.

Opäť, tak ako v prvej časti knihy, sa tu najprv podrobne pojednáva o vlastnostiach a rôznych spôsoboch prípravy striebornej vody, a potom nastupuje praktická časť. Tá sa venuje využitiu striebornej vody pri rôznych konkrétnych chorobách, a ďalej v kozmetike, v kuchyni, pri starostlivosti o rastliny a v oblasti hygieny, pretože je to dobrý dezinfekčný prostriedok.

Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

V tejto praktickej príručke sú popísané účinky a dôležité látky čerstvých ovocných aj zeleninových štiav. Hlavnú časť tvorí popis štiav z jednotlivých druhov ovocia a zeleniny, ich kombinácia pri liečbe rôznych chorôb a problémov, recepty na ich prípravu, a na záver rôzne tabuľky s obsahom významných látok.

O aké druhy štiav či aké plodiny sa teda vlastne jedná? Tu je niekoľko z nich: alfalfa, ananás, kapusta, uhorky, fenykel, ríbezle, zemiaky, šalát, cesnak, púpava, nektarinky, slivky, petržlen, rebarbora, šťaveľ, zeler, špenát…

Rybízová šťáva

Nejznámější je červený, bílý a černý rybíz. Všechny druhy obsahují 80 % vody a jsou bohaté na draslík. Červený rybíz obsahuje 11 % uhlovodanů, bílý 13 % a černý skoro 19 %. Červený rybíz má mnohem vyšší obsah kyselin. Všechny druhy jsou však užitečné, protože povzbuzují sekreci různých žláz. Rybízová šťáva je zvláště hodnotná pro ledviny a proti zánětlivým pochodům v těle. Zmírňuje mimoto zahlenění zažívacího ústrojí.

Jestliže se rybíz vaří a přidává k němu cukr, ztrácí prospěšný účinek. Používá-li se jako želé nebo marmeláda ve spojení s koncentrovanými uhlovodany nebo škrobovými výrobky, je silně kyselinotvorný.

Třešňová šťáva

Třešně obsahují 80 % vody, jsou bohaté na přírodní ovocný cukr a minerály.

Tmavé třešně jsou pro tělo užitečnější než světlé, protože obsahují větší množství hořčíku, železa a křemíku. Jsou cenné pro čištění krve a stimulují vyměšování šťáv zažívacího ústrojí a moče. Jsou účinné jako čisticí prostředek jater a ledvin.

Během sezony koupíme snadno a lacino dobré, zralé třešně a jejich šťáva chutná fantasticky.

Šťáva z melounů

Všechny druhy melounových šťáv jsou mimořádně prospěšné, zvláště jestliže se chcete podrobit postní kúře.

Obsah vody v melounech se pohybuje mezi 90 % až 93 % a je závislý na druhu melounu. Melouny jsou bohaté na sodík a poměr alkalických prvků ke kyselým je tři ku jedné.

Pro jejich močopudný účinek jsou zvláště vhodné při ledvinových poruchách. Někdy je prospěšné přidat trochu citronové šťávy, avšak nikdy cukr nebo sůl.


 Súvisiace články:


78629631


(Prečítané 1 074 krát, 1 dnes)
 

Comments are closed.