google27eaa3905ca3fee3.html

Už rastie mladá žihľava, kozonoha, hviezdica, púpava, vratič … Poďme sa spolu najesť do prírody!

Je to zelené, mladé, veľmi zdravé a výživné. Čo je to? No predsa divoké, jedlé rastlinky, ktoré sa už začali po zime vystrkovať von zo zeme. Čo zelené ste dnes mali pod zub? Ja som tento rok už jedol mladé listy žihľavy, kozonohy, hviezdice, púpavy, zádušníka, rebríčka, sedmokrásky, hluchavky, lipkavca, jahôd, vratiču, blyskáča, cesnačky, zubačky, žerušnici, kapsičky, medvedieho cesnaku… A vy?

Toto obdobie po zime bolo vždy časom očisty. Naše telo sa potrebuje zbaviť všetkých toxínov a vecí, ktoré nepotrebuje a zároveň sa potrebuje posilniť. V zime totiž nedostáva toľko vitamínov ako v lete. Ale našťastie nám láskavá príroda v tomto období ponúka svoje bohaté dary, ktorými chce nášmu telu pomôcť. Už od marca nájdeme v prírode vitamínové bomby: žihľava, kozonoha, hviezdica, púpava, rebríček, … Stačí sa len prejsť s otvorenými očami prebúdzajúcou sa prírodou.

Pŕhľava (Žihľava, Kopřiva, Urtica spp.)

Pŕhľava (Kopřiva, Urtica spp.)

Pŕhľava je asi najvýživnejšia rastlina, ktorú u nás nájdeme. Jej mladé lístočky môžeme využiť rôzne. Môžeme ju pridávať do šalátov, či smoothies. Výborná je tiež do teplej kuchyne – obohatíme ňou polievky, prívarky, omáčky na spôsob špenátu. Odporúčam vyskúšať žihľavové pesto. Mňam. Žihľava má veeeľa živín a vitamínov, posilňuje a regeneruje naše telo, očisťuje krv od toxínov. Ovplyvňuje celkové omladzovanie tela. Väčšina ľudí je veľmi prekvapená aká chutná je žihľava na surovo. Je viac spôsobom ako ju jesť, aby nás nepopŕhlila. Ja najradšej jej listy “zrolujem” a poriadne v ruke postláčam – takto bezpečne si môžeme na nej pochutnať.

Kozonoha hostcová (Bršlice kozínoha, Aegopodium podagraria)

Kozonoha hostcová (Bršlice kozínoha, Aegopodium podagraria)

Kozonoha je jedna z mojich obľúbených rastlín. V tomto období sú jej mladé listy najchutnejšie. Chutia trošku ako petržlen či zeler. Obsahuje veľa vitamínu C, K a veľa živín. Výborná je do šalátov, smoothies, polievok, na pesto, či do prívarkov. Jej využitie je skutočne pestré. Ale najlepšia je jednoducho na prechádzke priamo vonku. Kozonoha bola využívaná nielen v kuchyni, ale tiež pri liečení rôznych bolestí kĺbov, dne, či artritíde. Túto jedlú rastlinku málokto pozná, hoci rastie skoro v každej záhrade. Záhradkári by vám vedeli porozprávať ako veľmi ťažko sa jej zo záhradky zbaviť. Vy ju zo záhradky nevyhadzujte, radšej si na nej pochutnajte.

Rebríček obyčajný (Řebříček obecný, Achillea millefolium)

Rebríček obyčajný (Řebříček obecný, Achillea millefolium)

Rebríček je ďalšou zo zeme vykúkajúcou zázračnou rastlinkou. Môže nám pomôcť pri mnohých zdravotných problémoch. Jeho silu môžeme využiť aj v kuchyni. Mladé lístky pridané do šalátov, na chlebík, či do polievok posilnia a zregenerujú naše telo, pomôžu nám očistiť sa od toxínov. Rebríček je jednou z najlepších bylín na rany, tak vonkajšie ako aj vnútorné. Neoceniteľný je pri bolestiach brucha, pomáha tiež pri trávení. Jeho liečivé sily môžu využiť ženy pri bolestivej menštruácii. Rebríček celkovo regeneruje metabolizmus.

Hviezdica prostredná (Ptačinec prostřední, Stellaria media)

Hviezdica prostredná (Ptačinec prostřední, Stellaria media)

Hviezdica je najbežnejšia a zároveň najchutnejšia “burina” v záhradách a pri cestách. Nemala by chýbať v jarných šalátoch, ktorým dodá novú, divokú a veľmi zaujímavú chuť. Rád ju tiež pridávam do smoothies. Môžeme ňou ochutiť akékoľvek jedlo, či pridávať do teplých jedál – fantázii sa medze nekladú.

Blyskáč jarný (Orsej jarní, Ficaria verna)

Blyskáč jarný (Orsej jarní, Ficaria verna)

Blyskáč jarný patrí medzi prvé rastliny, ktoré vyrastú na jar. Je z neho výborný šalát, alebo prívarok na spôsob špenátu. Vhodný je na spestrenie akejkoľvek polievky. Môžeme z neho spraviť veľmi chutný jarný divoký šalát spolu s mladou žihľavou, púpavou, kozonohou, rebríčkom a cesnačkou. Jeho lístočky sú síce malé, ale väčšinou tvorí veľké “koberce” v listnatých lesoch a pri cestách, vďaka čomu sa dá ľahko nazbierať väčšie množstvo. Zbierame ho vždy pred zakvitnutím – to je v marci a začiatkom apríla – potom sa stáva rastlinka mierne jedovatou.

Blyskáč jarný (Orsej jarní, Ficaria verna) pred zakvitnutím

Púpava lekárska (Pampeliška, Taraxacum officinale) 

Púpava lekárska (Pampeliška, Taraxacum officinale)

Púpava je jedna z našich najliečivejších rastlín, ale u nás nie je veľmi ocenená. V niektorých krajinách, napr. vo Francúzsku, dokonca púpavové listy predávajú na trhu. Mladé listy aj kvety môžeme dávať do šalátov či smoothies.

Cesnak medvedí (Česnek medvědí, Allium ursinum) 

Cesnak medvedí (Česnek medvědí, Allium ursinum)

Cesnak medvedí je taktiež veľmi vzácna liečivá rastlinka. Šťastní sú tí, ktorí ju majú blízko vo svojom okolí. Ja som za ňou cestoval niekedy aj vyše hodinu. Úžasný je do šalátov, na chlebík, do omáčok, na pesto alebo kvasený.

Jahoda obyčajná (Jahodník obecný, Fragaria vesca) 

Jahoda obyčajná (Jahodník obecný, Fragaria vesca)

Listy aj kvety môžeme jesť po celý rok, samozrejme najlepšie sú na jar, tie najmladšie.

Hluchavka (Lamium spp.) 

Hluchavka (Lamium spp.)

Kvety boli bežne zo sladkého peľu „vycuciavané“ už deťmi. Listy aj kvety sú jedlé na surovo

Cesnačka lekárska (Česnáček lékařský, Alliaria petiolata)

Cesnačka lekárska (Česnáček lékařský, Alliaria petiolata)

Mladé listy sa ukazujú skoro na jar. Keď si nie ste istí, či je to ona (mladá totiž veľmi pripomína listy zádušníka, alebo si ju môžete pomýliť s hluchavkou), tak rozotrite list v ruke a ovoňajte – jej cesnaková vôňa ju prezradí. Chutí štipľavo a trošku horko – môžte ju pridávať do šalátov, robiť z nej pesto. Pri tepelnom spracovaní stráca svoju cesnakovú vôňu.

Pľúcnik lekársky (Plicník lékařský, Pulmonaria officinalis)

Pľúcnik lekársky (Plicník lékařský, Pulmonaria officinalis)

Kvety aj listy sú výborné na surovo, do šalátov či do smoothies. Keď máte šťastie a zjete kvety, na ktorých je peľ, pochopíte, prečo sa po poľsky volá miodunka (miód je po poľsky med) – mňam 🙂 V ľudovej medicíne sa sušená bylinka používa pri chorobách pľúc, odtiaľ aj ten názov pľúcnik.

Prvosienka (Prvosenka, petrklíč, Primula spp.)

Prvosienka (Prvosenka, petrklíč, Primula spp.)

Kvety môžeme jesť na surovo a vždy potešia a skrášlia každé smoothies či šalát svojou žltou farbou. Listy sú rovnako jedlé. Prvosienka tiež patrí medzi liečivé bylinky.

Sedmokráska obyčajná (Sedmikráska obecná, Bellis perennis) 

Sedmokráska obyčajná (Sedmikráska obecná, Bellis perennis)

Počul som, že 7 kvetov sedmokrásky zabezpečí telu dennú potrebu vápnika – koľko je v tom pravdy neviem, ale kvety aj listy sedmokrások sú úžasným spestrením našich jedálnych lístkov. Nájdeme ju hlavne na kosených trávnikoch, alebo na miestach, kde sa pasú zvieratá.

Fialka (Violka, Viola spp.)

Fialka (Violka, Viola spp.)

Všetky druhy fialiek majú jedlé, sladučké kvety aj listy – mňam  Keď máte šťastie a nájdete fialku voňavú, môžete pridať pár kvetov do studenej vody a nechať macerovať niekoľko hodín, či dní. Fialkový macerát chutí úžasne.

Zádušník brečtanovitý (Popenec obecný, Glechoma hederacea)

Zádušník brečtanovitý (Popenec obecný, Glechoma hederacea)

Listy aj kvety sú jedlé na surovo. Listy sú aromatické, skôr sa používa do okorenenia šalátov, smoothies alebo polievok. Zelené listy môžeme nájsť po celý rok (aj v zime pod snehom), ale samozrejme najlepšie sú mladé.

Podbeľ liečivý (Podběl lékařský, Tussilago farfara)

Podbeľ liečivý (Podběl lékařský, Tussilago farfara)

Na jar milujem mladé kvietky podbeľu, neskôr aj listy, ktoré sa ukážu až po odkvitnutí. Je to liečivá bylinka, takže tiež by sa jej nemalo jesť príliš veľa.

Cesnak (Česnek, Allium spp.)

Cesnak (Česnek, Allium spp.)

Pažítka v lese? Áno, v slovenskej flóre rastie veľa druhov cesnaku a všetky majú jedlé zelené pažítkové listy. V tomto období je najlepší, potom je už ťažšie nájsť ho.

Vratič obyčajný (Vratič obecný, Tanacetum vulgare)

Vratič obyčajný (Vratič obecný, Tanacetum vulgare)

Viacerých z vás určite prekvapil vratič v titule článku. “Veď je to jedovatá rastlina!” Áno, ale zároveň je to aj jedlá rastlina. Každá rastlina je totiž vo väčšom jedovatá. Všetko je o množstve požitého. Vratič sa používal aj v minulosti len v malých množstvách, najmä ako korenie. Je silne aromatický – mne nádherne vonia. Ale nielen kvôli svojej výraznej aróme sa pridával do jedál. Ľudia využívali aj využívajú jeho úžasné liečivé vlastnosti. Je totiž silne dezinfekčný, ničí v tele parazity, baktérie, vírusy, roztoče, plesne, huby. Je antialergický, analgetický, protidepresívny, reguluje metabolizmus. Na Slovensku sa v minulosti pridával často na jar aj do praženice. Niektoré aktívne látky sa totiž lepšie vstrebávajú s tukmi. Ako spoznať vratič skoro na jar? Keď nájdete lístok, ktorý sa vám podobá na ten vratičový a nie ste si istý či to je on, tak ho jednoducho rozotrite v rukách a ovoňajte. Ak je to vratič, tak ho spoznáte podľa vône – vratič totiž veľmi intenzívne vonia. Je to silná bylinka, neodporúča sa pre kojace mamičky a v tehotenstve môže vyvolať potraty. Pri väčšom množstve je jedovatá, na ochutenie jedál nám stačí pár lístkov.

Autor textu: Bartek Dobrodej Krzewinski


Chcete sa dozvedieť viac? Pozývam Vás na moje kurzy a víkendovky

Tuto jar budem robiť prechádzky, ukážky a ochutnávky divokých jedlých rastlín v prírode po celom Slovensku, v BA, KE, ZA, NR, BB, ZV, RK, PP, PO…

Niektoré kurzy budú mať okrem prechádzky a praktického spoznávania rastlín aj „jedlú gurmánsku časť“, kde si spolu nazbierame a spravíme z bylín zelené smoothies, či divokú nátierku.

Viac nájdete tu: https://www.facebook.com/events/421712598272796/

Prihlášky, otázky, záujem o podobné akcie alebo knižku… píšte na divokejedle@gmail.com alebo volajte 0950 455 769

Bartek Dobrodej Krzewiński


Súvisiace články:

(Prečítané 1 077 krát, 1 dnes)

Comments are closed.