google27eaa3905ca3fee3.html

Ruža šípová je v našej krajine bežný ker. Jej plody sú najväčším zdrojom vitamínu C cez zimu zo všetkých našich domácich druhov. Obsahujú až 1200 mg/100 g vitamínu C, to je 30-40 krát viac ako citrusové plody! Okrem toho obsahuje aj vitamín A, B1, B2, B6, PP, E, K, kyselinu listovú, karatonoidy, flavonoidy, organické kyseliny … .

Aj keď rastú skoro všade, nie každý vie, že je ich možné jesť rovno z kríku. Veľa ľudí sa ich bojí jesť, lebo vnútri majú ostré chĺpky, ktoré pichajú do rúk a aj jazyk. Prvýkrát, keď som to skúsil a popichal som si jazyk, som dlho rozmýšľal nad tým, že predsa musí byť spôsob ako ich je možné jesť. Áno, je to starý spôsob, ktorí viacerí poznáte, ale nie všetci ho vyskúšali, preto ho rád s vami zdieľam.

Treba zobrať plod (tak, aby sme videli vrch plodu – to je tam kde bola stopka) medzi palce, ukazováky a prostredníky oboch rúk a pomaly vytlačiť RAW lekvárik začínajúc odspodu hore. Možno to znie komplikovane, ale keď to pochopíte, je to potom veľmi jednoduché a celé to trvá sekundu 🙂 Možno to bude dobre vidno na fotke. Tak vlastne vytlačíte chutný sladkokyslý RAW lekvárik. MŇAM! Milujú ho aj deti!

Postupne som ale stretával viac a viac ľudí, ktorí len tak jedia celé šípky a vôbec ich to nepichá alebo im to nevadí. Teraz už aj ja a moja žena takto jedávame šípky 🙂 Väčšinou sa vôbec nepopicháme a keď sa to náhodou stane, veľmi rýchlo bolesť ustúpi a zabudneme na to.

Šípky nie sú len zdrojom vitamínov, ale obsahujú aj veľa minerálnych látok: sodík, draslík, vápnik, fosfor, železo, jód, fluór, mangán, meď, zinok a kopec ďalších účinných látok. Sú veľmi výživné a posilňujúce, pomáhajú doplniť vitamíny a živiny v tele, podporujú imunitu, spevňujú cievne steny, sú močopudné, protizápalové, detoxikačné. Úžasné sú pri prechladnutí a horúčke.

Šípky je možné sušiť aj na čaj, robiť z nich lekváre, zaváraniny, šťavy, sirupy, kompóty, víno, likér, tinktúry, či olej (cez maceráciu šípok v oleji, ale dá sa kúpiť aj olej priamo zo šípkových jadierok). Výborné sú aj do smoothies (po rozmixovaní nepichajú). My sme radi robili cez zimu RAW pohánkovo-šípkovú kašičku (namočiť svetlú pohánku cez noc alebo ju nechať naklíčiť a ráno rozmixovať s jabĺčkami a šípkami. Hotovo! 🙂

V bylinkovej mágii sa šípkam pripisovali rôzne skvelé vlastnosti: vraj upevňujú lásku, priateľstvo, predlžujú mladosť a priťahujú šťastie, bohatstvo a úspech. Vetvičky šípok si kedysi ľudia vkladali pod matrac, aby mali dobrý spánok. Šípky sa nosili aj ako amulet pevného zdravia a lásky.

Dnes je na západe bežné pomenovanie na veľmi liečivé jedlá “superfood” – šípky by sme mohli zaradiť do tejto skupiny. Sú to jedni z najliečivejších plodov a dúfam, že aj vy si doplníte váš jesenno-zimný jedálniček o tieto krásne, zdravé, červené plody.

Autor článku: Bartek Dobrodej Krzewiński



Chcete spoznať jedlé a liečivé rastliny vôkol nás?

Pozývam Vás na prechádzku po prírode, na ktorej Vám ukážem veľa jedlých a liečivých rastlín. Jeseň je úžasný čas na zber plodov. Poviem a ukážem Vám, aké divoké plody sa dajú zbierať na Slovensku, čo sa z nich dá spraviť, ako ich treba spracovať a ktoré sa dajú jesť na surovo. V septembri ešte stále nájdeme aj veľa liečivých bylín. Poviem tiež, pri ktorých rastlinách sa oplatí kopať, aby sme pozbierali korene. Samozrejme ukážem aj tie základné rastlinky, ktoré sú v prírode dostupné počas celého roka. Určite Vás niečím prekvapím! Prinesiem so sebou aj bukvice a žaluďový chlebík na ochutnávku …. 🙂

Kurzy trvajú cca 3-4 hodiny a budeme sa prechádzať po lúkach nad bratislavskou Dúbravkou. Budú to tri také iste kurzy – jednoducho vyberte čas kedy vám to najviac vyhovuje

Cena:
Dobrovoľný príspevok. Bežná cena za podobne akcie je 10- 30 eur za stretnutie. Vy sami sa môžete rozhodnúť, koľko chcete darovať.

Prihlášky a otázky: divokejedle@gmail.com, 0950 455 769



foto: autor článku+ https://pixabay.com/


Súvisiace články:


 

(Prečítané 411 krát, 1 dnes)
 

Comments are closed.