Pre mnohých z vás, ktorí so mnou komunikujete alebo čítate moje články som možno „odľud“. Vravím vám, že by ste sa mali zriecť sladkostí, ale aj chleba, cestovín a podobne. Prečo vám dávam tieto posolstvá? Dnes by som sa pokúsil vám to objasniť.

Zápal! Pre koho z vás je zápal príjemný? Asi pre nikoho. Priznám sa, nestretol som človeka, ktorému by zápal nenaháňal väčší alebo menší strach a obavy. Zápal je ako oheň. Dokáže sa šíriť a spáliť všetko živé. Ale čo majú koláčiky, keksíky, zmrzlinka či chlebík spoločné so zápalom?

Ak ste si všimli zápal nie je problém „zapáliť – dostať“, ale ukončiť ho. Pozrite si ľudí so sklerózou multiplex, reumou, depresiou, únavou či inými ochoreniami. Chodia po lekároch a ich stav sa neustále zhoršuje. Lekárska veda, ktorú praktizujú naši lekári, im povie, že oni sa to pokúsia spomaliť. Nič viac nevedia, ba dokonca nevedia ani to, lebo pacienti časom začnú trpieť inými chorobami, ktoré sú tiež prejavmi zápalu!

Prečo sú sacharidy pri zápale problém? To čo pomáha udržiavať zápal pri živote a držať ho v chronicite je plyn oxid dusnatý. Jeho nadmerná tvorba aktivuje zápalové reakcie a preťaženie buniek kyselinami. Toto aktivuje napr. bolesť svalov či kĺbov.

Ak zjete jedlo,ktoré rýchlo zvýši hladinu inzulínu, má to napríklad následky na beta bunky pankreasu. Tam sa tvorí inzulín. Prudké zvýšenie cukru po jedle v krvi spôsobí, že výroba energie z cukru sa spomalí. Tento fenomén je príčinou únavy ľudí po jedle. A vrátim sa k tomu pankreasu. Keď si dáte jedlo s rýchlym uvoľňovaním cukru do krvi, v bunkách sa začnú uvoľňovať enzýmy, ktoré spôsobia ich smrť. Po čase sa vyvinie diabetes a nastúpi pichanie inzulínu. (“Kim, W., Lee, J. W., Suh, Y. H. et al.: Exposure to chronic high glucose induces β-cell apoptosis through decreased interactio of glucokinase with mitochondria: down regulation of glucokinase in pancreatic β-cells. Diabetes 54 (2005) 2602 – 261″)

Ale problémom rýchlych sacharidov je aj to, že stimulujú uvoľňovanie oxidu dusnatého. Ak pozorujete že si dáte jedlo a ste unavený, je to následok pôsobenia oxidu dusnatého na váš nervový systém. Toto pôsobenie môže dokonca spustiť krátky 10-15 minútový spánok podobný kóme – je veľmi hlboký.

Ak sa ľudia chcú zbaviť zápalov je preto potrebné odstraňovať spúšťače zápalu. A jedným z nich je oxid dusnatý. A teraz vám položím otázku: je možné znížiť jeho tvorbu, keď si budem dávať zmrzlinu, zákusky, chlebík a podobne?

Ak by ste povedali človeku, čo má alergiu na mliečnu bielkovinu aby si dal kravský syr, alebo človeku čo má celiakiu aby si dal potraviny s lepkom, asi by si dotyčný zaťukal na čelo, lebo vie, že jeho stav by sa zhoršil. Lepok a mliečna bielkovina by zhoršili ich zápal. Ale podobne reaguje telo pri zápale na sacharidy. Pritiahnuté za vlasy by sa dalo povedať, že zápal je alergiou na cukor.

S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil
Andrej Medveď a jeho team
www.andrejmedved.sk
www.weltfit.sk
www.abczdravia.sk

tel. 0911 295 859…….ak máte otázku bez hanby zavolajte
andrej.medved9@gmail.com

foto: https://pixabay.com/en/cupcakes-dessert-frosting-food-690040/


Súvisiace články:


 

(Prečítané 154 krát, 8 dnes)
 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *