SEITAN – „MÄSO“ V NOVEJ KVALITE
V dnešnej dobe si ľudia konečne uvedomujú, že je potrebné starať sa o svoje zdravie. Niektorí sa väčšmi zameriavajú na ozdravenie tela, iní zasa duše alebo ducha. Ideálne je, keď sa starajú o všetky svoje „telá“ rovnako. Dobrým pomocníkom v ozdravnom procese je kvalitná strava, odľahčená od mäsitých výrobkov. Dobrá strava pozdvihne telo i ducha. Ak máte pocit, že bez mäsa to asi nezvlánete – skúste si s nami vyrobiť fantastický domáci seitan. Je oveľa lepší a bezpečnejší ako klasické mäso.
Seitan je rastlinná bielkovina z pšeničnej múky. Pripravuje sa vymývaním škrobu (lepku) z pšeničnej múky. Varí sa v silnom zeleninovom vývare spolu s riasou Kombu, sójovou omáčkou, prípadne koreninami. Obsahuje veľké množstvo kvalitnej bielkoviny, cenné minerály a vitamíny. Štruktúrou sa blíži mäsu, aj chutí ako mäso (hlavne ak je správne dochutený). Konzumáciou seitanu podporujeme elasticitu tela a pružnosť srdcového svalu. Môžeme ho konzumovať jeden – dvakrát do týždňa, doporučuje sa aj chorým ľuďom.
Seitan má veľké využitie v kuchyni. Pripravujeme ho obdobne ako mäso, (pokiaľ neberieme do úvahy vymývanie a varenie): plátky, rezance, kocky, mletá zmes. Výborne chutí na prírodno, grilovaný, pečený, vysmážaný, soté. V kuchyni je proste univerzálny a nenahraditeľný. Doma pripravený seitan chutí božsky. Ak si ho aspoň raz vyskúšate sami pripraviť – určite neobanujete. Objavíte zdroj nových kulinárskych možností a určite sa zavďačíte aj chlapom a deťom.
Spočiatku sa vám možno bude zdať príprava seitanu obtiažna. Skúste to prekonať. Výsledok stojí za to.
Prejdime teraz do kuchyne a postupujme krok za krokom podľa obrázkov:
PRÍPRAVA DOMÁCEHO SEITANU
-
Na 1 kg pšeničnej múky hladkej extra alebo špaldovej potrebujeme 0,55 l vody.
-
Múku zmiešame v miske s vodou.
-
Vypracujeme cesto – najskôr varechou.
-
Cesto vyklopíme na dosku a ručne spracujeme na bochník.
-
V miske necháme odstáť 3 – 4 hodiny (vhodné aj cez noc).
-
Do odstáteho cesta vlejeme vodu tak, aby bolo ponorené.
-
Rukami cesto vo vode premývame asi pol hodinu, aby sme vymyli lepok.
-
Počas premývania overujeme, či je cesto dostatočne pružné (špongiovité).
-
Keď je cesto dobre spracované, zlejeme z neho cez sitko vodu – obilné mlieko,
-
Mlieko necháme odstáť, aby sa pevná časť usadila na dne nádoby. Pevná časť sa dá ďalej spracovať sušením na tzv. tricenu, ktorú môžeme využiť na zahusťovanie polievok a omáčok.
-
Bezlepkový bochník preložíme na tanier (dosku) a pokrájame na menšie alebo väčšie porcie.
-
Do vriaceho zeleninového vývaru (väčšie množstvo nepokrájanej koreňovej zeleniny, plátok riasy Kombu, soli, prípadne sójovej omáčky) vkladáme postupne nakrájané porcie a varíme asi 1 hodinu.
Zeleninu varíme 20 minút, vyberieme ju z vývaru a potom ju môžeme použiť rozmixovanú na omáčku k „mäsu“.
-
Uvarený seitan vyberieme na misku.
-
Zo seitanu môžeme pripraviť výborné pokrmy na rôzny spôsob: na plátky prírodné, vysmážané, opekané, grilované, na rezance. Domáci seitan chutí vždy perfektne!
- Seitan na prírodno, varená obilovina, dusený kel s umeoctom, lisovaný šalát (reďkovka Daikon, mrkva, umeocot), naparená brokolica a cibuľová vňať, nasucho opečené sézamové semienko.
DOMÁCI SEITAN PLNENÝ (listový špenát, tavenýr, veget. párok, sušená paprika, paradajka)
Technologický postup:
1. Domáci seitan pripravíme vymývaním cesta vo vode. Uvaríme ho v zeleninovom bujóne (čerstvá koreňová zelenina, cibuľa) s pochutinami a sójovou omáčkou. (Recept v prílohe č. 1) Uvarený a vychladnutý seitan nakrájame na plátky, vložíme na olejom vymastený pekáč a potrieme kremžskou horčicou. Môžeme trochu posoliť morskou soľou.
2. Pripravíme – nakrájame suroviny na plnku: špenátový list (bez stopiek), tavenýr, vegetariánsky párok, čerstvú papriku, sušenú paradajku.
3. Suroviny postupne uložíme na plátky seitanu a preložíme. Ak je seitan dostatočne „pružný“, môžeme ho vytvarovať do rolky.
4. Zvitky naplneného seitanu potrieme slnečnicovým olejom za studena lisovaným a dáme piecť na 30 minút do studenej rúry. Pečieme pri teplote 170 stupňov.
5. Vývar, v ktorom sa varil seitan, rozmixujeme ponorným mixérom.
6. Šťavu zahustíme Gustinom (kukuričným škrobom), rozpusteným vo vode.
7. Povaríme 5 minút. Šťavou prelejeme závitok pri servírovaní.
8. Pripravíme zeleninovú oblohu, krátko naparíme alebo blanšírujeme vo vode 2 – 3 minúty
9. Priebežne uvaríme ryžu natural.
10. Podávame s ryžou natural, pšenom alebo inou prílohou, posypeme Gomashiom a ozdobíme zeleninovou oblohou podľa vlastného výberu.
DOBRÚ CHUŤ
—
Viac na http://www.dobrastrava.sk/
Inšpirácia pre vás:
Michio Kushi – Makrobiotická cesta – Kompletná príručka zdravej výživy je pomôckou pri vytváraní makrobiotického životného štýlu, založeného na filozofických princípoch rovnováhy a harmónie v súlade s prírodou. Kniha podáva základné informácie o zásadách makrobiotického stravovania a spôsobe prípravy makrobiotických pokrmov. Množstvo rád a receptov je určených tým, ktorí chcú zlepšiť svoje stravovacie návyky a tým aj celý svoj život.
Súvisiace články:
3 Responses to SEITAN – „MÄSO“ V NOVEJ KVALITE
Nájdete nás aj na facebooku:
Zaujímavá informácia pre čitateľov:
„Affinity proces“ je dôležitý nástroj, ktorý sa používa v práci Paula Ferriniho, aby ľuďom pomohol vyjadrovať sa zodpovedným a súcitným spôsobom. Ak by ste mali záujem vyskúšať si tento proces nezáväzne a zadarmo (buď osobne, alebo aj telefonicky), kontakt:
Libor Modrovský, liboreg@gmail.comPrihlásiť/Odhlásiť sa
O autorovi:
Kategórie
Chci se zeptat, když už tomu tu práci věnuji, jak se to pak skladuje? Můžu to zamrazit?
Dík
SEITAN – možnosť meditácie
My v kuchyni robíme seitan raz do týždňa z 12-tich kg múky. – na dvakrát po 6 kg. Je to práca náročná, no máme už rutinu. Domáci seitan takto pripravený spotrebujeme takmer vždy počas jedného obedu. Pripravujeme z neho jedlá na rôzny spôsob. Kvalita a chuť pripraveného jedla závisí od použitých korenín, ale aj od spôsobu technologickej prípravy – vysmážaný sietan, na prírodno, plnené závitky, seitan na spôsob kačky, fašírky, soté na rôzny spôsob. Ak nám zostane neochutený seitan, dáme ho do mrazničky (vzduchotesne uzavrieme). Môžeme ho najskôr nakrájať na plátky alebo rezance či kocky. Samozrejme, že chuť seitanu z mrazničky nie je taká, ako u čerstvo pripraveného, no je to spôsob, ako si uľahčiť prácu. Pri dobrom dochutení sa takmer nedá rozoznať, že sme použili seitan z mrazničky.
Seitan zo 6 kg múky nám zaberie čas cca 30 minút. Seitan z 1 kg múky maximálne 15 minút. Takže nie je to také strašné. A naviac – pri spracovávaní múky vlastne meditujeme a tešíme sa z toho, akú radosť opäť pripravíme našim stravníkom z hotového jedla. A ešte je dobré vedieť, že seitan posilňuje pružnosť srdcového svalu. Pohyby, ktoré vykonávame pri spracovávaní do rytmu – akoby pripomínali tlkot srdca.
Vyrábanie seitanu je veľmi príjemná aktivita, keď si uvedomíme všetky tieto príjemné atribúty.
Prajem veľa pekných momentov a dobrú chuť. Vyskúšajte:
Dobrý deň pani Gabika!
Prosím Vás, chcela by som sa Vás ešte opýtať k vareniu seitanu v základnej príprave, t.j. po vyplavení lepku a získaní obilného mlieka… Nie je varenie seitanových plátkov po dobu 1 hodiny pridlho? Mne sa to zdá veľa varenia… nestačí ho variť kratšie, t.j 20-30 minút?
Ďakujem :-).