Kuskusovo-makový koláč s Hokkaidovou polevou – vďačná pochúťka
Z tekvice Hokkaido sa dajú pripraviť najrozmanitejšie jedlá a sladkosti. Môžeme ju využiť v rôznych kombináciach so zeleninou, obilovinami i samotnú. Vhodná je na varenie, dusenie, pečenie, vysmážanie, na prípravu chutných dezertov a koláčov. Vždy nám prinesie perfektný „gurmánsky“ zážitok a okrem toho aj priaznivo pôsobí na žalúdok, slinivku, slezinu. Pre svoju sladkastú chuť je vhodná aj pre diabetikov – netreba pridávať cukor ani slad. Hokkaido je potrava, ktorá má svoje nezastupiteľné miesto v modernej kuchyni.
Dnes si z tekvice Hokkaido pripravíme polevu na makovec. Zákusok s hokkaidovou polevou výborne chutí a urobíte ním radosť malým aj veľkým. Neodmietnu ho ani ľudia, ktorí bežne nekonzumujú „zdravšie“ zákusky. Na prípravu zákusku môžeme okrem maku použiť aj orechy alebo kokos. Namiesto hokkaidovej polevy sa môže použiť aj iná poleva („čokoládová“, citrónová, jablková,…)
KORPUS:
- 0,6 l maku (nepomletého)
- 0,6 l kuskusu
- 1,8 l vody
- 0,5 dcl slnečnicového (kukuričného) oleja
- 0,3 l obilného sladu (150 g trst. cukru)
- štipka soli + ½ čajovej lyžice škorice
POLEVA:
- 2 stredne veľké tekvičky Hokkaido
- voda na uvarenie tekvice
- kukuričný škrob (množstvo podľa návodu na obale)
- 1/4 l vody na rozmiešanie škrobu,
- 0,1 l obilného sladu (100 g trst. cukru)
Papier na pečenie
KUSKUSOVO-MAKOVÝ KORPUS (MAKOVEC)
Najskôr upečieme korpus. Príprava je časovo náročnejšia. Najskôr potrebujeme asi hodinu na nabobtnanie zmesi kuskusu a maku, potom 40 minút na pečenie a napokon ďalšiu hodinu na vychladnutie. Počas pečenia si môžeme pripravovať hokkaidovú polevu, ktorá tiež musí chladnúť. Po vychladnutí polevu vylejeme na korpus a stierkou vyhladíme.
- Uvedené suché suroviny na korpus zmiešame, zalejeme vodou, sladom a olejom. Premiešame.
- Necháme odstáť asi 1 hodinu, aby sa tekutina vpila do zmesi kuskusu a maku.
- Po hodine v nádobe nezostane voda – alebo len veľmi málo.
- Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie.
- Nabobtnanú zmes preložíme na pripravený plech, rovnomerne rozotrieme.
- Dáme piecť do vyhriatej rúry pri teplote 180 stupňov na 40 – 50 minút. Teplotu a čas regulujeme podľa vlastných podmienok rúry – korpus neupečieme do tmava a sucha. Musí zostať „vlažný“.
- Vychladnutú hokkaidovú polevu vylejeme na vychladnutý korpus. Pre zvýraznenie a vylepšenie chuti môžeme povrch korpusu natrieť pikantným džemom.
- Stierkou polevu jemne rozotrieme tak, aby povrch zostal hladký.
- Necháme dobre stuhnúť.
Hotový koláč pokrájame na rovnaké diely a môžeme si popriať skutočne perfektný umelecký aj chuťový pôžitok.
HOKKAIDOVÁ POLEVA
-
Tekvicu Hokkaido umyjeme pod tečúcou vodou. Z povrchu odstránime stvrdnuté časti. Šupu neodstraňujeme – rýchlo sa uvarí alebo upečie. Tekvicu prekrojíme na polovicu, lyžičkou vyberieme dužinu s jadierkami (môžeme použiť na čaj alebo vývar, dobre vyzreté semienka necháme vysušiť a na jar môžeme vysadiť na záhon).
-
Očistenú tekvicu pokrájame na menšie časti alebo postrúhame na hrubšom strúhadle.
-
Kúsky tekvice dáme variť do vriacej vody (pridať štipku soli – soľ zvýši sladkosť). Použijeme toľko vody, aby bola tekvica ponorená. Varíme asi 30 minút. Pred dovarením pridáme obilný slad (trstinový cukor), necháme rozpustiť. Uvarené rozmixujeme ponorným mixérom na hladkú zmes.
-
V odmerke odmeriame objem tekutej zmesi. Do ¼ litra čistej vody pridáme kukuričný škrob. Množstvo škrobu prepočítame podľa návodu na obale – na pol litra vody (tekutej zmesi) dáme 50 g škrobu. Dobre premiešame. Hokkaidovú zmes prelejeme naspäť do kastrólika, pridáme rozmiešaný škrob a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Uvarenú polevu necháme vychladnúť. Musí byť dostatočne hustá, aby na korpuse stuhla.
Z hokkaidovej polevy môžeme pripraviť chutné pudingy, plnky do palaciniek, lineckých koliesok; ak je hustejšia – môže sa použiť ako plnka do kysnutých buchiet, rožtekov.
Napokon – skúste sami, čo všetko sa dá z Hokkaida vymyslieť.
JA NA HOKKAIDO NEDÁM DOPUSTIŤ!…
—
Súvisiace články:
Nájdete nás aj na facebooku:
Zaujímavá informácia pre čitateľov:
„Affinity proces“ je dôležitý nástroj, ktorý sa používa v práci Paula Ferriniho, aby ľuďom pomohol vyjadrovať sa zodpovedným a súcitným spôsobom. Ak by ste mali záujem vyskúšať si tento proces nezáväzne a zadarmo (buď osobne, alebo aj telefonicky), kontakt:
Libor Modrovský, liboreg@gmail.comPrihlásiť/Odhlásiť sa
O autorovi:
Kategórie