Kuskusovo-makový koláč s Hokkaidovou polevou – vďačná pochúťka
Z tekvice Hokkaido sa dajú pripraviť najrozmanitejšie jedlá a sladkosti. Môžeme ju využiť v rôznych kombináciach so zeleninou, obilovinami i samotnú. Vhodná je na varenie, dusenie, pečenie, vysmážanie, na prípravu chutných dezertov a koláčov. Vždy nám prinesie perfektný „gurmánsky“ zážitok a okrem toho aj priaznivo pôsobí na žalúdok, slinivku, slezinu. Pre svoju sladkastú chuť je vhodná aj pre diabetikov – netreba pridávať cukor ani slad. Hokkaido je potrava, ktorá má svoje nezastupiteľné miesto v modernej kuchyni.
Dnes si z tekvice Hokkaido pripravíme polevu na makovec. Zákusok s hokkaidovou polevou výborne chutí a urobíte ním radosť malým aj veľkým. Neodmietnu ho ani ľudia, ktorí bežne nekonzumujú „zdravšie“ zákusky. Na prípravu zákusku môžeme okrem maku použiť aj orechy alebo kokos. Namiesto hokkaidovej polevy sa môže použiť aj iná poleva („čokoládová“, citrónová, jablková,…)
KORPUS:
- 0,6 l maku (nepomletého)
- 0,6 l kuskusu
- 1,8 l vody
- 0,5 dcl slnečnicového (kukuričného) oleja
- 0,3 l obilného sladu (150 g trst. cukru)
- štipka soli + ½ čajovej lyžice škorice
POLEVA:
- 2 stredne veľké tekvičky Hokkaido
- voda na uvarenie tekvice
- kukuričný škrob (množstvo podľa návodu na obale)
- 1/4 l vody na rozmiešanie škrobu,
- 0,1 l obilného sladu (100 g trst. cukru)
Papier na pečenie
KUSKUSOVO-MAKOVÝ KORPUS (MAKOVEC)
Najskôr upečieme korpus. Príprava je časovo náročnejšia. Najskôr potrebujeme asi hodinu na nabobtnanie zmesi kuskusu a maku, potom 40 minút na pečenie a napokon ďalšiu hodinu na vychladnutie. Počas pečenia si môžeme pripravovať hokkaidovú polevu, ktorá tiež musí chladnúť. Po vychladnutí polevu vylejeme na korpus a stierkou vyhladíme.

Príprava koláča
- Uvedené suché suroviny na korpus zmiešame, zalejeme vodou, sladom a olejom. Premiešame.
- Necháme odstáť asi 1 hodinu, aby sa tekutina vpila do zmesi kuskusu a maku.
- Po hodine v nádobe nezostane voda – alebo len veľmi málo.
- Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie.
- Nabobtnanú zmes preložíme na pripravený plech, rovnomerne rozotrieme.
- Dáme piecť do vyhriatej rúry pri teplote 180 stupňov na 40 – 50 minút. Teplotu a čas regulujeme podľa vlastných podmienok rúry – korpus neupečieme do tmava a sucha. Musí zostať „vlažný“.
- Vychladnutú hokkaidovú polevu vylejeme na vychladnutý korpus. Pre zvýraznenie a vylepšenie chuti môžeme povrch korpusu natrieť pikantným džemom.
- Stierkou polevu jemne rozotrieme tak, aby povrch zostal hladký.
- Necháme dobre stuhnúť.
Hotový koláč pokrájame na rovnaké diely a môžeme si popriať skutočne perfektný umelecký aj chuťový pôžitok.
HOKKAIDOVÁ POLEVA

Príprava hokkaidovej polevy
-
Tekvicu Hokkaido umyjeme pod tečúcou vodou. Z povrchu odstránime stvrdnuté časti. Šupu neodstraňujeme – rýchlo sa uvarí alebo upečie. Tekvicu prekrojíme na polovicu, lyžičkou vyberieme dužinu s jadierkami (môžeme použiť na čaj alebo vývar, dobre vyzreté semienka necháme vysušiť a na jar môžeme vysadiť na záhon).
-
Očistenú tekvicu pokrájame na menšie časti alebo postrúhame na hrubšom strúhadle.
-
Kúsky tekvice dáme variť do vriacej vody (pridať štipku soli – soľ zvýši sladkosť). Použijeme toľko vody, aby bola tekvica ponorená. Varíme asi 30 minút. Pred dovarením pridáme obilný slad (trstinový cukor), necháme rozpustiť. Uvarené rozmixujeme ponorným mixérom na hladkú zmes.
-
V odmerke odmeriame objem tekutej zmesi. Do ¼ litra čistej vody pridáme kukuričný škrob. Množstvo škrobu prepočítame podľa návodu na obale – na pol litra vody (tekutej zmesi) dáme 50 g škrobu. Dobre premiešame. Hokkaidovú zmes prelejeme naspäť do kastrólika, pridáme rozmiešaný škrob a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Uvarenú polevu necháme vychladnúť. Musí byť dostatočne hustá, aby na korpuse stuhla.
Z hokkaidovej polevy môžeme pripraviť chutné pudingy, plnky do palaciniek, lineckých koliesok; ak je hustejšia – môže sa použiť ako plnka do kysnutých buchiet, rožtekov.
Napokon – skúste sami, čo všetko sa dá z Hokkaida vymyslieť.
JA NA HOKKAIDO NEDÁM DOPUSTIŤ!…
—
Súvisiace články:
Nájdete nás aj na facebooku:
Zaujímavá informácia pre čitateľov:
„Affinity proces“ je dôležitý nástroj, ktorý sa používa v práci Paula Ferriniho, aby ľuďom pomohol vyjadrovať sa zodpovedným a súcitným spôsobom. Ak by ste mali záujem vyskúšať si tento proces nezáväzne a zadarmo (buď osobne, alebo aj telefonicky), kontakt:
Libor Modrovský, liboreg@gmail.comKategórie
- Ako ďalej?
- Alternatívne zdroje energie
- Astrológia
- Ayurvéda a India
- Celostná medicína
- Cestovanie
- Channeling
- Čo čítam
- Deti a rodina
- Ego a vedomie
- Egypt a pyramídy
- Feng shui, Vastu a architektúra
- Filozofia a teológia
- Hravo zdravo
- Hudba a spev
- Humor
- Hypnóza a regresná terapia
- Indigové deti
- Iné dimenzie
- Jóga, Tai Chi, Qi Gong
- Karma a reinkarnácia
- Kniha týždňa
- Knihy
- Láska a vzťahy
- Liečiteľstvo
- Ľudia
- Meditácia
- Modlitba
- Moje najmilšie knihy
- Mystika
- Nezaradené
- O anjeloch
- Pedagogika po novom
- Poézia, umenie
- PR články
- Pránická strava
- Príčiny chorôb
- Psychológia
- Recenzie kníh
- Recepty zdravej kuchyne
- Rodinné konštelácie
- Rodné duchovno
- Rozhovory
- Šamanizmus
- Sexualita a tantra
- Spoločnosť
- Strava a očista
- Tao a Čína
- Tarot a veštenie
- Terapia
- Tibet
- Tip na knihu
- Tradičná čínska medicína
- Umenie života
- Veda a technika
- Video
- Záhady
- Zdravá výživa
- Zen
- Životný štýl
Autori
Prihlásiť/Odhlásiť sa
Archív
O autorovi:
Najčítanejšie články:
- Zapomeňte na plomby, raději si regenerujte zuby (204 719)
- 5 Tibeťanov – cvičenie, ktoré vás nabije energiou (174 745)
- Antiparazitiká – zoznam najsilnejších… (125 170)
- Recepty na jablkové koláče (110 645)
- Sexuální život starých Slovanů (107 010)
- Strava, ktorá ma vyliečila z rakoviny (104 751)
- Depresia – jej príčiny a liečenie (96 239)
- Rodičia vychovávajú generáciu narcistov a egomanov (89 838)
- Sóda bicarbóna všestranná pomocníčka (84 928)
- Najvýznamnejší zdroj vápnika – mak. Recept na makové mlieko (81 097)
- VŠECHNO, CO CHCETE VĚDĚT O ŠIŠINCE..A CO VÁM DOPOSUD… (75 454)
- Mumio – zázračné orientálne liečivo (75 209)
- Tohoto broučka jíme v jogurtech, sušenkách i bonbonech! (74 308)
- Kováč kostí János Olajos – Náprava chrbtice a… (72 899)
- Čo môžeme liečiť Himalájskou soľou (66 261)
- Test či ste vy, alebo niekto vo vašej rodine,… (61 540)
- Sexuální vztahy nejsou nikdy náhodné (60 164)
- MANIPULÁTOR: AKÝ JE A AKO SA PREJAVUJE? (51 988)
- ČESNEK + OCET + MED = Zázračný přírodní lék (49 427)
- Ľanový olej a ľanové semienka – skvelý zdroj… (48 687)
- Proč je potřeba nosit sukně a oblékat a svlékat je… (48 202)
- Javorová očistná kúra, alebo tiež limonádová… (47 139)
- Jak vypadá denní jídelníček Jaroslava Duška (42 361)
- Nevera je mýtus, ktorý vymysleli duševne chorí ľudia (39 620)
- Depresia – najčastejšie používané liečebné postupy (39 035)
- 5 důvodů proč chodit občas nahý (35 749)
- Bůh již nedopustí vztahy, kde by následně vznikla závislost (34 895)
- Pozor na mandle! (34 349)
- Čo o človeku hovoria jeho oči (33 096)
- Energetická očista bytu (31 767)
- Prírodný liek na rakovinu – annona šupinatá (31 554)
- NAPSAL JSEM DOPISY NA ROZLOUČENOU (31 035)
- Vedci odfotili astrálne parazity (30 923)
- Svérázný ruský mystik a jogín Porfirius Ivanov (30 531)
- TIETO LIEKY NEKOMBINUJTE (30 367)
- Magický Modrý úplněk (29 905)
- Šungit, věčný kámen zdraví, jeden z nejzáhadnějších… (28 852)
- Jarná očista pre zdravie mladosť a krásu (dajte… (28 727)
- Jak na tantrický orgasmus prakticky aneb ženská… (28 671)
- Vztahy z pohledu taoistické astrologie (28 252)
- Bylinky, koreniny a potraviny s antibiotickým účinkom (27 853)
- 7 neuveriteľných príčin únavy (27 671)
- Parazité, kteří nejvíce ovlivňují život člověka (26 810)
- Od karmického partnera k partnerovi duše… (25 923)
- Základy novej vedy – prevratná technológia… (25 712)
- E-shop Eugenika (25 680)
- Ani deň bez uhorky! (24 798)
- Neexistuje zdravá duše a nemocné tělo, tak jako… (24 022)
- Bobkový list – čistí a pomáha (23 524)
- Ako liečili mykózu naše staré mamy… (23 477)
- Jaroslav Dušek: Učíme se hovadiny (22 850)
- Podprsenky a ochablost prsou (22 750)
- Čo je to stres? (22 223)
- Jaroslav Dušek – Čtyři dohody a Pátá dohoda (21 855)
- Odblokování čaker – cvičení pana K. Sherwooda (21 664)
- Astrológ Emil Václav Havelka – Osud si vytvára… (20 428)
- Ajurvéda: Mudry – jóga prstov (20 258)
- ŽIJEME TAK, JAK PŘICHÁZÍME NA SVĚT (19 642)
- Prečo naši slovanskí predkovia nedarovali rezané kvety (18 653)
Kategórie
google27eaa3905ca3fee3.html