google27eaa3905ca3fee3.html

Ovocná štrúdľa patrí k obľúbeným pochúťkam v lete i v zime. Chutí deťom i dospelým. Pripraviť perfektnú celozrnnú ovocnú štrúdľu vôbec nie je problém – aj keď nemáme takú zručnosť ako naše mamy alebo babky. Ak budete pri jej príprave postupovať podľa obrázkov, pesvedčíte sa, že je to pravda. Namiesto náročného vyťahovania cesta po celom stole ho iba vygúľame válkom na pomúčenej utierke, naplníme plnkou a zvinieme do závinu. Na plnku môžeme použiť rôzne ovocie, ktorého je v letnom období na výber. Ovocie môžeme kombinovať s orechami, makom, kokosom. Pri príprave čisto ovocnej štrúdle nemusíme vôbec použiť cukor ani obilný slad. Ak ovocie posolíme štipkou soli, vytiahne z neho sladkosť a netreba prisládzať. Perfektná štrúdľa je z tekvice Hokkaido. Pripravuje sa obdobne ako jablková, iba nastrúhanú tekvicu najskôr trochu podusíme na panvici.

POSTUP:

Cesto na 1 závin:

1 šálku (pribl. 200-300 ml objem) špaldovej múky hladkej (vhodné je polovicu nahradiť pšeničnou múkou polohrubou – lepšie sa vaľká cesto), 1/3 šálky pohánkovej múky, 1/3 šálky slnečnicového oleja za studena lisovaného, 1 – 2 PL citrónovej šťavy, štipka morskej soli, 1/3 hrnčeka vodu (podľa potreby priliať)

Plnka:

600 g okrájaných jabĺk, 100 g umytých sušených hrozienok, štipka morskej soli, 1 ČL mletej škorice, jemné ovsené vločky.

  • Jablká umyjeme, očstíme, postrúhame na hrubom strúhadle.
  • Z uvedených surovín spracujeme ručne alebo mixérom hladké cesto – bochník.
  • Cesto opatrne vyvaľkáme na pomúčenej utierke na tenký plát o hrúbke 2 – 3 mm. Priebežne posýpame múkou.
  • Vyvaľkaný plát posypeme ovsenými vločkami tak, aby zostala aj voľná časť – na ukončenie závinu.
  • Postrúhané jablká rovnomerne navrstvíme na ovsené vločky, posypeme umytými sušenými hrozienkami, ochutíme mletou škoricou a jemne posolíme (pár zrniečok) morskou soľou.
  • Cesto po stranách zavinieme asi 1 – 2 cm, aby plnka pri pečení nevytekala.
  • Pomocou utierky cesto s plnkou opatrne rolujeme do závinu.
  • Zrolovaný závin v utierke (držíme obidve strany utierky) prenesieme a preložíme na pripravený vymastený plech. Koniec závinu je otočený smerom k plechu.
  • Pred pečením závin zľahka popicháme vidličkou, aby sa nepraskol počas pečenia.
  • Pečieme vo vyhriatej rúre 40 minút pri teplote 160 – 180 stupňov.
  • Upečený závin necháme pri izbovej teplote vychladnúť.

– Makovo-jablková štrúdľa (vhodné dosladiť obilným sladom alebo trstinovým cukrom)
– Makovo-čerešňová štrúdľa (vhodné dosladiť obilným sladom alebo trstinovým cukrom)

Príprava

Pečenie a hotová štrúdľa

Aj keď z hľadiska makrobiotiky sa nedoporučuje konzumovať obilie alebo múka v kombinácii s ovocím (prekysľuje organizmus), je štrúdľa menším zlom, ako zmrzlina alebo iné klasické sladkosti. Z obilovín je iba pšeno vhodné konzumovať s ovocím. Posedenie pri šálke dobrej obilnej kávy (napríklad Yannoh) a porcii chutnej jablkovej štrúdle dobre padne najmä v popoludňajších hodinách – aspoň hodinu po obede.

Vychutnajme si túto dobrotku, ale nezabudnime že:

  • Jablká najlepšie osviežia v lete a na jeseň v surovom stave alebo jemne blanšírované alebo podusené, v zime a na jar pečené alebo sušené.

  • Tropické ovocie, ktoré nemá pôvod v našom zemepisnom pásme, konzumujme v lete veľmi málo, v zime takmer nie.

  • Ovocie konzumovať do sedemnástej hodiny – nekombinovať so zmrzlinou
    a mliekom.

  • Ovocné šťavy sú síce chutné a lákavé, ale nášmu organizmu dodávajú jinovú (odstredivú, uvoľňujúcu) energiu, čo vo veľkých množstvách nie je prospešné.

  • Energia pečenia má jangový charakter (dostredivý, sťahujúci). V letnom období sa nedoporučuje často konzumovať pečené jedlá. Zaťažujú trávenie.

Ak máte pocit, že uvádzam veľa obmedzení, tak sa skúste presvedčiť sami.
Skúmajte, hľadajte, pochybujte. To je cesta k úspechu. Skúste sami porovnať, ako pôsobí na Váš organizmus štrúdľa, ovocie, zmrzlina, … Snažme sa obmädziť hlavne rafinovaný cukor a mlieko kravské, neskôr i obilné práškové i tekuté.


Súvisiace články:

(Prečítané 4 376 krát, 1 dnes)

Comments are closed.