google27eaa3905ca3fee3.html

O tom , že konzumácia špargle je zdraviu prospešná vie rovnako ľudové liečiteľstvo ako veda. Keďže sezóna špargle sa pomaly blíži, zapíšte si do kalendára ozdravnú špargľovú kúru, ktorá je okrem iného aj prevenciou pred nádorovými ochoreniami a vhodne môže nastúpiť po čase očisty organizmu. Špargľa sa konzumuje uvarená a rozmixovaná. Doplnením s vodou získame nápoj, ktorý si môžeme dopriať dva, tri razy denne.

Ako pôsobí špargľa na zdravie:

Kyslosť krvi: Vysoká zásaditosť tejto zázračnej šťavy je účinná pri znižovaní kyslosti krvi a pomáha čistiť tkanivá a svaly od odpadu.

Artritída a reumatizmus: Jedinečná fytochemikália v špargli, ktorá má protizápalové účinky pomáha pri úľave s artritídou a reumatizmom.

Pohyby čriev: Jedzte špargľu pravidelne pre jej mierne preháňací účinok a diétne vlákninu, ktorá pomáha rozhýbať lenivé črevá.

Rakovina: Špargľa je základný zdroj antioxidantov a glutathionu, ktoré môžu predísť obávanej rakovine.

Sivý zákal: Antioxidant a glutathion v špargli predchádzajú tvorbe sivého zákalu a iným očným problémom.

Cukrovka/Hypoglykémia: Zdravé minerály v špargľovej šťave z nej robia dôležitú potravinu pre ľudí, ktorí kontrolujú úroveň  cukru v krvi. Pozor: špargľa by nemala by byť užívaná ľuďmi s pokročilými chorobami obličiek.

Močopudná: Špargľa je úžasne močopudná zelenina a jej účinnosť je vyššia, keď sa pije.

Srdcové choroby: Pite malé množstvo špargľovej šťavy s medom 3x denne na posilnenie slabého alebo zväčšeného srdca.

Obličky: Močopudné a zásadité vlastnosti špargle pomáhajú predchádzať alebo rozpúšťať obličkové kamene. Pomáha rozbiť kyslé kryštály, ktoré sa tvoria v obličkách zo šalátov a bylín, presnejšie s kyseliny listovej. Močopudné účinky špargľovej šťavy pomáhajú pri úľave predmenštruačného nadúvania a opuchov. Horčík v tejto zázračnej šťave tiež pomáha utíšiť podráždenosť, únavu, depresie, a svalové kŕče atď.

Tehotné ženy: Vysoký obsah kyseliny listovej, vápnika a ďalších minerálov v špargli sú dôležité pri znižovaní rizika vrodených chýb a nízkej pôrodnej hmotnosti. Močopudný účinok šťavy je tiež veľmi užitočný pri znížení zadržiavania vody u tehotných žien.

POZNÁMKA: V špargli je vo veľkom množstve obsiahnutá aminokyselína zvaná aspargen, ktorá pomáha očistiť telo od odpadového materiálu. Následkom toho, niektorí ľudia vylučujú po jedení špargle páchnuci moč. Nech vám to nespôsobuje vrásky, je to dôkaz, že vaše obličky pracujú tak ako majú.

Dbajte na to, aby špargľa, ktorú si pripravíte bola vypestovaná, čo najbližšie k vášmu bydlisku, aby bola čerstvá a aby nebola predčasne zbieraná.

Špargľu si možno ľahko vypestovať doma, alebo v skleníku

Viac o pestovaní napríklad tu (po anglicky) - http://blog.betterfarm.org/2011/04/diy-asparagus.html

Špargľa (Asparagus officinalis)

(Prečítané 2 784 krát, 1 dnes)

Comments are closed.