google27eaa3905ca3fee3.html

Jedno jablko denne má regeneračné a detoxikačné účinky na náš organizmus, pôsobí ako „domáci lekár“. Skúsme ho teda zaradiť do nášho jedálnička každý deň a pozitívne účinky sa určite čoskoro dostavia.

Sladké, voňavé, šťavnaté … Jablko je jedno z najzdravších druhov ovocia. Aj napriek tomu jeho konzumácia klesá a mnohí uprednostňujú exotické ovocie. Vieme o ňom naozaj všetko?

Každý šťavnatý kúsok jablka zásobuje telo energiou, spoľahlivo uhasí smäd vďaka obsahu ovocných kyselín a dobre zasýti. Veľmi veľa výživných látok sa nachádza už v šupke, preto by sa pri konzumácii jablko nemalo šúpať.

Aké látky obsahuje jablko?

  • vodu (až 84%)
  • vlákninu, vďaka ktorej má blahodarný účinok na náš metabolizmus
  • veľa pektínu, ktorý na seba viaže škodliviny z tela a odvádzajú ich von
  • nenasýtené tuky
  • vitamín C
  • minerály: draslík, vápnik, horčík
  • rad antioxidantov, ktoré znižujú riziko ochorenia na rakovinu
  • vysoký obsah fruktózy

V ľudovom liečiteľstve sa jablko dodnes využíva ako skvelý univerzálny liek pri rôznych zdravotných ťažkostiach bolesti hlavy, závraty, poruchy trávenia, chudokrvnosť: na to všetko zaberá surové, varené, alebo pečené jablko chrípka, prechladnutie: prejde rýchlejšie ak denne zjete niekoľko surových jabĺk, osvedčilo sa pitie jablčného džúsu.

  • horúčka: teplotu zráža opäť nastrúhané jablko a jeho šťava
  • kašeľ: odvar z jabloňových kvetov upokojuje a zmierňuje záchvaty kašľa
  • zápcha: kyslé jablká podporujú činnosť čriev
  • hnačka: jesť nastrúhané jablká
  • nadváha, obezita: pitie jablčného octu spaľuje tuky, potláča pocit hladu (jablčný ocot je možné zakúpiť si hotový v obchode) popáleniny, omrzliny, nehojace sa rany, jazvy: prikladajte si čerstvú kašičku z nastrúhaných jabĺk

Liečivé účinky jabĺk prejavujúce sa po ich konzumácii znižujú krvný tlak a hladinu cholesterolu posilňujú imunitný systém, srdce a krvný obeh stabilizujú hladinu cukru v krvi podporujú trávenie blokujú tvorbu žlčníkových a obličkových kameňov povzbudivo pôsobia na nervovú sústavu chránia mozog pred Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou vďaka vysokému obsahu železa pomáhajú pri málokrvnosti pôsobia močopudne a brzdia tvorbu kyseliny močovej čistia črevá a zamedzujú množeniu škodlivých mikroorganizmov v nich posilňujú ďasná

Náš tip: Vyskúšajte skrášľujúcu pleťovú masku z jablka a medu

Jablko nadrobno nastrúhajte, pridajte lyžičku medu a natrite na tvár. Vďaka vitamínom a minerálom sa Vaša pleť vyživí a vypne. Čerstvá jablčná šťava zhydratuje a zregeneruje aj pokožku pŕs a šije.

Niekoľko osvedčených receptov na jablkové koláče:

Jablkový koláč z lístkového cesta 

1 lístkové cesto, 1 balenie okrúhlych piškót, 1 kg jabĺk, 100 g kryštálového cukru, 1 vrecúško vanilkového cukru, 1 lyžičku mletej škorice, 1 liter mlieka, 2 vrecúška vanilkového, alebo čokoládového pudingového prášku, 4 lyžice kryštálového cukru.

Lístkové cesto rozdelíme na polovice. Cesto rozvaľkáme, poukladáme naň okrúhle piškóty, na piškóty navrstvíme postrúhané jablká, posypeme cukrom, vanilkovým cukrom a škoricou. Na jablká vylejeme horúci puding pripravený z mlieka, pudingového prášku a 4 lyžíc cukru. Celé to prikryjeme rozvaľkanou druhou polovicou lístkového cesta. Pečieme v rúre vyhriatej na 200º C do ružova.

Jablkový koláč

250 g hladkej múky, 125 g masla, 1 žĺtok, asi 1,5 dl studenej vody, 1 kg jabĺk, trocha cukru. Na polevu: 2 dl sladkej smotany, 1 celé vajce, 1 bielok, 1 balíček vanilkového cukru.

Na dosku nasypeme múku, pridáme štipku soli, žĺtok, maslo pokrájané na kúsky a za postupného prilievania studenej vody vypracujeme cesto. Sformujeme ho do gule a dáme asi na 30 minút odstáť. Cesto rozvaľkáme na takú veľkosť, aby plát pokryl dno i boky formy. Uložíme ho do vymastenej a múkou vysypanej formy a popicháme vidličkou. Na cesto poukladáme očistené a tenké mesiačiky pokrájané jablká a vložíme piecť do rúry asi na 80 % výkonu. Po približne 30 minútach jablká zalejeme so smotanou rozmiešanou s vajíčkom a vanilkovým cukrom. Ešte chvíľu dopečieme.

Jablkový závin

280 g hladkej múky, 80 g masla, 1 biely jogurt, štipku soli. Na plnku: 1 kg jabĺk, vrecúško vanilkového cukru, trochu škorice, 4 hrste kryštálového cukru.

Múku, rozpustené maslo, jogurt a štipku soli zmiešame a vypracujeme na hladké cesto. Cesto rozdelíme na 2 časti. Jednu časť natenko vyvaľkáme na pomúčenej doske, pokvapkáme rozpusteným maslom, posypeme postrúhanými, vytlačenými jablkami, vanilkovým cukrom, kryštálovým cukrom, škoricou a opäť pokvapkáme rozpusteným maslom. Opatrne skrútime do závinu a položíme na plech vymastený olejom. Obdobne pripravíme závin z druhej časti cesta. Potrieme maslom a pečieme vo vyhriatej rúre.

Jablčník

Štyri vajcia, 400 g cukru, hrsť orechov, lyžicu kakaa, prášok do pečiva, 300 g výberovej múky, 400 g postrúhaných jabĺk.

Vajcia vymiešame s cukrom, primiešame kakao, orechy, prášok do pečiva, múku a jablká. Dobre vymiešanú hmotu vylejem na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme v rúre 15 až 20 minút. Na hotový koláč môžeme dať čokoládovú polevu

Jablčník lenivej gazdinej

3 šálky hrubej múky, 2 šálky cukru, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva, 1 Palmarin, 1 kg postrúhaných jabĺk.

Zmiešame múku, cukor, vanilkový cukor a prášok do pečiva. Pekáč vymastíme Palmarinom, nasypeme doň l/3 zmesi, posypeme jablkami, škoricovým cukrom strúhankou. Zopakujeme múkovú zmes, jablká, škoricový cukor, strúhanku a opäť múkovú zmes. Nakoniec to celé polejeme roztopeným Palmarinom. Dáme zapiecť na 40 minút do vyhriatej rúry.

Jablkový koláč z lístkového cesta

1 lístkové cesto, 1 balenie okrúhlych piškót, 1 kg jabĺk, 100 g kryštálového cukru, 1 vrecúško vanilkového cukru, 1 lyžičku mletej škorice, 1 liter mlieka, 2 vrecúška vanilkového, alebo čokoládového pudingového prášku, 4 lyžice kryštálového cukru.

Lístkové cesto rozdelíme na polovice. Cesto rozvaľkáme, poukladáme naň okrúhle piškóty, na piškóty navrstvíme postrúhané jablká, posypeme cukrom, vanilkovým cukrom a škoricou. Na jablká vylejeme horúci puding pripravený z mlieka, pudingového prášku a 4 lyžíc cukru. Celé to prikryjeme rozvaľkanou druhou polovicou lístkového cesta. Pečieme v rúre vyhriatej na 200º C do ružova.


Ďalší skvelý recept aj s detailným foto-postupom: 

Varíme Hravo-Zdravo: Ovocná štrúdľa ako od babičky



Súvisiace články:


 

(Prečítané 5 146 krát, 1 dnes)
 

4 Responses to Zázrak menom jablko. Viete o ňom všetko?

  1. mili píše:

    Sonja , vieš o tom že za posledných 15 rokov klesol počet výživných látok v ovocí a zelenine o 80 percent ???
    Sú o tom štúdie a články , treba preštudovať a preveriť. Sú na to už aj technológie ktoré dokážu zistiť koľko tá ktorá zelenina,ovocie obsahuje . Mám pocit že čítam článok s roku 1985 . Nepíšem to v zlom , ale mám pocit že je to zavádzajúce . Je to smutné ale je to fakt . Keď vidím že za sezónu je použitých 25 až 30 postrekov , nečakajme zázraky . Veď ani chudákovi červíkovi to nechutí :-))))

    • Nevšedko píše:

      Iste máte pravdu. Záleži však od každého z nás od akého zdroja si zeleninu a ovocie kupuje. Veď aj keď nemáte prístup k domácim plodom, dá sa ľahko objednávať cez internet z bio-fariem. Taktiež na klasických trhoviskách zvyknú mať sezónne a kvalitné potraviny. Ponuka nie je až taká zlá, záleži na nás aký sme všímavý k svetu okolo. Pekný deň Vám prajem.

  2. mili píše:

    Nevšedko , beriem . Zelenina na našich trhoviskách z 90 percent pochádza s veľkoskladov. Budapešť a Poľsko . Žijem na južnom slovensku , čo sa tu pestovalo zeleniny pre pár rokmi …. niečo neuveriteľné . Teraz „fóliaši“ ľudovo nazývaný 🙂 všetko rozobrali a ostala nepatrná čiastočka toho čo bolo . Známa si kúpila na začiatku sezóny rajčiny , po zjedení troch kusov skončila v nemocnici . Opuchla jej celá hlava .
    Ďalšia vec je chemtrails . Tomu je jedno či je to biofarma alebo nie . Ďalšia vec je že zem je vyčerpaná , už sa nehnojí trusom z maštalí , lebo aj tie sme si dokázali zničiť . Používajú sa umelé hnojivá . Pestujete alebo pestovali ste voľakedy ??? ja vidím rozdiely . Keď neprihnojíte , nenarastie . Asi najlepšie bude odtrhnúť jablko , v ktorom je dierka po červíkovi – Rakúšania práve tieto nazývajú BIO 🙂 , máte istotu že tam je toho bordelu najmenej . A červík zas ostane hladný 🙂 Pekný deň

  3. Maria Michalicova píše:

    velmi pekne rozpisane dakujem za dobru a spolahlivu radu co a ako spracovat sezonne ovocie