Zápal ďasien nie je len estetický problém
Sú ľudia ktorý ranné čistenie zubov prežívajú ako nočnú moru. Bolesť zubov a ďasien a potoky krvi vytvárajú veľmi nepríjemný pocit. Ale to nie je všetko. Zápach krvi v ústach cítiť niekedy i po celý deň.
Ak sa to týka aj vás, tak ste už pravdepodobne skúšali všetko možné aj nemožné, ale dosiaľ bez úspechu. A doktor vám už sto krát povedal, že sa s tým nič nedá urobiť a tak to musíte vydržať. Ešte vám oznámil, že ak vám tie hýbajúce zuby jedného dňa vypadnú môžete si potom vybrať nové zuby aké len chcete.
Ale je to naozaj tak?
Dentisti vám hovoria, že k infekcii nemusí prísť ak si stále a poctivo čistíte zuby smerom od ďasien a to s jemnou zubnou kefkou. A nezabudnite si očistiť priestor medzi zubami. Ak porušíte tieto pravidlá všetko sa vráti do pôvodného stavu, t.j. zlého stavu.
A taktiež tvrdia, že sa musí rozlišovať krvácanie z ďasien kvôli nehygiene a krvácania počas puberty, menopauzy alebo predmenštruačného obdobia. V takomto prípade sú na vine hormóny.
Tehotné ženy môžu s krvácaním ďasien začať okolo tretieho mesiaca až do ôsmeho mesiaca tehotenstva. Ale tu nachádzame ešte niečo deprimujúce. Kvôli nepoznaniu pravej príčiny krvácania zo strany medicíny, niektorým ženám počas tehotenstva vypadajú zdravé zuby ako aj tie čo boli pokazené. Pomyslime si len, aký to strašný vplyv môže mať na ešte nenarodené dieťa!
Musí to tak byť? Nemusí. Tak kde je pravda?
Príklad z praxe
Človek okolo 50tky potichu sedí oproti mne na pohovke. Dokončím vyšetrenie a opatrne ho upozorňujem, že musí viac pozornosti venovať zubom, lebo všetky parametre na to ukazujú. Na to dotyčný pán otvára ústa a ukazuje mi veľmi pohyblivé a poškodené zuby posadené v červených „ohryzených“ otvoroch. Pohľad to veru nebol veľmi príjemný.
Upozornil som ho, že ak sa bude držať mojich odporučení môže počítať, že si zachráni aspoň polovicu zubov. Po 4 mesiacoch práce mu zostali všetky zuby a ani jeden zub sa nekýval. Takéto prípady, len s menej katastrofálnym stavom zubov mávam pravidelne. Väčšinou sa to dobre končí. Ľudia musia mať len silný motív pre uzdravenie.
Najčastejšie chyby, ktoré spôsobujú zápal ďasien
Od malička vyrastáme v prostredí, kde sa náš každodenný jedálniček skladá predovšetkým z obilnín a najviac je zastúpená pšenica. K tomu sa pridá mäso alebo nejaká druhá bielkovina.
Počas jedla sa najčastejšie pohostíme vínkom, kolou a po jedle ide samozrejme čierna káva, koláčiky, zmrzlina atď. Pokiaľ sa počas jedla rozprávame, zabúdame že potrebujeme každé sústo dobre požuvať, lebo to je v skutočnosti polovica trávenie.
Ešte treba dodať, že príliš teplé a príliš studené jedlá sú zlí spojenci dobrému tráveniu. Myslím si, že neuveriteľné malý pozor dávame na vodu, ktorú pijeme z rôznych nepreverených zdrojov. Ta voda môže obsahovať bezpočetné množstvo malých i veľkých parazitov, mikróbov, vírusov atď. v skrytej forme, ktorá môže neskôr v našom tele v nejakom okamihu urobiť pravý chaos.
Si to čo ješ
Zvykom je vravieť, že povedz mi čo ješ a poviem ti kto si. Toto príslovie napriek tomu, že nie je pravdivé prežilo veľa rokov. Si to, čo sa absorbuje /ak sa správne absorbuje/.
My dnes vieme, že trávenie začína ešte v ústach a samozrejme pokračuje ďalej do orgánov na trávenie. Aby sa všetko pojedené rozložilo potrebné sú nám šťavy žalúdka, pankreasu a žlčníka. Teraz si spomeňme naše stravovacie návyky, keď pijeme tekutinu počas a po jedle.
Pitím tekutiny počas a po jedle si rozrieďujeme naše šťavy na trávenie a najviac žalúdočnú kyselinu. V tejto žalúdočnej kyseline plávajú enzýmy ktoré rozkladajú to čo sme pojedli od zložených na menej zložené časti.
Ak je žalúdočná kyselina rozriedená, enzýmy prestávajú rozkladať bielkoviny a vtedy dochádza k poškodeniu procesu rozkladania bielkovín. Netreba dlho čakať na problémy so žalúdkom a na objavenie sa alergií.
A ak vieme, ako sa žalúdok podľa TČM (tradičnej čínskej medicíny) prejavuje v ústach, nie je prekvapivý ani začiatok gingivitisa t.j. zápalu ďasien. A pozrime sa prečo.
Dôsledok je, že takto rozriedená kyselina nie je viac schopná zabiť baktérie, vírusy a druhé parazity ako v našom tele, tak aj v strave ktorú prijímame. V prípade ak nemáme dostatočnú žalúdočnú kyselinu znižuje sa množstvo minerálov v tele, čo značí aj zlý stav zubov, zlý stav ďasien i mnoho ďalšieho.
Ako riešiť problém krvácania ďasien?
Každopádne neriešte tento problém na vlastnú päsť, poraďte sa skúseným odborníkom. Tu nehovorím len o nedostatku dobrej žalúdočnej kyseliny, v ktorej musí byť viac pepsínu ináč sa veci ešte komplikujú parazitmi. Myslím tým na všetko čo ohrozuje telo.
Odborník vám na základe metabolického testu určí, ktorému metabolickému typu patríte a na základe toho vám určí váš jedálniček. Potom predpíše ďalšie metódy ako napr. meranie teplôt na 8 bodoch tela. Získané hodnoty použijeme na reguláciu teplôt tela. Potom treba určiť koľko kapsúl dobrej žalúdočnej kyseliny potrebujete pred jedlom, pokiaľ túto kyselinu v dostatočnom množstve nezačne telo tvoriť samo.
Vodu pijeme najlepšie cca 30 min pred jedlom aby sa včas dostala do krvi a po jedle treba čakať jednu a pol hodinu. Dobrú žalúdočnú kyselinu s pepsínom vypijete tesne pred jedlom s vodou alebo po druhom súste.
Po jedle si je osoba povinná umyť zuby s mäkkou zubnou kefkou a s niťou na zuby vyčistiť medzizubný priestor. Práve to je kľúčový moment celého liečenia. Niektorí autori odporúčajú umývať zuby namiesto zubnej pasty hlineným prachom. Ak s tým klient súhlasí, odporúčam zelenú vulkanickú hlinu s chitozanom známu pod menom Alosan.
Ďalej osoba, ktorej krvácajú ďasná musí premieľať 19 minút v ústach olej s oreganom 2-3 krát denne. Treba povedať , že práve doba premieľania v ústach je dôležitá v procese liečenia krvácania ďasien, ako aj oreganový olej, ktorý musí mať 80% účinnej zložky zvanej karvakrol. Olej treba následne nevyhnutne vypľuť a vypláchnuť si ústa čistou vodou.
Ešte raz hovorím, že sa samoliečba krvácajúcich ďasien neodporúča. Naozaj je potrebná konzultácia s odborníkom kvôli rôznym možným komplikáciám. V ťažkých prípadoch odporúčam spolu z hore uvedeným olejovo – proteínovú terapiu známu ako terapia Dr. Budwigovej.
Upozornenie: Kedy sa nesmie užívať žalúdočná kyselina
Žalúdočná kyselina sa neodporúča užívať (alebo sa smie užívať so zvýšenou opatrnosťou) počas užívania liekov, ktoré poškodzujú žalúdočnú stenu, alebo majú v príbalovom letáku uvedené vedľajšie účinky ako prekyslenie žalúdka, alebo tvorba vredov žalúdka. K takýmto medikamentom patria nesteroidné lieky proti zápalom a bolestiam (NSAID), ako ibuprofen, aspirín a lieky ako anacín, bufferín, kortizón, midol, indometacín a pod. Kapsula sa musí prehltnúť celá a nesmie sa rozžuť, keďže žalúdočná kyselina narúša zubnú sklovinu. Žalúdočná kyselina sa nesmie užívať ak je už diagnostikovaný akýkoľvek žalúdočný vred.
—
Buďte mi zdravý
V prípade otázok som vám k dispozícii subotic@mchat.sk
Súvisiace články:
Tip na knihu:
Barbara Temelie – Kuchařka podle pěti elementů – Skvelá príručka pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o zdravú výživu, ako aj o čínsku medicínu. V prvom rade tu nájdete množstvo receptov, rozdelených takto: čínska ryžová kaša, ranné jedlá (pikantné a sladké), jedlá z obilia, vegetariánske polievky, šaláty a dipy, zeleninové jedlá, jedlá z tofu, vegetariánske jedlá zo strukovín, ázijské orechové omáčky k zelenine aj mäsu, mäso, ryby, sladké jedlá, koláče, chlieb, nápoje (najmä čaje, ale aj iné). Nna konci každého receptu sa uvádza liečivé pôsobenie daného jedla a odporúčania v súlade s princípmi tradičnej čínskej medicíny. Ďalšie kapitoly: Čo je to choroba? Tepelné pôsobenie potravín. Päť elementov. Chute. Varenie v súlade s ročným obdobím. 21 pravidiel stráviteľnosti. Prílohou knihy je prehľadný plagát a abecedný zoznam potravín, kde sa uvádza, k akému prvku potravina patrí a aký má tepelný účinok.
“Největší část stravy, kterou jíme v rámci vyvážené výživy, je termicky neutrální, osvěžující nebo teplá; na rozdíl od teplých potravin, které se vyskytují v minimálním objemu a jež vzhledem k jejich silnému účinku používáme v omezeném množství. Kombinaci potravin třech středních působení využíváme po celý rok.”
Pôvodná cena: 13.20 EUR, Naša cena: 11.88 EUR, Zľava: 10.00 %, Ušetríte: 1.32 EUR
Nájdete nás aj na facebooku:
Zaujímavá informácia pre čitateľov:
„Affinity proces“ je dôležitý nástroj, ktorý sa používa v práci Paula Ferriniho, aby ľuďom pomohol vyjadrovať sa zodpovedným a súcitným spôsobom. Ak by ste mali záujem vyskúšať si tento proces nezáväzne a zadarmo (buď osobne, alebo aj telefonicky), kontakt:
Libor Modrovský, liboreg@gmail.comPrihlásiť/Odhlásiť sa
O autorovi:
Kategórie