google27eaa3905ca3fee3.html

Vždy, keď hovorím o olivovom oleji, spomeniem si na jeden z viacerých mýtov o vzniku olivového stromu. Grécka mytológia vraví, že sa boh mora Poseidon a bohyňa múdrosti Pallas Aténa veľmi pochytili kvôli tomu, koho bude jedna z Gréckych oblastí, Atika. Zeus vidiac, že hrozí nová vojna bohov, navrhol, že víťaz bude ten, kto dá obyvateľom tohto územia najvzácnejší dar a dostane patronát nad územím.

Na to Poseidon udrel žezlom o zem a v tej chvíli sa objavil veľký prameň s vodou a podľa niektorých mytológií aj veľmi rýchly kôň. Aténa vrhla svoju kopiju a z nej vyrástol olivový strom. Vtedy Zeus rozhodol o Aténinom víťazstve. Na mieste, kde padla kopija, je postavená Akropola a Partenón. Odvtedy sa stala Pallas Aténa patrónkou mesta Atény. Podľa zápisu, ten, kto by zničil alebo poškodil Aténine olivové stromy, bol by odsúdený do vyhnanstva, alebo by mu zobrali celý majetok, alebo ho odsúdili na smrť. Tento mýtus nám zapísal filozof Kalimah ešte 300 rokov pred Kristom. To bol mýtus, ale dejiny nás učia úplne inak. Oliva nepochádza z Grécka, ale zo Sýrie a Palestíny, odkiaľ ju obchodníci a neskôr Feničania a Egypťania šírili po celom Mediteránne. Treba povedať, že aj ostatné krajiny majú svoje mýty o vzniku olivového stromu.

V Izraeli sú zistené pozostatky olivového stromu staré 45 tis. rokov. Vierohodné pramene tvrdia, že oliva sa používala ako jedlo už pred 8 tis. rokmi a jej prvé ozajstné pestovanie sa začalo už pred 5 tis. rokmi.

Prvé písané dôkazy o existencii olivy sú nájdené v Hamurabijevom zákonníku 1800 r. pred Kristom, ktorý v 282 odstavcoch hovoril o olive a predaji olivového oleja. Keď preskočíme Herkula a Odysea, ktorí zručne využívali olivové koly a pozrieme sa na rímskych úspešných vojvodcov a olympijských víťazov s olivovým konárikom na hlave, spomenieme si aj na holubicu, ktorá nosila olivový konárik ako znak zmierenia boha a ľudí po potope a nakoniec sa dostaneme do poslednej Ježišovej noci na Olivovej hore. Jeho kríž bol z olivového dreva a bol pomazaný olivovým olejom. Aj dnes je olivový konárik symbolom UN.

Staré národy využívali olivový olej, list aj drevo. Ťažko mi je zbaviť sa dojmu, že sa myseľ vtedajších lekárov o liečení rakoviny prsníkov u žien ešte aj dnes vcelku uznáva. Aj oni pochopili, že ženy, ktoré od ostychu nechali malú hrčku v prsníku rozviť do veľkej, mali veľmi malú šancu sa vyliečiť (upozorňujem na skutočnosť, že aj v tejto dobe existovala rakovina, čo znamená, že pôvod rakoviny je inde, ako si to veľa vedcov predstavuje). Zvlášť zdôrazňovali, že sa táto choroba nedá vyliečiť, keď sa rozšíri na lymfu v podpazuší. Žiaľ, tu sa dodnes nič nezmenilo. Ešte v tej dobe lekári radili mladým ženám, aby si pravidelne kontrolovali prsníky a pri prvom príznaku zmeny požiadali o pomoc, lebo vtedy je ešte vždy možnosť intervencie s veľmi priaznivými výsledkami. Aby sa zabránilo ochoreniu na rakovinu prsníka, Galen (grécky lekár) odporúčal ženám, aby používali olivový olej v strave, aby ho pili aj zvlášť a tiež si pravidelne denne natierali olivovým olejom prsníky.

Ďalej učil, že sa rakovina prsníka najviac objavuje u melancholických žien. Samozrejme, Gréci nezabudli ani na mandlový olej, o ktorom hovorili, že sa výnimočne dobre stará o zdravie a kvalitu pokožky a zvlášť má dobrý vplyv na zdravotný stav a pevnosť prsníkov.

V Chorvátsku organizovali stretnutie degustácie olivového oleja a zvíťazil olej s najhoršími vlastnosťami, ale zato svetlej far-by a chutný na vypitie. Jedným slovom, zvíťazilo smetie, ktoré nemalo nič spoločné s kvalitným olivovým olejom. A prečo je to tak? Roky sme v Chorvátsku kupovali v obchodoch poslednú kvalitu a počas týchto rokov sme si na túto kvalitu zvykli. Samozrejme, keď sme ochutnali originálny extra virgin olej, pálil nás na jazyku a v krku, akoby nás niečo škrtilo. Takýto olej sme považovali za nebezpečný, nechutný a nechceli sme ho kupovať a konzumovať. A práve táto horkosť, ktorá sa rozplynie na koreni nášho jazyka a vojde až do krku, je najcharakteristickejšou vlastnosťou kvalitného extra virgin olivového oleja. Len takýto olej môžeme používať na medicínske a kozmetické účely a očakávať výbor né výsledky. Takýto olej môžete používať pri zápche, zarastaní rán, popáleninách a hematómoch.

V našom Centre ČTM využívame cielene upravený olej pri očiste pečene, žlčníka, žalúdka a čriev. Samozrejme, takýto olej odporúčame dámam na pestovanie svojej pokožky, tváre krku a prsníkov. Je to vynikajúca a jednoduchá prírodná kozmetika, na ktorú je veľmi málo ľudí alergických. Upozorňujem, že sa na takomto oleji pripravujú aj rezne aj zemiaky aj ostatná zelenina podľa vášho životného štýlu a chuti. Takýto kvalitný olej vydrží určitú dobu teplotu nad 200°C bez akejkoľvek zmeny kvality. Samozrejme, ani jeden dobrý šalát nemôže byť bez kvalitného olivového oleja. Dobrý olivový olej nemusí byť vždy drahý, ale zlý je drahý, aj keď je lacný.

Čo je dôležité pri kúpe olivového oleja? Pozrite sa na etiketu, na ktorej musí byť napísané, že má voľných mastných kyselín do 1%. Kupujte iba takýto olej. Prednosť dávajte vždy gréckym olejom. Ak nás neklamú, To je To.

*

Dr.Ac. Boris Subotič

Viac tu: http://www.subotic.sk/index2.php

*

Letná akcia v eshope www.eugenika.sk:

Zdravá výživa na základe osvedčených princípov – podľa piatich elementov! – Prehľadný farebný plagát (30 x 60 cm) s abecedným zoznamom potravín, kde sa uvádza, k akému prvku potravina patrí a aký má tepelný účinok. Elementy drevo, oheň, zem, kov, voda. V každom z nich deľba na horúce, teplé, neutrálne, osviežujúce a studené. Druhy potravín: mäso/ryby, mliečne výrobky, korenie, nápoje, obilie, strukoviny, ovocie, zelenina, bylinky/korenie, oleje, orechy/semená, sladidlá.

Pôvodná cena: 0.70 EURNaša cena: 0.63 EUR Zľava: 10.00 % Ušetríte: 0.07 EUR

Odporúčané knihy:

Barbara Temelie – Výživa podle pěti elementů  (s tým istým priloženým plagátom) – Praktické rady a odporúčania, na základe ktorých môžete prostredníctvom stravy dosiahnuť fyzickú aj psychickú rovnováhu, čo znamená mimo iné aj prevenciu proti chorobám, prípadne doplnok liečebného procesu. Autorka opisuje prejavy nerovnováhy energií jin a jang. Chce upozorniť na určité princípy a zákonitosti, ktoré majú svoje opodstatnenie. Mnohí z nás už vedia, že celý vesmír, a teda aj náš vlastný organizmus, funguje na princípe vzájomnej rovnováhy dvoch energií – jin a jang. Strava a spôsob jej úpravy výrazne vplýva na rovnováhu týchto energií v našom tele. Vaša celodenná vitalita a nálada bude závisieť od toho, čo si dáte na raňajky, alebo čím si zaťažíte organizmus počas dňa. Aj keď sa asi nedá prejsť na tento výživový systém naraz, určite každého pri čítaní napadnú aspoň drobné zmeny, ktoré by sa mohli objaviť vo vašom jedálnom lístku. A malé zmeny sú vždy základom veľkých zmien. Táto kniha vám k nim určite dopomôže. Po jej prečítaní v sebe pocítite novú silu a chuť cielene sa postarať o svoje zdravie.

Pôvodná cena: 7.60 EUR, Naša cena: 6.46 EUR, Zľava: 15.00 %, Ušetríte: 1.14 EUR

 +

Barbara Temelie, Beatrice Trebuth – Kuchařka podle pěti elementů (s tým istým priloženým plagátom) – Skvelá príručka pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o zdravú výživu, ako aj o čínsku medicínu. V prvom rade tu nájdete množstvo receptov (vrátane pikantných ranných pokrmov a slávnej čínskej ryžovej kaše congee). Na konci každého receptu sa uvádza liečivé pôsobenie daného jedla a odporúčania v súlade s princípmi tradičnej čínskej medicíny a dietetiky, a to na základe dlhoročných skúseností z poradenskej praxe s osobami chorými aj zdravými.

Pôvodná cena: 11.55 EUR, Naša cena: 9.24 EUR, Zľava: 20.00 %, Ušetríte: 2.31 EUR

*

Súvisiaci článok:

Ľanový olej a ľanové semienka – skvelý zdroj omega-3 kyselín

Zdravý mozek

*

(Prečítané 3 575 krát, 1 dnes)

Comments are closed.