Jedného dňa sa ma priateľka nečakane spýtala, či by som zjedla vlastnú placentu. Práve som do seba tlačila párok v rožku a skoro som ho …

„No , naozaj máš niekedy nevhodné žarty.“ osopila som sa na ňu. Ona mi začala vysvetľovať, že naša spoločná známa, o generáciu mladšia ako my, dostala v zahraničí pri pôrode ponuku, že si môže vziať domov placentu, aby ju mohla neskôr skonzumovať. Nuž, pekná kanibalčina, pomyslela som si a vypustila som z hlavy tento príbeh. Večer mi to však nedalo. Škriatok zvedavosti ma poháňal.

Začala som surfovať po internete a zistila som, že si niekoľko českých žien vymieňalo skúsenosti s mrazenou placentou. Zatiaľ si písali iba o tom, ako sa zbaviť placenty zamrazenej v rôznych igelitových vrecúškach, ležiacej niekoľko rokov v mrazničke. Zväčša skonštatovali, že ju zahrabú na záhrade pod strom. Chvála Bohu, vravím si. Nechutné, ale lepšie ako jedenie… S narastajúcou nocou a stovkami informácií som sa natoľko vžila do problému, že som sa už vôbec nepohoršovala nad tým, že Kim Kardashian sa na odporúčanie svojho gynekológa napokon rozhodla zjesť svoju placentu, aby nabrala sily, menej krvácala a zachovala si dlhšie mladosť. Rovnako som našla mená ďalších a ďalších mladých hollywoodskych matiek, ktoré si odniesli z nemocnice okrem bábätka aj placentu. Keďže som dosť ostražitá, keď sa niečo propaguje cez Hollywood, hľadala som ďalej. Samozrejme očakávala som jednoznačné odmietnutie, ba zosmiešnenie. Tak to vo svete mediálnych manipulácií chodí. Je to oblasť, v ktorej som profík a tak ma celkom potešilo, že som sa nemýlila.

V americkej televíznej šou v čase placenta boomu vysvetlila odborníčka na výživu z londýnskej nemocnice St George Catherine Collinsová herečke January Jonesovej, že: „Nutrične sa nedá pojedaním vlastnej placenty nič získať. Možno isté množstvo železa, ale to sa dá ľahko nahradiť z iných jedál alebo výživových doplnkov. Z placenty získate iba nechutné látky a toxíny, ktorým placenta bránila dostať sa do tela vášho dieťaťa.“ Toto ostré odmietnutie ma povzbudilo. Vedela som, že niečo na tom bude. Skúmať treba, kým z toho nebude veľký biznis. (Dá sa očakávať, že to dlho nepotrvá. Vyjdú zo dve knihy jedna za a jedna proti a spustí sa lavína). Dúfajme, že diskusia bude výživnejšia ako v tejto TV-šou. Tu hovorila jedna o koze a druhá o voze.

Tento rok ma potešilo, keď som sa dozvedela, že moja obľúbená herečka Slávka Halčáková má vlastnú skúsenosť a ešte troch posunula rebríček možností. Placentu si po pôrode v Rakúsku zobrala domov. Časť skončila v mrazničke a časť pošlú na kliniku v Nemecku, kde z nej vyrobia homeopatiká pre jej rodinu. Ďalšiu časť zakopali rituálne v lese.

„Takto to robia staré národy a takto to robili aj naši predkovia. Verili, že placenta má magické vlastnosti, je súčasťou bábätka, obsahuje o ňom najviac informácií a Zem si tie informácie akoby načíta. Na to miesto sa zasadí strom, aby tu nový človek „zapustil korene“. Pre mňa je to krásny obrad, ktorý hovorí o dávnom hlbokom spojení človeka a prírody.“

Čo je placenta?

Placenta alebo plodový koláč je pre plod najdôležitejším orgánom. Dodáva dieťaťu kyslík a živiny, chráni ho pred niektorými infekciami a odvádza z tela plodu odpadové látky. Počas tehotenstva placenta rastie spolu s maternicou a najčastejšie býva uložená v hornej časti maternice na prednej alebo zadnej stene. Placenta v čase pôrodu má cca 20 cm a jej hmotnosť je cca 0,5 kg. Za normálnych okolností je vypudená z tela v tretej časti pôrodu. Placenta je tiež dôležitá ako zdroj hormónov potrebných pre udržanie plodu. Nemenej dôležitá je aj jej imunologická funkcia. Práve vďaka placente, nepoškodí imunitný systém matky plod.

Najdôležitejšie živiny nájdené v bohatej ponuke plodového koláča sú:

  • Železo – dôležité pre absorpciu kyslíka v bunkách
  • Vitamíny B6 – pomáha pri tvorbe protilátok
  • Vitamín E – pôsobí na hojenie poškodených kožných buniek
  • Oxytocín hormón – nevyhnutný pre uľahčenie pôrodu a dojčenia
  • Kortikotropín uvoľňujúci hormón (CRH) – zodpovedný za zníženie stresu
  • Fibroblasty, ktoré vyvolávajú liečebný proces metabolizmu buniek a nahrádzajú poškodené bunky a tkanivá

Konzumácia placenty nie je novinka

Po prvé, bežne sa vyskytuje v živočíšnej ríši, po druhé sa v čínskej medicíne a medicíne domorodých národov využíva ako liek už dlhé tisícročia. Takže nič nového pod slnkom iba renesancia. Jej význam spočíva v tom, že tesne po pôrode naštartuje metabolizmus matky dodaním železa, aminokyselín a esenciálnych tukov. To môže zabrániť anémii. Väčšina ľudí si neuvedomuje, koľko krvi a živín sa stratí počas normálneho pôrodu. Konzumácia placenty pomáha obnoviť stratené živiny, najmä železo a bielkoviny, takže telo nezoslabne. Pamätám sa ako mi bolo na omdletie po pôrode, keď som stratila veľa krvi, krútila sa mi hlava, ledva som sa vliekla a železo som si dodávala cmúľaním jablka, do ktorého som na noc napichla železný klinec, lebo ostatné formy sa po pôrode neodporúčali. Na krvavé seiky som nemala chuť a tatarák som ešte v tom čase neobjavila. Iná možnosť bola železité víno a tabletky, ktoré spôsobovali zápchu.

Podľa viacerých správ, hoci iba z internetu, ale z vlastnej skúsenosti pisateliek, im placenta pomohla prekonať popôrodnú depresiu, ktorú mali pri prvom pôrode.

Existuje mnoho spôsobov, ako konzumovať placentu po narodení a všetky sú rovnako duchovné a súčasne veľmi fyzické prinášajúce blaho pre matku. Najmodernejší a preferovaný ľuďmi biznisu je konzumácia placenty vo forme kapsúl. Existujú dve možnosti spracovania. Ten tradičný vychádza z receptov starej Číny a je dodnes používaný v liečbe tradičnou čínskou medicínou. Pred dehydratáciou je placenta namáčaná vo víne a podusená s bylinami a zázvorom. Týmto rituálnym spôsobom vzniká posvätný liek plný mocnej životnej sily.

Konzumácia placenty môže poskytnúť aj silné duchovné a emocionálne naladenie. Jedna z účastníčok diskusie píše: 

Dotyk s mojou placentou, keď som ju začala pripravovať bol pre mňa veľmi silný zážitok. Vedela som, že podľa mnohých tradičných zdrojov na celom svete je placenta pre jej životodarnú energiu a životnú silu hodná uctievania. Dojemné bolo, že som aj zo svojej placenty cítila túto životnú silu a súčasne silné prepojenie so svojou dcérkou, cítila som spojenie aj s ostatnými matkami a dcérami na celom svete. Dokázala som vytvoriť krásny obrad pre seba, prešla som v duchu celé svoje tehotenstvo a poďakovala som sa za tento jedinečný zážitok, aj za pôrod, a naladila som sa na čas po pôrode, ktorý bude tiež silný a plný emócií. Bude to nová skúsenosť, nová škola života. Dostala som sa do celkom inej dimenzie, ktorá nebola mimo mňa, ale v mojom vnútri. Tak veľmi hlboko a tak pravdivo. Vďaka placente som našla ďalšiu časť seba samej.

Ženy, ktoré placentu jedli tvrdia, že nemá nijakú výraznú chuť a keď je pomixovaná do elixíru, čiže sa z nej urobí koktail, človek ani nezistí, že v ňom niečo také je.

Ide naozaj iba o vnútorný postoj. Ak sa človek pri príprave jedla z placenty rituálne naladí na starých majstrov liečiteľov, ktorí výrobu akéhokoľvek lieku považovali za posvätnú a požehnanú, nemôže nič pokaziť. Pri príprave nikdy nepoužívali nôž alebo iný ostrý predmet, ale kúsky trhali vlastnými rukami. Ak by to mal jesť a pripravovať človek nasilu s pocitom hnusu, bude lepšie vyhnúť sa konzumácii aj príprave. Myslím si, že sa netreba brániť ani tomu, ak má niekto chuť skonzumovať kúsok surovej placenty. Tu by som sa plne spoľahla na inštinkt. Ja osobne by som dala prednosť koktailu. Mám rada miešané nápoje, tak prečo nie!

V receptoch konzumentiek sa nájde všeličo. Odborníci ešte nestihli vyrásť, tak sa riaďte vlastnými pravidlami. Tu sú príklady:

Chutila mi namočená v mede. Jedla som ju denne dva razy v malom množstve. Zo sušenej sa mi podarilo vyrobiť 150 piluliek. Nevedela som, či ich môžem niekomu aj darovať. (Asi hej, lebo oficiálna firma vyrába kozmetiku z placenty oviec. To už radšej od kamarátky). Výborná bola zmixovaná s banánom, orechami a goji. Varila som ju podľa tradičného čínskeho receptu s citrónom, zázvorom, citrónovou trávou, a zelenými čili papričkami.

Placenta podľa tradičnej čínskej medicíny

Podľa odborníkov na čínsku medicínu pomáha konzumácia placenty lepšie zvládať ťažkosti spojené s menopauzou (návaly horúčavy, nočné potenie, emocionálna nerovnováha). Prechod sa tak stáva príjemnou etapou života. Môže pomôcť, ak je z priamej rodovej línie prekonať nepríjemnosti s prvými mesiačikmi, ak sa podá už od prvého razu. Reguluje a harmonizuje hormóny. Zvyšuje hladinu hormónu známeho ako CRH (kortikotropín) v krvi. Tento hormón pomáha redukovať stres.

Placenta sa používa v čínskej medicíne viac ako 1400 rokov a za jej najväčšiu výhodu považujú čínski lekári spojenie kráľovstva živočíšnej a rastlinnej ríše. Jedná sa o veľmi cenný liek s celým radom užitočných vlastností. Posilňuje jang, doplňuje vitálne esencie a qi a vyživuje krv. Čím výrazne pomáha pri regenerácii srdca, pľúc a obličiek.

V kombinácii s inými bylinkami, slúži na liečbu syndrómov nedostatku jinu, jangu, čchi a krvi. Ale vzhľadom k miernosti a jemnosti bude nástup liečebného efektu pomalý, ale dlhotrvajúci. Čínski lekári používali liečbu placentou stovky rokov. Žiadny nežiaduci účinok nebol nikdy zistený. Užívali ho nielen tehotné ženy, ale aj deti, ženy, muži a starí ľudia. Podľa typu ochorenia sa pripravovali vždy zmesi s inými bylinami. Podávali sa aj injekčne, ale vtedy mohli spôsobiť horúčku alebo chvíľkovú alergickú reakciu. Konzumácia bola vždy úplne bezpečná. Prípravkami z placenty sa neliečili len ťažké ochorenia srdca, pľúc, či obličiek, ale aj banálne prechladnutie, chrípka , kašeľ a iné jednoduché ochorenia. Prípravky z placenty pomáhali rýchlejšie zregenerovať organizmus po operáciách, úrazoch, pri starnutí. Jedine komu sa neodporúčali deti vo vývoji. Mohla by urýchliť ich vývoj a to nie je správne. Všetko má dozrieť v pravý čas.

Zhrnuté a podčiarknuté

Konzumácia placenty – Placentophagy má podľa TCM nasledujúce účinky:

  • Zlepšuje vzhľad pokožky
  • Zvyšuje rast prsníkov
  • Eliminuje akné
  • Odstraňuje menštruačné bolesti, reguluje menštruáciu
  • Zvyšuje laktáciu
  • Zvyšuje tvorbu krvi, lieči chudokrvnosť
  • Eliminuje problémy spojené s menopauzou
  • Vyvažuje hormóny
  • Zabraňuje neplodnosti a sterilite
  • Zastavuje nevoľnosť a zvracanie v tehotenstve
  • Lieči chrípku a prechladnutie bez vedľajších účinkov aj počas tehotenstva
  • Urýchlenie zotavenie po pôrode
  • Zvyšuje produkciu spermií
  • Zlepšuje potenciu
  • Zlepšuje libido
  • Zlepšuje normálny rast detí
  • Podporuje imunitný systém všetkých vekových kategórií
  • Odstraňuje únavu
  • Stimuluje regeneráciu buniek a tkanív, omladzuje
  • Urýchľuje hojenie rán
  • Urýchlenie zotavenie po operácii, po chorobe
  • Reguluje a normalizuje vegetatívny nervový systém
  • Lieči neurastenie (emocionálne a psychické poruchy)
  • Eliminuje zápal nervov
  • Eliminuje astmu
  • Eliminuje problémy s pečeňou
  • Lieči tuberkulózu
  • Lieči gastrointestinálne poruchy
  • Znižuje škodlivé účinky žiarenia

Placenta môže byť zamrazená dva roky. Takže máte dosť času získať ďalšie informácie a rozhodnúť sa, čo s placentou. Bolo by naozaj škoda, hodiť ju do koša. Príroda totiž nerobí zbytočné veci a všetko, čo stvorila sa dá nejako využiť. Veľa serióznych výskumov sa v tejto oblasti neurobilo ani v európskych ani v amerických laboratóriách, takže vyčíslené vedecké výsledky nemáme, ale skúsenosť vraví, že veda už pár razy za ostatné roky dala za pravdu čínskym mudrcom, prečo by to teraz malo byť inak.

IMG_6565


foto: http://laestrella.com.pa/


Súvisiace články:


 

(Prečítané 207 krát, 1 dnes)
 

Comments are closed.