google27eaa3905ca3fee3.html

alebo Čo by sa stalo ak by ľudia prestali jesť Mäso?

Jedna z najzaujímavejších a najprogresívnejších európskych osobností L. N. Tolstoj, už v 19tom storočí vyhlásil, že dokiaľ budú bitúnky, dovtedy budú aj vojny. V podstate tu hneď aj máme odpoveď na titulok tohto blogu; ale poďme sa my máličko pohrať s touto,  zatiaľ utopickou, predstavou – ako by sa zmenil svet, keby ľudstvo prestalo jesť mäso?

Mäso je súčasťou nášho jedálnička už celé tisícročia. Bez mäsa by niektoré kultúry ako Eskimáci, Indiáni a mnohí ďalší, nemohli v minulosti prežiť. Mäso je už tak späté s našimi dedičnými informáciami a vedomím, že sme si naň bezpochyby vytvorili návyk. A väčšina populácie si ani nevie predstaviť bezmäsitý deň. Vtip je však v tom, že väčšina populácie si dnes môže vybrať, čo si dá na obed. A sú mnohé dôvody – zdravotné, morálne, etické, ekonomické, ekologické, globálne a duchovné, prečo by to vôbec, alebo aspoň nie tak často, nemuselo byť mäso.

Jedno z pozitív kresťanských tradícií bol tradične piatok bez mäsa. Dnes sa to dodržiava už iba zriedkavo a pritom to bolo jedno z najprezieravejších pravidiel. Telo sa aspoň čiastočne očistilo od mäsa a jeho hrubých vibrácii. V skutočne chápavom prístupe by to však malo fungovať opačne a môžbyť  aj fungovalo. Totiž, že iba v piatok by sa jedlo mäso. Konzumácia živočíšnej potravy zažila svoj boom až v dvadsiatom storočí. Nové technológie chovu a spracovania, mrazenie a distribúcia, cenovo sprístupnili mäso na každodenný pokrm. Veď si ešte dobre pamätáme, že len nedávno, v  minulom režime, sa také jedlá ako bravčový rezeň, šunka alebo kurča, podávali iba pri oslavách, príp. raz týždenne. Dnes kilo kuraciny možno nájsť v akciách v hypermarketoch v cene pod 2 eura, čo je menej ako kilo kvalitných zemiakov!

Veľkovýroba ( lebo to už nie je chov ), rastové hormóny, antibiotiká, prekrmovanie, vysoko efektívny systém produkcie krmív  a následná prešpekulovaná logistika mŕtvych zvierat do supermarketov tlačí ceny mäsa na minimá. Ale čo je to za mäso? Kto videl dokumenty z chovu hydiny a dobytka, napr. v naj-humánnejšej krajine sveta USA vie, aké tam vládnu pomery. Hydina natlačená vo veľkých halách bez prístupu svetla, dopovaná hormónmi, po ktorých rastie tak rýchlo, že sa jej nohy zlomia pod vlastnou váhou. Prípadne jej vrastú do pletiva klietky, pretože sa nevládze hýbať. Vykrmovaná pesticídnou, karcinogénnou stravou. Stáda dobytku v ohradách bez jediného steblá trávy, kde im je sypané obilie a sójový granulát z obrovských nákladiakov. Zvieratá napichané mega-dávkami antibiotík a vakcín. Masa, ktorá je pod neskutočným stresom brutálne zabíjaná. Nuž akú energiu môže mať taká poživeň. Drvivá väčšina supermartketov, reštaurácii a jedálni, ponúka takéto, alebo veľmi podobné, to jest najlacnejšie, mäso. Aké vibrácie potom v sebe živíme? Môžme sa čudovať, že sú naše mysle, vďaka modernému životnému štýlu tak plné násilia a zvráteností? Samozrejme, že apriórne neplatí, že vegetarián je dobrý človek, alebo že ten kto je mäso nemôže byť duchovne vyspelý. Nie, ale jemnosť, vnímavosť a citlivosť k svetu, k jednote všetkého, sa prehlbuje aj tým, že nepodporujeme zabíjanie a nekŕmime sa utrpením.

Teda čo by sa mohlo stať ak by ľudstvo prestalo konzumovať mäso? Zopár známych faktov: 80 až 90% percent vypestovaných obilnín vo vyspelých štátoch končí ako krmivo pre zvieratá. Z 20kg obilovín je vyprodukované kilo mäsa a aj to len vo vysoko systematizovanom hospodárstve, v prirodzenejších podmienkach je to 40-50kg rastlinných krmív na kilogram mäsa. Je dokázené, že dva hektáre úrodnej pôdy uživia 20 vegetariánov, 50 vegánov a len jedného mäsožrúta. Ak sa na to pozrieme zo sociálneho aspektu, tak len ak by sme pri rovnakom objeme vypestovaných plodín znížili požívanie mäsa o 15%, to znamená ten jeden deň v týždni bezmäsitý, tak by to stačilo na vyriešenie problému všetkých hladujúcich ľudí vo svete. Aká veľká by to bola zmena ak by ľudia jedli mäso maximálne raz v týždni!? Dalo by sa namietať, že najskôr by sa nezmenilo nič, pretože ide predovšetkým o biznis. Samozrejme, už aj teraz je v mnohých vyspelých štátoch nadprodukcia potravín a tony jedla končia v odpade. Avšak tu tkvie pointa tohto článku. Nechcem rozpisovať, aký dopad na prírodu má koncentrovaný chov zvierat napr.  znečistenie a spotreba vôd, ani ako prispieva dobytok k zvyšovaniu CO2 v ovzduší, ktokoľvek si ľahko nájde na nete informácie o odlesňovaní na vytvorenie pasienkov, o obrovskej spotrebe palív a el. energie pri produkcii mäsa, o civilizačných chorobách spôsobených konzumáciou atď. O týchto veciach sa vie veľmi dobre.

Ide o to, že život bez mäsa nie je iba vec jedálnička, ale najmä osobného prístupu k životu. Človek, ktorý obmedzuje prísun negatívnych vibrácii zo stravy, vníma svet s väčšou láskou. Veď čo základnejšie môžeme zmeniť, ak chceme odvrátiť krach tohto systému, ako našu stravu? Problém spoločnosti je v jednotlivcovi, v jeho egu. A človek ega dokáže len veľmi ťažko transformovať hrubé energie na niečo jemnejšie. Hoci Ježiš tvrdí, že nie je dôležité čo do vás vchádza, ale čo z vás vychádza, pre väčšinu ľudí platí, že z nich vychádza práve to čo do nich vchádza, ak nie ešte čosi horšie. Málokto dokáže hodiť chlebom po niekom, kto naňho hádže bomby. Kto je v takej pohode, že vie len obyčajnú partnerskú hádku premeniť na oslavu?

Je teda nesmierne dôležité aké energie do nás prúdia a ako sa môžme vďaka nim zmeniť. Samozrejme, že vegetariánstvo nerieši všetky životné problémy, ale určite harmonizuje a uvoľňuje naše telo. A odtiaľ to môže všetko začať! Z vlastných skúseností môžem povedať, ako sa zmení vnímanie. A so zmenou životného štýlu sa menia aj priority, človek má bližšie k duchovným hodnotám a začína príjímať svet ako celok.

Argumentom mnohých ľudí je, že bezmäsitá strava nie je pre každého, že mnohým už ublížila. Iste nie je vhodné pre každého, zmeniť zo dňa na deň svoju životosprávu. Niektorým ľuďom trvá roky kým postupne vylúčia mäso, alebo ho obmedzia na minimum. Je dôležité počúvať svoje telo. Ale naozaj počúvať! A nebáť sa experimentovať a skúšať aká strava človeku najviac vyhovuje a aká ho uvoľňuje. S vedomím jemnosti a dokonalosti svojho tela, prichádza aj poznanie o iných tvoroch a o našom vzájomnom prepojení. A naozaj to funguje aj v globálnom merite. Vezmime si krajíny od Tibetu cez Nepál po Indiu kde žije viac ako pol miliardy vegetariánov. Samozrejme majú svoje problémy a nedostatky, ale ich vzťah k životu je omnoho citlivejší a ich neinvazívnosť je očividná. Veď ak nerátame muslimskú časť Indie, ktorá žije svojimi vlastnými pravidlami, tak v histórii týchto krajín vidíme veľmi málo vojen a nepokojov. V Indii žijú vo veľkom mieri všetky svetové náboženstvá. Je to vďaka rešpektu k iným názorom a iným formám a spôsobom života. Chápať, že život manifestovaný v zvierati má práve takú cenu ako náš vlastný, je veľký krok v evolúcii vedomia.

Odpovede na otázky – ako by sa zmenil svet bez mäsových výrobkov? – a – ohrozujú mäsožrúti môj život? – prenechám na samotných  čitateľoch a radšej ešte zacitujem slávne osobnosti:

Nič neprispeje k ľudskému zdraviu a zvýšeniu šance na prežitie života na Zemi viac než vývoj k vegetariánstvu.“ Albert Einstein

Zvieratá sú moji priatelia a ja svojich priateľov nejem!“ G. B. Shaw

Práva zvierat sú pre mňa rovnako dôležité ako ľudské práva. Až tak som celým človekom.“ Abraham Lincoln

Viac citátov TU

 —



Skvelé harmonizujúce recepty môžte nájsť aj TU

Silný dokument o food biznise s českými titulkami TU


Súvisiace články:


Tip vydavateľstva Eugenika:

Barbara Temelie – Výživa podle pěti elementů – Stravovanie podľa 5 elementov vychádza z energetického pôsobenia potravín a ukazuje, ako sa jedlom dajú cielene ovplyvňovať naše telesné i duševné stavy. Autorka na jednej strane opisuje prejavy nerovnováhy energií jin a jang, na strane druhej ponúka praktické rady a odporúčania, na základe ktorých môžete prostredníctvom stravy dosiahnuť fyzickú aj psychickú rovnováhu. Rovnováha je základom prevencie proti chorobám aj významným faktorom pri liečení. Určité princípy a zákonitosti majú svoje opodstatnenie, a preto sa oplatí oboznámiť sa s nimi.

Nájdete tu kapitoly: Ako vzniká choroba? Tepelné pôsobenie potravín na organizmus. Správna voľba a kombinácia potravín (tento prístup k výžive nezavrhuje žiadny druh potravín, čiže nejedná sa o vegeteriánstvo či iný radikalizmus!). Päť elementov (drevo, oheň, zem, kov, voda) a ich vlastnosti, prejavy, telesné a psychické súvislosti. Láska a sexualita. Strava bez živej energie. Individuálne zásady zdravého stravovania. Varenie podľa chutí a ročných období. Ku knihe je priložený farebný plagát s tabuľkou, ktorá delí potraviny podľa elementov a tepelných účinkov (horúce, teplé, osviežujúce, neutrálne, studené).

Pôvodná cena: 8.90 EUR, Naša cena: 7.12 EUR, Zľava: 20.00 %, Ušetríte: 1.78 EUR


 

(Prečítané 1 234 krát, 1 dnes)

Comments are closed.