google27eaa3905ca3fee3.html

Možno aj vy máte v pamäti babičkine voňajúce bylinky, ktoré pravidelne zbierala po lúkách a v záhrade. V prípadoch, keď niekto blízky ochorel alebo ho trápili všakovaké zdravotné problémy, babička vždy s prehľadom siahla do vrecúška s účinnou liečivou bylinkou. Aj dnes sú liečivé bylinky nápomocné pri zdravotných ťažkostiach.

Liečivé rastlinky sú bohato využívané aj dnes. Mnohé z nich našli uplatnenie v kuchyni i ako pomocníci pri liečení zdravotných problémov. Pestujú sa v záhradách, na balkónoch, terasách i okenných parapetoch. Je na nezaplatenie mať čerstvú rastlinku vždy poruke. Kvalitné sušené bylinky sú dostupné aj na trhu vo forme čajov, tinktúr, silíc a mastí. Dôležité je vedieť nielen o ich existencii, ale najmä oblastiach pôsobenia.

Medovka lekárska (Melissa officinalis)

Pre medovku je charakteristická príjemná citrónová vôňa, ktorá pôsobí upokojujúco, preto sa medovka odporúča piť aj pred spaním. Je pomocníčkou pri problémoch s nespavosťou, pri nervovom vypätí, podráždenosti a pocitoch smútku. Čaj z čerstvých, alebo sušených lístkov je neoceniteľný aj v čase, keď všade navôkol zúria vírusové ochorenia. Dokonca pomáha aj pri samotnom prechladnutí, nádche a kašli. Pravidelné pitie čaju z medovky eliminuje problémy so žalúdkom, črevami a žlčníkom. Čerstvé lístočky skvelo dochutia zeleninové šaláty, omáčky, polievky i mäsá.

Tymián obyčajný (Thymus vulgaris)

Tymián je známy predovšetkým ako korenina, ktorá dochutí najrozličnejšie jedlá od šalátov až po mäsové pokrmy. Pravda je však taká, že tymián má aj viacero liečivých účinkov. Vňať tymiánu sa v ľudovom liečiteľstve používa na prípravu čajov, ktoré zmierňujú kŕče (aj pri menštruácii), kašeľ i reumatické ochorenia. Dezinfekčné účinky tymiánu sa uplatňujú pri liečbe plesňových ochorení kože a črevných parazitoch. Tymian ako antiseptikum pomáha hojiť vredy, hnisavé rany a zápalové ochorenia kože.

Saturejka záhradná (Satureja hortensis)

Saturejka podobne ako tymián slúži najmä na dochutenie jedál. Zaujímavosťou je, že ako korenina sa používala ešte v staroveku. Aktuálne opäť zažíva boom aj v našich kuchyniach. Je stvorená na dochutenie rozličných druhov mies, najmä diviny. Pokiaľ milujete strukoviny, ale ich konzumácia vám spôsobuje problémy, dochuťte ich saturejkou, ktorá eliminuje prípadné kŕče a plynatosť.  Navyše má celý rad ďalších pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Vdychovanie vône silice saturejky je dezinfekciou pre dýchacie cesty. Čaj zasa pomáha pri črevných problémoch, najmä pri plynatosti a hnačke. Ľudové liečiteľstvo ju považuje za bylinné afrodiziakum, pretože je pomocníčkou pri liečbe frigidity a impotencie.

Bazalka pravá (Ocimum basilicum)

Rastlinka, ktorá miluje slnko a teplo, je doslova nabitá pozitívnymi účinkami na ľudský organizmus. Pitie čaju z bazalky sa odporúča pri menštruačných a tráviacich problémoch. Látky, ktoré obsahuje, zmierňujú nervozitu, vnútorný nepokoj, napätie i migrénu. Pri vonkajšom použití pomáha pri hojení rán (vo forme obkladov) i bolesti zubov (ako kloktadlo). V ľudovom liečiteľstve sa označuje za bojovníčku proti kašľu a zmierňuje nepríjemné príznaky astmy. Vdychovanie príjemnej vône dodáva energiu, a teda pôsobí ako prostriedkom proti únave. Bazalka je aj chutnou koreninou, ktorá sa používa na dochutenie širokej škály jedál. Obzvlášť sa hodí tam, kde sa používa cesnak, cibuľa a pažítka.

Dúška materina (Thymus serpyllum)

Existuje niekoľko druhov dúšky materinej, ale laik ich zvyčajne rozpoznať nevie. Našťastie, liečivými účinkami disponujú všetky. Staré mamy touto rastlinkou plnili vrecúška, z ktorých sa šírila vôňa a uľahčovala zaspávanie (na upokojenie a pre lepší spánok nemusíte využívať iba levanduľu). Pitie čaju pomáha pri problémoch s trávením (hnačka, kŕče, nechutenstvo) a dýchacími cestami (kašeľ, zápal priedušiek).  Pri bolesti hrdla sa odporúča použiť dúšku materinu vo forme kloktadla. Táto nežná liečivá rastlinka disponuje aj hojivými účinkami, a teda pomáha pri zacelení hnisavých rán na koži. Kúpele v dúške materinej prinášajú úľavu napríklad od bolesti nôh.

Pamajorán obyčajný (Origanum vulgare)

Pamajorán obyčajný je známy skôr pod názvom oregano. Je neodmysliteľnou súčasťou talianskej kuchyne (hlavne ako korenie na dochutenie pizze) a zložkou provensálskeho korenia. „Dobromyseľ“, ako sa pamajorán výstižne nazýva u nás, pomáha pri riešení problémov nervovej sústavy ako nervozita, duševná úzkosť… Jednoducho, keď sú myšlienky pochmúrne, navodiť opäť dobrú myseľ, pomôže „dobromyseľ“. Babky bylinkárky ju odporúčali a, samozrejme, využívali ako prostriedok proti nespavosti. Pravidelné pitie čaju pomáha upraviť menštruačný cyklus, a dokonca eliminuje nepríjemné kŕče. Bylinka je účinná aj pri bolestiach hrdla, kašli a prechladnutí.

Viac tu: http://cvicte.sk/


Tip na knihu:

Jelena Svitko – Přírodní léčba – Recepty pro zdraví – Užitočná príručka. Dozviete sa v nej o liečbe kameňmi, o ochrannom štíte organizmu, o korení ako alternatívnom lieku aj o diagnostike chorôb z tváre, rúk a nôh. Prírodná liečba alebo naturopatia využíva vitamíny, stopové prvky a stravu. Okrem toho aplikuje množstvo ďalších metód: vodoliečbu, masáže, liečbu dotykom, aromaterapiu, liečenie hlinou…

Úryvok: Před každým jídlem rozpustíme ve sklenici vody špetku zázvoru a vypijeme 30 minut před jídlem. „Jídlo se bude lépe trávit a tělo bude vysychat,“ psala Hildegarda. V díle svaté Hiddegardy jsem našla ještě jeden zajímavý recept. Domnívala se, že zázvor působí proti nádorovým onemocněním. Ve všech svých receptech na léčení tohoto onemocnění používala zázvor. Předkládám jeden z nich. Zázvor při léčení nádorů: Vezmeme 100 g mletého zázvoru, 100 g mletých mandlí, 50 g suché měsíčku lékařského, 50 g suchého vlaštovičníku. Vše smícháme a pomeleme na prášek. Užíváme preventivně 1 lžičku třikrát denně před jídlem. Yzop lékařský – Trvalka z čeledi hluchavkovitých. Původem je ve Středomoří, dobře se jí daří i na Ukrajině. U mě na chatě už mnoho let roste velký dřevitý keř, který je každé léto obsypán množstvím aromatických květů. Když dorostou nové snítky, uřežu je, a tak během léta sklízím 2–3krát úrodu. Bylina se množí dělením trsů nebo semeny. Je mrazuvzdorný, vydrží i teplotu minus 25–30° C. Jako koření se používají mladé listy a kvetoucí vrcholky rostlin.

Pôvodná cena: 7.60 EUR, Naša cena: 6.08 EUR, Zľava: 20.00 %, Ušetríte: 1.52 EUR


Súvisiaci článok:

Bylinky, ktoré obohacujú jedálniček i naše zdravie – 2. časť


(Prečítané 2 472 krát, 1 dnes)

One Response to Bylinky, ktoré obohacujú jedálniček i zdravie – 1. časť

  1. Výborná cukinka je ked dáte na pár min do olivoveho oleja s provensalskými bylinkami alebo oregano a po5 min dať osmahnuť mňamka , stačia varené zemiačky a obed ako má byť. Dobrú chuť .Taktiež výborná zavaraná, v zime za 15 min obed hotovka