google27eaa3905ca3fee3.html

rakytnikTrápi vás prechladnutie a ste bez energie? Rakytník rešetliakový je vitamínovou bombou, ktorá nakopne imunitný systém.

Rakytník poznali už starí Gréci a využívali ho na odstraňovanie mnohých zdravotných neduhov. U nás bol dlhé obdobie považovaný za okrasnú rastlinu. Našťastie, aj výsledky vedeckých štúdií prispeli k tomu, že je aktuálne rakytník opäť cenený. Z plodov možno vyrobiť masť, šťavu, tinktúru, sirup, džem alebo ich jednoducho usušiť. Populárne sú aj výživové doplnky.

Je bohatý na céčko, vlákninu i minerály

Rakytník obsahuje desiatky prospešných látok. Jednou z najvýznamnejších a bohato zastúpených je vitamín C. Nechýbajú ani vitamíny A, skupiny B, D, K, rutín, pektín, triesloviny, nenasýtené mastné kyseliny a aminokyseliny.

V akých prípadoch vám bude nápomocný?

  • Siahnite po ňom vtedy, ak máte oslabený imunitný systém, konkrétne v čase chrípkových ochorení alebo v záťažových obdobiach.
  • Je pomocníkom pri trávení a zároveň organizmus zbavuje nahromadených toxických látok.
  • Poradí si aj s kožnými ťažkosťami, ako napríklad s akné, vyrážkami, drobnými rankami, ekzémami a popáleninami.
  • Pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi, čo je prospešné pre diabetikov i tých, čo sa snažia znížiť hmotnosť. Výkyvy krvného cukru vedú k nekontrolovateľnej chuti na sladké a nezdravé potraviny s následným priberaním.
  • Je vhodný aj pre športovcov, pretože zastúpené aminokyseliny sa podieľajú na obnove a raste svalovej hmoty.
  • Je vaša nálada na bode mrazu a chýba vám energia? Zrejme vám chýbajú niektoré dôležité živiny, ktoré sa nachádzajú aj v rakytníku.
  • Znižuje hladinu cholesterolu v krvi, čiže je prevenciou kardiovaskulárnych ochorení.
  • Slúži aj ako prevencia proti infekciám močových ciest.

Tipy na použitie v kuchyni

Dáte prednosť príprave džemu, sirupu, kompótu alebo plody len tak usušíte, či zmrazíte? Plody rakytníka sú naozaj vďačné a možno ich spracovať viacerými spôsobmi. Obľúbený je napríklad rakytníkový čaj. Ako ho pripraviť? Ak máte k dispozícii usušené plody alebo listy rakytníka, pripravte si z nich čaj. Približne dve polievkové lyžice zomletých plodov (sušených listov) zalejte vriacou vodou, nechajte lúhovať cca 5-10 minút a preceďte. Čaj pite vlažný a po dúškoch.

V Rusku, kde je rakytník mimoriadne cenený a využívaný, sa používa napríklad na dochutenie medu alebo masla. Usušené plody stačí zomlieť, zmiešať s medom a konzumovať hlavne pri tráviacich problémoch. Podobné je to aj s dochutením masla: zomleté plody sa rozomelú a zmixujú s maslom, na dosladenie možno použiť obľúbené prírodné sladidlo.

Nielen na vnútorné, ale aj vonkajšie použitie je výborný rakytníkový olej. Získate ho tak, že rozdrvené plody dáte do uzatvárateľnej nádoby a zalejete panenským olivovým olejom. V uzatvorenej nádobe sa nechá odpočívať zhruba štyri týždne pri izbovej teplote. Dôležité je každý deň fľašu pretrepať. Po štyroch týždňoch sa olej precedí (aj zvyšky plodov treba pretlačiť cez sito). Čistý olej treba skladovať na tmavom a chladnom mieste.


Súvisiace články:


Tip našej redakcie na knihu:

Jelena Svitko – Přírodní léčba – Recepty pro zdraví – Užitočná príručka. Dozviete sa v nej o liečbe kameňmi, o ochrannom štíte organizmu, o korení ako alternatívnom lieku aj o diagnostike chorôb z tváre, rúk a nôh. Prírodná liečba alebo naturopatia využíva vitamíny, stopové prvky a stravu. Okrem toho aplikuje množstvo ďalších metód: vodoliečbu, masáže, liečbu dotykom, aromaterapiu, liečenie hlinou…

Úryvok: Před každým jídlem rozpustíme ve sklenici vody špetku zázvoru a vypijeme 30 minut před jídlem. „Jídlo se bude lépe trávit a tělo bude vysychat,“ psala Hildegarda. V díle svaté Hiddegardy jsem našla ještě jeden zajímavý recept. Domnívala se, že zázvor působí proti nádorovým onemocněním. Ve všech svých receptech na léčení tohoto onemocnění používala zázvor. Předkládám jeden z nich. Zázvor při léčení nádorů: Vezmeme 100 g mletého zázvoru, 100 g mletých mandlí, 50 g suché měsíčku lékařského, 50 g suchého vlaštovičníku. Vše smícháme a pomeleme na prášek. Užíváme preventivně 1 lžičku třikrát denně před jídlem. Yzop lékařský – Trvalka z čeledi hluchavkovitých. Původem je ve Středomoří, dobře se jí daří i na Ukrajině. U mě na chatě už mnoho let roste velký dřevitý keř, který je každé léto obsypán množstvím aromatických květů. Když dorostou nové snítky, uřežu je, a tak během léta sklízím 2–3krát úrodu. Bylina se množí dělením trsů nebo semeny. Je mrazuvzdorný, vydrží i teplotu minus 25–30° C. Jako koření se používají mladé listy a kvetoucí vrcholky rostlin.

Pôvodná cena: 7.60 EUR, Naša cena: 6.08 EUR, Zľava: 20.00 %, Ušetríte: 1.52 EUR


(Prečítané 729 krát, 1 dnes)
 

3 Responses to Rakytník podporí imunitu prirodzene

  1. Peter píše:

    Priateľ nasadil rakytník,celá rodina papala tento dar prírody…Potom všetci ochoreli,priateľ zobral 3 dávky antibiotík(vrátila sa mu choroba zpäť) až posledná dávka ho dostala na nohy…Antibiotiká nemusím ale rakytník sám osebe nepomôže!!!!

  2. Andrea píše:

    musím uznať že rakytník pomáha rovnako ako echinacea, je to dobré na posilnenie imunity :)ja som našla teraz v lekárni balenie Imunit hliva s rakytníkom a echinaceou takže nie je o čom, užívam to 😛

  3. Hotel Galéria Spirit píše:

    Prírodný pyknogenol
    Vysoko účinný pyknogenol podporuje spomalenie procesu starnutia. Tento mimoriadne silný antioxidant neutralizuje voľné radikály, pomáha pri problémoch s kĺbmi, cievami, imunitou, pri alergiách, cukrovke, vyhladzuje pokožku a má nezastupiteľnú úlohu pre náš organizmus. V prípravku Vyhladzovač je skombinovaný ešte s ďalšími vitamínmi, ktoré podporujú vzájomné pôsobenie a účinnosť.