google27eaa3905ca3fee3.html

Carob Pods and BeansV poslednom čase som si  veľmi obľúbila pochúťku známu ako  Karob. Dominuje celkom  špecifickou chuťou, ktorú možno prirovnať k čokoláde a jej hlavnej zložke- kakau. Hneď po prvej ochutnávke som si  ju zamilovala. Postupne som našla viacero  chutných variánt jeho využitia. Zaujímali ma aj nutričné benefity tohto sladkého prášku, o ktoré by som  sa s Vami rada podelila.

Karob,  známy tiež ako  svätojánsky chlieb , je plodom Rohovníka obyčajného, rastúceho v stredozemnej oblasti a na Blízkom  východe už vyše 4000 rokov.  Cez 20 cm dlhé struky sa po  dozretí vysušia a pomelú na jemný prášok. Karob je vhodnou  náhradou kakaa alebo čokolády prevažne pre ľudí,  u ktorých tieto produkty  vyvolávajú alergickú reakciu. Karob neobsahuje kofeín , methylxanthin  ani teobromín, čo z neho tvorí zdraviu  prospešnejšiu variantu kakaa. Absenciu kofeínu v karobe ocenia predovšetkým ľudia s vysokým krvným  tlakom. Nepôsobí teda ako stimulant. Zároveň napomáha znižovať  a udržiavať optimálnu hladinu  cholesterolu v krvi . Jeho kalorická hodnota  je v porovnaní  s kakaom o tretinu nižšia a obsahuje o 17 % menej tuku  ako  kakao.  Navyše je bohatý na minerály ako vápnik, horčík a draslík. Vďaka vápniku sa odporúča ako doplnok v prevencii proti osteoporóze. Z vitamínov prevažuje A, B a D.  Zo stopových prvkov dominuje železo, chróm, mangán  a meď.  Karob radíme k zásadotvorným potravinám a je účinný pri vyrovnávaní Ph faktora.

Karobový prášok obsahuje aj pektín a tým  napomáha lepšiemu  tráveniu,  prirodzene chráni  pred hnačkou  a inými  bakteriálnymi  infekciami. Túto  funkciu  karobu znásobuje aj  prítomnosť lignanov v karobovom prášku.  Lignany sú organické zlúčeniny nachádzajúce sa v niektorých  rastlinách pôsobiace antibakteriálne, antivírusovo  a antioxidačne.  Vedecký výskum  preukázal, že karob je vhodný ako výživový doplnok  pre deti trpiace hnačkou s bakteriálnym pôvodom. Ich  rekonvalescencia  je vďaka karobu rýchlejšia a účinnejšia.

VYUŽITIE :

Karob dominuje svojou  prirodzene sladkou chuťou a preto sa hodí do pečenia a k výrobe domácich pochúťok 🙂 Odporúčam ním dosladiť aj  ovsené vločky či iné raňajkové kaše, napr. amarantovú. Karobový prášok môžete využiť aj ako posýpku na nakrájané ovocie. Tieto kombinácie ocenia predovšetkým mamičky,  ktoré by rady pripravili svojim ratolestiam  niečo sladké a nutrične výživné pod zub.

Doprajte si aj  vy túto sladkú a výživnú alternatívu. Prajem dobrú chuť 🙂

107844_karob_600_4


Súvisiace články:


Tip našej redakcie:

Jelena Svitko – Recepty pro zdraví – Pestrý, bohatý receptár, založený na starodávnych skúsenostiach našich predkov, od obľúbenej ukrajinskej liečiteľky, čiže z nám relatívne blízkeho prostredia. Návody na liečivé prostriedky vonkajšieho i vnútorného použitia, vrátane receptov na zdravé jedlá. Prehľadne usporiadané podľa jednotlivých telesných častí a orgánov; podľa chorôb; pre krásu, dostatok energie, očistu a omladenie; podľa rôznych konkrétnych rastlín, plodov a ďalších prírodných produktov (ako napríklad med, liečivá hlina či drahé kamene). Nájdete tu pomoc azda v každej situácii, a tiež inšpiráciu pre zdravý život a prevenciu.

Ukážka: Kaše jako obličejové masky: 1 lžíci ovesných vloček rozdrcených na prášek dejte do misky, přidejte mléko a žloutek. Naneste na pleť ve třech vrstvách – první vrstva proschne za pět minut, naneste na ni druhou vrstvu a po zaschnutí ještě vrstvu třetí. Masku smývejte nejdříve studenou a pak teplou vodou. Maska pohlcuje z povrchu kůže nečistoty, z pórů odvádí tuk a odpadní látky, vyživuje kůži, jež vstřebává otoky obličeje, a pleť obličeje a dekoltu se stává pružnější. Uvařte 2 lžíce krupice ve 100 ml vody, přidejte 2 lžíce piva a 2 lžíce listů kopřivy. Naneste na kůži obličeje a nechte deset minut působit. Smyjte teplou vodou. Pro kosmetické účely můžete používat též pohanku, rýži i jáhly.

Pôvodná cena: 14.20 EUR, Naša cena: 12.07 EUR, Zľava: 15.00 %, Ušetríte: 2.13 EUR


 

(Prečítané 1 148 krát, 1 dnes)
 

Comments are closed.