google27eaa3905ca3fee3.html

Camelina-sativaPred mnohými rokmi, keď som ešte študoval medicínu, stretával som sa na Ukrajine a v Rusku so staršími ľuďmi, ktorí úžasne vyzerali a tešili sa výbornému zdraviu. Rozprával som sa s nimi o ich strave a títo ľudia mne, aj ostatným študentom ukazovali, ako každý deň jedia.

Niektorí z nich varili na slnečnicovom oleji, niektorí ho miešali s bravčovým tukom, ale väčšina z nich pripravovala jedlo na jednom špeciálnom oleji, o ktorom tvrdili, že si bez neho nemôžu zdravé a dobré jedlo vôbec predstaviť. Myslím, že ho vtedy volali „sibírsky ľaník“ a trvali na tom, že práve tento olej je veľmi zdravý, zvlášť pre srdce a krvný obeh.

Odvtedy prešlo skoro pol storočia a mne sa pred rokom náhodou dostalo do rúk semeno presne tejto rastliny a tak som z neho začal lisovať olej. Výsledkom je špičkový a kvalitný, za studena lisovaný olej, ktorý odvtedy používam každý deň, dokonca ho veľakrát pomiešam s kokosovým olejom.

Prirodzene, dnes už viem, ako sa rastlina z ktorej vyrábam Extra ľanový olej presne volá. Je to Camelina sativa, alebo po slovensky – ľaničník siaty. Môžete ho poznať aj pod menami ako divý ľan, sibírsky ľan, alebo po anglicky gold of pleasure.

Výlisky, ktoré ostanú z lisovania nezahadzujem, ale pridávam do nich jód a hypermangán a kŕmim nimi sliepky – analýza nám totiž ukázala, že vajcia týchto sliepok obsahujú o jeden bod omega-3 kyselín viac ako je norma!

Dnes sa toho môžeme o Extra ľanovom oleji dočítať mnoho. Autori sa v mnohom zhodujú, ale nie v tom, či sa na tomto oleji môže variť a piecť. Bod dymenia tohto oleja je 246.11ºC (teda oveľa vyšší ako napr. bod dymenia olivového oleja, čo je 162.78ºC), čo však tiež znamená, že starí ľudia mali pravdu, keď na ňom varili a piekli radšej na nižších teplotách (bod dymenia, alebo bod prepálenia – je teplota, pri ktorej sa olej začne rozpadať na glycerol, voľné mastné kyseliny a produkuje sa namodralý dym).

Tento olej je výnimočne stabilný a do dvoch rokov od vylisovania sa môže bez problémov použiť. Napriek tomu ja pre istotu odporúčam dobu trvanlivosti 1 rok.

Mnohí z vás už dobre poznajú účinky obyčajného ľanového oleja, o ktorom ste možno čítali moje články. No teraz však musím zdôrazniť, že Extra ľanový olej (Camelina sativa) je podľa mojich skúseností ešte bezpečnejší a s ešte lepšími účinkami, čo potvrdzujú aj mnohí vedci.

CamelinaSeedandFlower

Extra ľanový olej vďaka svojmu unikátnemu zloženiu má výrazné preventívne vlastnosti

  • Hlavným prínosom ľaničníkového oleja je vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, ktoré dosahuje 91% z nich sú polynenasýtené – asi 60%. Ľaničníkový olej má vysoký obsah vitamínu E (silný antioxidant) – 90 – 100 mg /%. To je obzvlášť dôležité pre ochranu buniek pred oxidačným útoku voľných radikálov, teda zabraňuje starnutiu.
  • Tokoferoly, steroly, kyselina olejová ovplyvňujú tkanivové dýchanie a vyvádzajú voľné radikály. Tieto mechanizmy významne zabraňujú vzniku zhubných nádorov.
  • V dôsledku týchto pozitívnych účinkov pôsobí na úpravu a normalizáciu krvného tlaku.
  • Zabraňuje vzniku trombov a zanášaniu ciev.
  • Ľaničníkový olej má schopnosť znižovať hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje pevnosť a pružnosť ciev, je to veľmi účinný na metabolizmus tukov, zmierňuje zápaly.
  • Tiež má stimulačný účinok na imunitný obranný systém, chráni pred rakovinou.
  • pôsobí na ochorenia kardiovaskulárneho systému
  • prevencia aterosklerózy
  • výrazne znižuje cholesterol
  • normalizuje krvný tlak
  • stimuluje v pečeni syntézu mastných kyselín
  • posiľňuje steny ciev a zvyšuje ich flexibilitu

Farba: Zlatá až hnedastá farba s malým množstvom usadenín v dolnej časti.

Chuť a vôňa: Camelina sativa olej sa vyznačuje svojou príznačnou chuťou s citeľným podtónom cibule a horčice, ako aj príjemnou jemne silnou vôňou bez aromatických prídavkov.

Obsahuje:

  • 100 g oleja z Laničníku siateho obsahuje 99,8 % tuku, z toho minimálne 90 % nenasýtených mastných kyselín
  • pomer Omega-3 a Omega-6 mastných kyselín / 1,4 : 1 /
  • silný antioxidant – VITAMÍN E (tokoferol) v 110mg/100g, jeho obsah v extra ľaničníkovom oleji patrí medzi najvyššie zo všetkých prírodných zdrojov tokoferolov

Spôsob užívania:

  • Ráno a večer pol hodinu pred jedlom zmiešať 1 polievkovú lyžicu Extra ľanového oleja – Camelina sativa s kvalitným mliečnym produktom (4 % a viac tuku, nie nízkotučné) napr. tvaroch, cottage cheese alebo jogurt a zjesť.
  • Taktiež je možné konzumovať Extra ľanový olej aj bez mliečnych výrobkov, lebo je stabilný vďaka vitamínu E a 30% stálych mononenasýtených mastných kyselín (kyselina olejovej a gadoleinskej).

V kuchyni:

  • na zeleninové šaláty ( v studenej kuchyni)
  • teplej kuchyni výnimočne na varenie pri stredných teplotách – max. 150 ºC, po dobu 15 minút (bod prepálenia extra ľanového oleja teda oleja z Cameliny je 246.11ºC)

Dr. Boris Subotić

Viac TU


extra-lanovy-olej-camelina-sativa-jesen


Súvisiace články:


Tip na knihu:

Barbara Temelie – Kuchařka podle pěti elementů – Skvelá príručka pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o zdravú výživu, ako aj o čínsku medicínu. V prvom rade tu nájdete množstvo receptov, rozdelených takto: čínska ryžová kaša, ranné jedlá (pikantné a sladké), jedlá z obilia, vegetariánske polievky, šaláty a dipy, zeleninové jedlá, jedlá z tofu, vegetariánske jedlá zo strukovín, ázijské orechové omáčky k zelenine aj mäsu, mäso, ryby, sladké jedlá, koláče, chlieb, nápoje (najmä čaje, ale aj iné). Nna konci každého receptu sa uvádza liečivé pôsobenie daného jedla a odporúčania v súlade s princípmi tradičnej čínskej medicíny. Ďalšie kapitoly: Čo je to choroba? Tepelné pôsobenie potravín. Päť elementov. Chute. Varenie v súlade s ročným obdobím. 21 pravidiel stráviteľnosti. Prílohou knihy je prehľadný plagát a abecedný zoznam potravín, kde sa uvádza, k akému prvku potravina patrí a aký má tepelný účinok.

“Největší část stravy, kterou jíme v rámci vyvážené výživy, je termicky neutrální, osvěžující nebo teplá; na rozdíl od teplých potravin, které se vyskytují v minimálním objemu a jež vzhledem k jejich silnému účinku používáme v omezeném množství. Kombinaci potravin třech středních působení využíváme po celý rok.”

Pôvodná cena: 13.20 EUR, Naša cena: 11.62 EUR, Zľava: 12.00 %, Ušetríte: 1.58 EUR


(Prečítané 2 742 krát, 1 dnes)
 

Comments are closed.