google27eaa3905ca3fee3.html

Na internete nájdete informácie, že zlatý dážď je jedlý, inde zasa, že je to nebezpečná a jedovatá rastlina – prečo taký veľký rozdiel??

Problém je v tom, že na Slovensku sa “zlatý dážď” bežne hovorí dvom rastlinám, zlatovke prostrednej (ináč tiež forzítia, CZ zlatice, lat. Forsythia) a štedrecu ovisnutému (CZ štědřenec odvislý, Laburnum anagyroides).

Štedrec je jedna z naj-jedovatejších rastlín, ktoré sa u nás pestujú, podľa dr. Kresanka môže zabiť človeka už zjedenie 5 kvietkov. Žiaľ kvôli tomu, že sa jedna aj druhá rastlina ľudovo označuje ako zlatý dážď – si ich ľudia zamieňajú. Dokonca boli o tom napísané články v novinách a na internete. To spôsobilo, že pre zlatovku, skončili jej “zlaté časy” a ľudia ju začali vypilovať pred domami, v školách, škôlkach či verejných miestach, aby sa nešťastnou náhodou deti neotrávili. Je to veľká škoda, pretože zlatovka nielenže nie je jedovatá, ale je jedlá, chutná a dokonca veľmi liečivá.

Zlatovka (forzítia, CZ zlatice, lat. Forsythia)

Ako rozoznať zlatovku od štedreca?

Zlatovka je 2-3 m vysoký ker. Kvitne hojne na žlto v marci a apríli ešte pred vytvorením listov, preto je často vysádzaná v parkoch, okrasných záhradách, alebo pri domoch. Kvety vyzerajú, akoby mali 4 lupienky, pri tom sú zrastené.

Štedrec je 5-13 m vysoký ker až menší strom. Kvitne od apríla do júna keď už má na vetvičkách vyvinuté zelené trojdielne listy. Štedrec patrí do čeľadi bôbovitých, to znamená že má úplne iné kvety, vyzerajú ako žltý agát.

Prudko jedovatý štedrec ovisnutý (CZ štědřenec odvislý, Laburnum anagyroides) Foto: Andrew Dunn

Štedrecu sa zvykne hovoriť pravý zlatý dážď:

Štedrec ovisnutý (CZ štědřenec odvislý, Laburnum anagyroides) Foto: Andrew Dunn

Využitie

Kvety zlatovky môžeme jest surové, krásne vyzerajú v šalátoch. Robia sa z nich aj sirupy či želé. Ja som mal zatiaľ šťastie na sladké kvety, bohužiaľ ale väčšina kultivarov má veľmi horké a nechutné kvety. Môžeme z nich ale spraviť krásne žltý, liečivý, chutný čaj, ktorý už nie je horký.

Zloženie

Kvety obsahujú asi 1% rutínu (niektoré druhy až do 4%!), čo je jedinečná situácia vo svete rastlín. Ďalej majú vysoký obsah kvercetínu, antokyanov (napr. kyanidín galaktozid, kyanidín-glukozid, kyanidín rutinosid), triterpenové saponíny, fenolové kyseliny (kyselina chinová, kávova, p-kumarová), lignany (pinorezinol) a koniferylalkohol.

Liečivé účinky

Rutín má antioxidačné účinky, spomaľuje tiež oxidáciu vitamínu C a tým predlžuje jej fungovanie v tele, preto sa často predáva ako súčasť doplnkov stravy a liekov. Pomáha liečiť krehkosť krvných kapilár a zvyšuje pružnosť stien krvných ciest. Znižuje LDL cholesterol. Zlatovka tiež pomáha znížiť hladinu cukru v krvi a má aj protizápalové, ukľudňujúce a antialergické účinky. Vo fytoterapii sa ešte bežnejšie ako kvety využívajú plody zlatovky. Extrakty zo zlatovky sa používajú aj v kozmetike, pretože odďaľujú proces starnutia, stabilizujú štruktúru kolagénu a elastických vlákien. Naparovanie pomáha pri alergických problémoch, taktiež sa odporúča si pri zápale spojiviek premývať oči.

Kvety treba sušiť do 40 °C a skladovať na tmavom mieste. Môžeme ich pridávať do čajových zmesí.


Chcete sa dozvedieť viac o divokých jedlých rastlinách?

Tuto jar budem robit prechádzky, ukážky a ochutnávky divokých jedlých rastlín v prírode po celom Slovensku – BA, ZA, KE, NR, PO, BB, RK, ZV, PP…

Viac najdete tu:

Bartek Dobrodej Krzewiński, 0950455769, divokejedle@gmail.com


foto: https://pixabay.com/


Súvisiace články:


 

(Prečítané 181 krát, 1 dnes)
 

Comments are closed.